Post entry

Svolder: småbolagsalternativet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den som önskar Beijer & Alma i portföljen, skall definitivt ta sig en titt på Svolder. Investmentbolaget är ett gott alternativ till småbolagsfonder.

Svolder 62,50 kr

Den 24 juni var substansvärdet 72 kr.

Svolderaktien brukar vara en bra höstaktie, dvs bästa köptiden är under sommaren. Utdelningen är rejäl - ligger vanligen på fem procent - och ökar intresset när det det närmar sig i november. Det innebär i praktiken att substansrabatten minskar och köparna är beredda att betala 72 kr, för att få värden för 72 kr.

Svolder är ett rent investmentbolag. Det innebär att de enbart äger marknadsnoterade aktier.

VD Ulf Hedlundh berättade på aktiespararnas investmentbolagsträff i Umeå, 2009, om bakgrunden till att företaget bildats, och beskrev målsättningen, att söka fynd bland de mindre välanalyserade småbolagen på Stockholmsbörsen, samtidigt som strävan är att skapa avkastning som överstiger Carnegie Small Cap Return Index (CSRX).

Det har dock inte varit helt lätt att överträffa detta index under senare år, eftersom att det inberäknar direktavkastning. Svolder tillhör de utdelningsvänliga företagen och delar ut fem procent av sybstansvärdet varje år.

Svolder har en portfölj som består av noterade små och medelstora företag. Största innehavet är Beijer Alma, ca 25% av börsvärdet, som har visat sig vara en lyckad investering med en bra direktavkastning. Andra innehav är AarhusKarlshamn, Beijer Electronics, B&B Tools, HiQ, Nolato och Unibet som vardera står för ca 10% av substansvärdet. Mindre poster finns i Acando, Cardo, NCC, Niscayah, Peab och Xano.

Substansrabatten är förnärvarande ca 14 %, vilket i Svolder är förhållandevis högt. Svolder har som målsättning att dela ut fem procent av substansvärdet årligen, vilket sker på hösten. Med nuvarande substansvärde på ca 72 kr visar det på en utdelning i området runt fyra kr.

Svolder har ingen belåning att tala om. Det innebär att investmentbolaget kan passa på att fyndköpa om det dyker upp något lämpligt objekt.

En titt i företagets rapport visar att förvaltningskostnaderna ligger på 1,3 procent av portföljens substansvärde. En procentenhet högre än för Industrivärden. Vid en börsuppgång kan sannolikt kostnaden komma att öka, då det finns ett incitamentprogram som kan ge de var och en av de fem anställda, maximalt sex månadslönesummor. Överträffas jämförelseindexet belastas alltså förvaltningen med en kostnad som kan uppskattas till ytterligare 0,7 procent i nuläget. Totalkostnaden kan då komma att överskrida 2 procent av portföljens substansvärde.

Svolder är ett litet investmentbolag med endast fem anställda. De tre som överhuvudtaget äger aktier i Svolder har relativt sett, få aktier. Det talar för den av VD Ulf Hedlundh beskrivna tradingmodellen, där man passar på att köpa Svolder när rabatten är stor och säljer när den minskar mot noll. Svolder presenterar varje vecka hur det förhåller sig, så det är lätt att följa med, och räkna.

Risken i Svolder är ganska låg, och det märks speciellt en sån här dag när börsen går ned relativt häftigt. Svolder har då gått bättre än marknaden.

Det är alltid ett observandum när de som känner till bolaget och arbetar i företaget, inte köper dess aktier. VD Ulf Hedlund förespråkar att man skall sälja och köpa Svolder, beroende på om substansrabatten är stor eller liten. Den är som störst nu, och kommer att krympa när utdelningen närmar sig om några månader.

De aktier som Svolder äger går alla att köpa direkt på börsen. Just nu kostar de mera än om man inhandlar dem indirekt, via Svolder.

Det finns nog ingen som tänker sig att Svolder är ett korttidsprojekt, även om det finns regler för hur stor substansrabatten får bli, innan det kan vara dags att upplösa företaget.

