Post entry

Spectracure är just nu på väg att lyckas med något sensationellt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Framträdande/prisbelönta sjukhus och forskare, bidrag, snabbare till marknaden än väntat p.g.a. tidiga extremt goda resultat, därav troligt godkännande av särläkemedelsstatus. Spectracure är på väg att göra något helt revolutionerande inom tumörbehandling. Det här är något utöver det vanliga inser nog de flesta. Får vi se ett licensavtal med en industripartner eller ett uppköp?

Jag vill först och främst att ni läser en utmärkt analys av Spectracure som gjordes för ca en månad sedan. Läser ni inte den så finns det en risk att ni inte förstår allt jag skriver i denna analys. Det finns ingen anledning att uppfinna hjulet två gånger så läs den innan ni fortsätter, länk finns under detta stycke. Jag kommer i denna analys fokusera på bl.a. "Licensering" och "Uppköp". Jag kommer också länka några bra presentationer av Spectracure. Vill också informera att all information i denna analys är grundade på värden ifrån statistik och antaganden som jag själv har gjort. Dock är allt förankrat i verkligheten och ni ska själva kunna räkna fram samma summor som jag får fram.

https://www.redeye.se/arena/posts/spectracure-fantastiskt-delresultat

1. Nästa resultat är ett viktigt resultat.

2. Licensering

3. Uppköp (mest sannolikt).

4. Presentationer av bolaget.

5. Länkar

1. Nästa resultat är ett viktigt resultat.

Nästa resultat i fas1-studien kommer att visa om Spectracures teknik är så perfekt som det senaste resultatet visade med en utslagen tumör. Ser vi ett liknande resultat på fjärde patienten kommer marknaden starkt omvärdera Spectracures teknik. Det är en unik situation som Spectracure nu har hamnat i. Många aktieägare har väntat flera år på detta.

2. Licensering.

Vi vet om att Spectracure parallellt med sina kliniska studier screenar efter en industriell partner som passar dem. Ett licensavtal kan t.ex. innebära Royalty-betalning till Spectracure från licenstagaren. Det är Royalty-betalning jag kommer göra nedanstående beräkningar med. Jag har också med om Spectracure får särläkemedelsstatus på sin behandling samt olika marknadsandelar på primärbehandling av prostatacancer. Tänk på att jag enbart räknar på tumör i prostatan. Spectracure har sagt att de även har som mål att rikta in sig på tumörer i bukspottkörtel, hals/huvud, bröstcancer och levercancer.



3. Uppköp (mest sannolikt).

Jag anser ett uppköp av Spectracure är mycket mer sannolikt än licensavtal. Jag har därför nedan tittat på ett köp som gjordes 2011. Då köpte Elekta företaget Nucletron, då världsledande inom Brachy-behandling. Elekta köpte Nucletron för ca 3,65 miljarder SEK. När köpet genomfördes hade Elekta en kundbas på 5000 patienter och fick ytterligare 1000 st från uppköpet av Nucletron. 3,65 miljarder SEK för en kundbas på 1000 patienter år 2011. Se länk, https://www.elekta.com/meta/press-all.html?id=583696. (Först beräknade jag detta med en kundbas på 30.000 patienter då det ser ungefär ut så idag på prostatacancer/brachy-behandling, men vid köpet av Nucletron år 2011 hade Nucletron enbart en kundbas på 1000 patienter, därför fick jag ändra på mina beräkningar).

Om Spectracure får marknadsexklusivitet p.g.a. godkänd särläkemedelsstatus på återkommande prostatacancer efter strålningsbehandling innebär detta 60.000 patienter. Bara här kan vi tänka fram ett försäljningsvärde på 60x (då Nucletron hade 1000st i sin kundbas), alltså 219 miljarder SEK. Detta är OM Spectracure får särläkemedelsstatus på sin behandling. Detta skulle innebära ca 219 miljarder SEK / 70 miljoner aktier = 3100kr / aktie. Det är skyhöga siffror. Men tänk på att marknaden för behandling av återkommande prostatacancer ligger på 20-21 miljarder SEK om året (60.000 x 350.000kr).

