Post entry

Strukturerade produkter, något för småsparare?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Var på Nordnets event ”Top Performer” härom veckan vilket Martin Stenberg så förtjänstfyllt redogjort för i ett inlägg här på Redeye. Idag kom ett mail där Nordnet tackade för min medverkan och tipsade om de produkter som gicks igenom under kvällen, varför jag passar på att skriva ner några funderingar. Jag tänkte hålla mig till den inledande första delen som handlade om råvaror då det fick mig att fundera lite över finansvärlden. På Nordnetkvällen var stämningen i lokalen trevlig och tre kostymklädda herrar satt i varsin fåtölj på scenen och fick lite frågor av två moderatorer från Nordnet. För att göra det väldigt enkelt kan man säga att de alla tyckte att man borde investera i råvaror. Råvarors uppgångar brukar hålla sig i 20 år och den uppgång vi befinner oss i nu har bara hållit på i 10 än så länge. Alltså borde man köpa råvaror eftersom man kommer att tjäna pengar på det. Någonstans i bakhuvudet dyker en tanke upp ”när alla ropar att man ska investera i ett visst tillgångsslag ska man dra man se upp”, men den tanken slår jag bort. Jag vill ju tjäna pengar och här verkar det ju finnas ett guldläge (i dubbel bemärkelse haha…)

Dessutom, som Stenberg redan beskrivit säljer dessa herrar strukturerade produkter som gör att man kan få hävstång i råvarorna man köper. Visserligen innebär det större risk, men vadå, man kan ju tjäna mer pengar snabbare. Dessutom ska ju råvaror fortsätta upp i 10 år, så det blir nog bra. Men så dyker nästa tanke upp i bakhuvudet. Det är någonting jag fick inpräntat i mig när jag läste medie- och kommunikationsvetenskap. Jag fick lära mig att man alltid ska ställa sig frågan ”vem säger vad, till vem och i vilket syfte?”. Tja, i det här fallet vill väl bara herrarna på scenen att vi alla ska tjäna kulor. På tunnelbanan hem sitter jag och bläddrar lite i det material jag fått med mig hem från kvällen, med information om de tre herrarnas respektive banks produkter. Känner dock att jag är lite för rödvinsseg i huvudet för att ta till mig informationen, så jag skjuter detta framför mig.

Nu när sonen sprungit runt och tuggat på materialet några veckor känner jag att det är dags att läsa på igen och se hur jag ska kunna tjäna pengar. Jag börja r med att läsa om Commerzbanks Bull & Bear-certifikat, och läser. ”… baseras på ett faktorindex som beräknas av Commerzbank… bla. Bla… Två komponenter: Hävstångs- samt finansieringskomponent vid BULL, hävstångs- samt räntekomponent vid BEAR… bla, bla… Värdet på ett BEAR-index kan höjas på på grund av räntekomponenten, så länge som dagsräntan överstiger de dagliga kostnaderna för återköpsavtal vid blankning samt faktorindexavgiften… ” osv.

Känner att det börjar bli lite knepigt att förstå hur produkterna egentligen fungerar, så jag tar en paus och går på toa. Ser mig i spegeln och tycker mig skymta en dumstrut. Vad fan, jag har ju en magisterexamen i ekonomi tänker jag, det ska väl inte vara något problem att fatta det här, så jag läser på nytt. ”Hävstångs- samt finansieringskomponent… faktorindex… återköpsavtal vid blankning…” Hmm, tänker jag för mig själv, det där med våglängdsdispersiva röntgenspektrometrar kanske inte var så dumt ändå. Fanns det inte ett företag som sysslade med sådant och skulle tjäna massa pengar? Kanske något att satsa på. Nej just det kommer jag på, det var ju de som gick i putten…

Tja, det kanske räcker med att förstå att man kan tjäna pengar med hävstång som gör att en upp- eller nedgång blir större än den vore utan hävstången. Men ofta säger man ju att man ska förstå vad man investerar i och jag undrar hur många av besökarna på Nordnets kväll som verkligen förstår hur strukturerade produkter fungerar. Jag har pluggat ekonomi och vet inte exakt hur det fungerar (även om jag ljuger om jag påstår att jag gjort ett allvarligt försök att sätta mig in i det, jag har bara läst produktbroschyrer). Vad jag däremot vet är att för varje strukturerad produkt en bank säljer finns det någon typ av avgift som banken tjänar pengar på. Detta gäller förstås även herrarna på scenen under denna kväll. Jag tror också (kan dock inte påstå att jag vet) att när man lockar med chans till högre vinster finns det risk att människor inte agerar helt rationellt och att detta kan leda till spekulationsbeteende.

När jag och min kompis skulle gå hem från kvällen med Nordnet på Berns sa han till mig ”Har du tänkt på vad många sådana där bankmänniskor och analytiker det finns som jobbar inom finansvärlden? Vad gör de allesammans?” ”Tja”, sa jag ”jag vet inte om de skapar så värst mycket, men de tjänar ju bra med pengar. Ofta genom att handskas med andras pengar också”.

Nej, tänker jag för mig själv. Det är nog bättre att jag håller mig till att handla med vanliga aktier. Det var ju därför jag skaffade konto på Nordnet, att jag genom att göra mina egna analyser skulle kunna handla aktier till låga avgifter. Vill jag ha chans till hög avkastning på kort tid är det ju bara att dyka ner på Aktietorget och de andra smålistorna och hitta ”årets raket”. Bäst dock att hålla sig borta från röntgenspektrometrarna bara. Kanske ska ge mig på medicinteknik, det tror jag att jag begriper om jag försöker…:-)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?