Förvaltningskostnaden är alltid en utgift, oavsett om man köper Svolder, en fond, eller något av investmentbolagen. Den kan försvaras om avkastningen uppenbart blir bättre på grund av det arbete som utförs. Svolder köper och säljer småbolag, och då måste man generellt räkna med att kostnaden är högre, än om man, som i de andra investmentbolagen, ligger passiv i de stora välkända aktierna.

Handelsbanken har satt målkursen för Svolder till 66 kr, för någon vecka sedan, och rekommenderar att man skall minska.

Investmentbolaget Svolder har under den senaste tremånadersperioden nettoköpt aktier i Transcom för 43 miljoner, i EnQuest för 24 miljoner och i Cardo för 16 miljoner. Det framgår av rapporten. Bolaget har nettosålt aktier i Peab för 61 miljoner, i NCC för 34 miljoner, i Beijer Alma för 23 miljoner och i Nolato för 15 miljoner. På balansdagen bestod portföljen av 13 innehav. Dessa var EnQuest, Beijer Alma, B&B Tools, Xano, Cardo, Niscayah, Transcom, AAK, Unibet, HiQ, Acando, Nolato och Beijer Electronics. (18 juni 2010).

.....

Jag tror inte att förvaltningsavgiften i Svolder är oskälig, bara att den kan vara svår att tjäna in. Tänk på att det är möjligt att köpa de aktier, som Svolder innehar utan att belastas med den avgiften.

Precis som i alla affärer så gäller det att hålla kostnaderna för transaktionerna så låga som möjligt.

Svolders målsättning är att med hjälp av en systematiserad urvalsprocess öka värdet på innehavet. Dessutom avser man att dela ut minst fem procent per år till aktieägarna. Den som köper Svolder tror att investmentbolaget har goda förutsättningar att proffesionellt lyckas med investeringarna.

Svolder är ett fullgott alternativ till en småbolagsfond. Avgiften är trots allt lägre än de fonder som gör ett likartat arbete.

Det som skiljer Svolder från flera av de övriga investmentbolagen är att de inte gör speciellt mycket för att effektivisera de företag som de köper. Precis som en fondägare, så är de att betrakta som i huvudsak "passiva" ägare.

Svolder tänker sig att det är lättare att genom djup analys finna undervärderade och felaktigt prissatta bolag inom kategorin små och medelstora bolag, eftersom de bevakas av färre analytiker och förvaltare än vad som är vanligt för större bolag.

Fyra medarbetare formar tillsammans Svolders förvaltargrupp. Denna består av två förvaltare/analytiker (”aktieförvaltare”), bolagets ekonomichef och den verkställande direktören.

Analyser och företagsbesök görs löpande av ett sjuttiotal bolag. I samband med bolagsrapporter och andra större händelser sker uppdateringar. Detta kan vara svårt för en privatperson att hinna med något liknade. Svolder arbetar med en analyshorisont på tre år.

Svolder menar att investmentbolaget genom ett välutvecklat analys- och förvaltningsarbete skapar förutsättningar för god avkastning. Svolder kan beskrivas som en så kallad "stock picker", dvs en förvaltare som bygger en portfölj utifrån de enskilda bolagens egenskaper och värdering. De försöker samla på sig de "bästa småbolagen". Det är för detta arbete som aktieägaren betalar någon procent i förvaltningsavgift.

VD har all anledning att glädjas över de framgångar som urvalsprocessen gett långsiktigt.

***

Citat ur (Ur delårsrapport III 2009/2010):

"Substansvärdets tillväxt under verksamhetsårets första nio månader utgör nästan 32 procent, att jämföra med 18 procent för småbolagsindex (CSRX) och 14 procent för Stockholmsbörsen (SIXRX). Svolders aktiekurs steg samtidigt 25 procent. Alla värden är justerade för aktieutdelningar. Ser vi till utvecklingen under längre tidsperioder, vilket är högst relevant för kapitalförvaltning, så är utfallet likaså mycket glädjande. Totalavkastningen1) för Svolders substansvärdetillväxt och aktiekurs överträffar klart jämförelseindex under rullande tidsperioder om ett, tre respektive fem år. Svolder står sig likaså mycket väl i konkurrensen med ledande svenska småbolagsfonder."

http://www.svolder.se/vds-kommentar

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?