Post entry

SSAB A - sänkt riktkurs

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SSAB A 93,65 kr

Rapporten innebär att många sänker sina riktkurser för SSAB. Nedan följer en genomgång av vad de stora analytikerna tänker om stålbolaget.

Goldman Sachs höjer rekommendationen för SSAB till neutral från tidigare sälj. Riktkursen höjs till 142 kronor från tidigare 126 kronor. (29 oktober). Rekommendationen gavs dagen innan rapport, när A aktien stängde på 105 kr.

Swedbank Markets sänker riktkursen för SSAB till 120 kronor från tidigare 130 kronor. Dagen efter rapporten.

SEB Enskilda sänker riktkursen för SSAB till 106 kronor från tidigare 108 kronor. Rekommendationen är behåll. 29 oktober 2010.

Nordea Markets sänker riktkursen för SSAB till 110 kronor från tidigare 125 kronor. Rekommendationen är behåll.

Bank of America/Merrill Lynch sänker riktkursen för SSAB till 113 kronor från tidigare 118 kronor. Rekommendationen är neutral.

UBS sänker riktkursen för SSAB till 90 kronor från tidigare 95 kronor. Rekommendationen är sälj.

JP Morgan sänker riktkursen för SSAB till 105 kronor från tidigare 120 kronor. Rekommendationen är undervikt.

Deutsche Bank sänker SSAB till sälj, från tidigare behåll.
Något nytt konsensus har inte sammanställts men redan nu står det klart att SSAB rapport för det tredje kvartal kommer att rendera i kraftigt sänkta estimat, inte bara för det fjärde kvartalet 2010 utan också för de två kommande åren.

Sänkningar för rörelseresultat innevarande år har på flera håll sänkts med 25 procent, i vissa fall än mer, trots att bara ett kvartal återstår.

Som exempel har Deutsche Bank, som har sänkt sin rekommendation till sälj efter rapporten förändrat prognosen för rörelseresultatet för 2010 med 37 procent.

Danske Bank har sänkt sitt ebit-estimat för det fjärde kvartalet från 1,1 miljarder till 300 miljoner kronor.

"Vi gör stora sänkningar av prognoserna som följd av den nedslående q3-rapporten. Vi har två skäl: guidningen för det fjärde kvartalet tar bort allt hopp om den marginalrekyl som vi hade hoppats på och tolkningar inför 2011 värmer inte heller, då SSAB för närvarande inte har någon betydande fördel av att vara nischspelare", skriver Danske Bank som dock håller kvar sin öka-rekommendation med motiveringen att tålmodiga investerare kan hoppas på att fjärde kvartalet kommer att utgöra botten i denna del av cykeln.

För de två kommande åren ligger sänkningarna i resultatestimaten på flera håll strax under 10 procent för 2011 och kring 5 procent för 2012.

"Samtidigt som konsensus kan komma ned till realistiska nivåer för 2010, förväntar vi oss att estimaten för 2011 kan komma att vara fortsatt lite för höga efter rapporten", skriver UBS, som har sälj på aktien.

På fredagen framkom att inte barta mäklarhusen utan även flera banker har sänkt sina riktkurser på SSAB-aktien, däribland JP Morgan, UBS, Bank of America/Merrill Lynch, Nordea, Swedbank och SEB Enskilda.

Sammantaget: Erfarenheten säger mig att sänkningarna brukar komma när aktien är på väg att bottna. Man skulle kunna tycka att de kunde ha kommit innan kvartal 2, 2010, när aktien kostade 135 kr.

Kursen är nu nere på den nivå som gällde i juli 2009.

.......

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?