Post entry

Säkraste aktiern under kris tider.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Säkraste aktierna!

  • Axfood
  • H&M
  • Oriflame
  • AstraZeneca
  • Swedishmatch

Jag valde dessa aktier pga att de har gått bra oavsätt tiderna delvis konjunktur okänsliga. De har alla en bra utdelning med tanke på tiderna.

Det som gör dem så osårbara är att ingen av dem riktigt påverkas av hur tiden och läget på marknaden är. Människor behöver alltid livsmedel, kläder, skönhetsprodukter, medicin, sina mindre nyttiga behov.

Låt oss ta allt i ordning därför börjar vi med Axfood.

Axfood

Axfood ett stor bolag som sysslar med detaljhandel och partihandel inom livsmedel. De äger ett par stora matvarukedjor i Sverige så som Willys, Hemköp och PrisXtra totalt 225 butiker. De samverkar även med Handlar’n och Tempo. Sanolikheten att befolkningen skulle sluta handla på dessa varukedjor under kristider finner jag ytterstliten efter som prisen på dessa kedjor är lägre än tex Ica,Coop. Som påstår att de har bättre kvalité än de andra kjedjorna.

När plånboken krymper så söker sig kunderna till de billigare varukedjorna som har samma märken men till ett lägre pris.

Ett exmpel på detta är: Ica går ut brett och sänker priset på 2.000 varor i Sverige. Men konkurrenterna Coop och Axfood säger sig varken vilja eller behöva följa efter.

Coop anser att de har låga priser men de kommer förmodligen också sänka sina priser på sina varur för eller senare.

Axfood behåller samma pris på sina varur och tjänar mer pengar i och med att sveriges befolkning ser över sina mat inköp.

Ica tvingas sänka sina priser för att locka till sig kunderna igen.

Coop kommer med behöva sänka sina priser dock inte i lika storskala

Axfood något att lita på befolkningen kommer alltid behöva livsmedel.

Analys skriven av Yxhugg http://www.redeye.se/medlemsanalys/28256

Hennes & Mauritz

En klädkedja som växt explosionsartat sedan slutet på 1990-talet. För att sedan stanna av vid högkonjukturen på runt 400kr på sin top. Kan man förvänta sig mer när det vänder och på långsikt bli en ennu bättre affär en vad den är idag?

Även om aktien kastast upp och sen fallit ner igen under dessa svåratider så håller den endå måttet. Den understiger aldrig de oönskade nivåerna och behåller sin höga utdelning. Villket gör att den är köp attraktiv i mina ögon för daytrading när den kan variera mellan 300kr till 370kr inomloppet av en vecka. Dock kräver det att man har en ganska så stor plånbok för att kunna köpa sig en liten godispåse med de här små godbitarna.

Bolaget kommer knappast gå med förlust i och med att de säljer kläder till ett lågt rimligt pris. Svåra tider kräver billigare kläder.

Oriflame

En stark aktie redan från grunden. Produkter smink hudvård, färgkosmetik, dofter, toalettartiklar accessoarer osv.

Äldre kvinnor,Kvinnor,Tjejer,Fjortisar etc. Det finns inget som säger att dessa målsgrupper skulle sluta köpa produkterna bara för att de är lågkonjunktur. De forsätter utveckla och landsera sina läppstifts makeup produkter som om inget har hänt.

Jag anser inte bolaget särskilt hotat under denna krisen och inte undernågon annan för den delen häller de skulle vara om något annat företag skulle börja rukka på marknaden. Dock tror jag inte någon försöker få igång ett stort kosmetik företag under en pågångende lågkonjunktur.

Även denna aktien hoppar lite upp och ner men kollar man på grafen på en större tidssträcka så letar den sig säkert uppåt.

AstraZeneca

Ett utav de största läkemedelsföretagen i världen. Som främst inriktar sig på hjärta/kärl, mage/tarm, cancer, smärtlindring, centrala nervsystemet, andningsvägar och infektioner. Ibland kommer de medicinska genombrotten större eller mindre som får aktien att skjuta uppåt.

Det finns inget som säger att man skulle kunna hitta ett botmedel mot tex parkingson under en lågkonjunktur villket skulle få aktien att skjuta upp sin top från var den befinner sig idag.

Bolaget i sig påverkas i sig inte av konjunktuer men endå. De har tvingats att sparkar personal världen över och fått en minskad budget. Men produktionen går bra och så gör aktien.

Det behövs läkemedels producenter och jag tror knappast att AstraZeneca kommer gå och kull denna krisen.

Nu har jag plöjt igenom 4 av de 5 bolagen på min lista. Villket lämnar Swedishmatch kvar.

Swedish match

Swedish match producerar nischprodukter så som snus, cigarrer, pip- och tuggtobak, tändare och tändstickor. Dåliga tider stressad nervös känner suget efter en cigg? Det är svårt nog att sluta röka svåra tider kommer deffinitift inte göra saken bättre. Dock kommer missbruket av cigaretter, snus etc att dö ut om hur många år? Många i alla fall men det kommer att komma till ett slut.

Som de flesta andra starka bolagen går även detta starkt under krisen. Dock med stora upp och ner dalar på en viss nivå. Aldrig under 100kr aldrig över 125kr. Här finns det också åtskilda små summor att utvinna på kort tid.

-------------------------------------------------------------------------------------

Utdelningar

  • Axfood: 8,00
  • H&M: 15,50
  • Oriflame: 13,65
  • AstraZeneca: 12,45
  • Swedishmatch: 4,10

Detta var en kort sammanställning av de stora starka bolagen i mina ögon.Sammanställningarna är inte byggda på något utan bara rakt av vad jag kunnat läsa mig till och kollat på graferna under tidigare omständigheter/händelser.

Jag är inget proffs.

Lämna gärna en kommentar om det är något som jag kanske fått helt om bakfoten.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?