Spectracure kommer med allra högsta sannolikhet redan här blivit uppköpt men för att visa lite på summor då Spectracures kundbas kan drastiskt utökas genom att bli en primärbehandling av prostatacancer och andra cancerformer fortsatte jag räkna vidare på uppköpsvärden nedan. Bara för att påvisa att ett uppköp om 500kr / aktie är extremt billigt för de största medtech-jättarna och en absolut sannolik kostnad för bolaget Spectracure om resultatet på de fortsatta kliniska studierna fortsätter med samma framgång.

Vi fortsätter bara för att se på värdena och hur intressenter kan värdera bolaget. Spectracures teknik passar också till primärbehandling av prostatacancer, det är också ett mål utsagt av företaget. Med möjligheten att göra upprepade behandlingar, som inte fungerar med någon strålning, så har Spectracure en primärbehandlingsmarknad på 200.000 st patienter (ersättning av strålning). En marknad 3,3 ggr större än föregående uträkning. Då har vi ett uppköpspris på ca 722 miljarder SEK. (722 miljarder / 70 miljoner aktier = 10300kr / aktie.). Marknaden ligger på primärbehandling på 50 miljarder $. Ca 400 miljarder SEK om året. Nu kommer Spectracures teknik inte ta hela denna marknad men bara för att påvisa potensialen. Strålningbehandling idag gör ca 67% av patienterna friska och 33% får återkommande prostatacancer. Men visar Spectracure på avsevärt bättre behandlingsresultat så kommer deras teknik också ta avsevärda marknadsandelar på primärbehandling av prostatacancer.

Funderar vi ett litet steg längre, precis som Spectracure gör själva, så skulle Spectracures teknik vara en fördel mot operation av prostatacancer. Ett mindre ingrepp förenat med mindre risker. 50 % av alla med prostatacancer opereras, alltså 300.000 st patienter till. Då har vi totalt 500.000 st patienter. En marknad 2,5 ggr större än föregående uträkning. Om vi följer samma värde om uppköp så har vi då en köpesumma av Spectracure på 1800 miljarder SEK. (1800 miljarder / 70 miljoner aktier = 25700 kr / aktie.)

Det är inte slut här heller. Spectracure har nämnt i sina presentationer (finns i länkar nedan) att målet med deras teknik är en anpassning till behandling för en mängd olika solida tumörer såsom bukspottkörtel, hals/huvud, bröstcancer och levercancer. Ett företag som är uppköpsintresserat av Spectracure kommer också ta hänsyn till denna potensial i företaget. Ska bli otroligt intressant att se vilken prislapp Spectracure får vid ett eventuellt uppköp.

4. Presentationer av bolaget.

Här är några bra länkar på presentationer av Spectracure som jag tycker är bra.

Aktiedagen Göteborg - Spectracure, https://www.youtube.com/watch?v=vPaBvXj3brw

Presentation Spectracure (innan fas1 startade), https://wonderland.videosync.fi/spectracure

Spectracure - about to make a change, https://vimeo.com/170464368

5. Länkar

Investerarbrev oktober 2017 - http://spectracure.se/docs/pdf/SPCnews2017_10.pdf

Nå marknaden snabbar än väntat - https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/09/19/spectracure-mojligt-for-spectracure-att-na-ut-till-marknaden-snabbare-an-tidigare-planerat.html

Föregående Redeye-analys - https://www.redeye.se/arena/posts/spectracure-fantastiskt-delresultat

Analysen av Analyst Group (2år gammal) - http://analystgroup.se/wp-content/uploads/2016/07/Analystgroup.SpectraCure.GW_.pdf

Elektas köp av Nucletron - https://www.elekta.com/meta/press-all.html?id=583696

Brachy-behandling - https://sv.wikipedia.org/wiki/Brakyterapi

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?