Post entry

Ta rygg på din favoritförvaltare

Tänkte ta mig friheten att följa upp grinig\_nr1:s intressanta inlägg 'Gardell-Portföljen' (http://www.redeye.se/aktiebloggen/danske-bank/gardell-portfoljen) med ett liknande resonemang. Tanken är att utnyttja kunskapen hos de bästa fondförvaltarna utan att för den sakens skull investera i fonderna de förvaltar.

I tabellen nedan har jag rankat de förvaltare som förvaltar Sverigefonder baserat på den genomsnittliga procentuella avkastning de uppnått de senaste tre åren.

(Endast topp 8 visas här. Länk till blogginlägg med fullständig lista)

I topp här ligger Gustaf Setterblad och Adam Nyström som har nått en avkastning på 156,5 % med fonden Didner & Gerge Småbolag de senaste tre åren.

Jag fokuserar nu på Didner & Gerge Småbolag och undersöker vilka innehav Setterblad och Nyström valt att investera i genom den fond de förvaltar. För att göra detta utnyttjar jag data från Finansinspektionen vilken publiceras kvartalsvis här med någon månads fördröjning. I tabellen nedan presenteras Didner & Gerge Småbolags innehav per 2011-12-31 i fallande storleksordning.

Det kan även vara intressant att undersöka hur förvaltarna förändrat innehavet i de olika aktierna under de senaste kvartalet. I tabellen visas den procentuella förändringen i antal aktier mellan 2011-09-30 och 2011-12-31.

http://www.investerasmart.nu/wp-content/uploads/2012/03/Didner51.png

Givet att man tror på dessa förvaltares kompetens och placeringsstrategi kan det vara värt att titta extra på de aktier där förvaltarna ökat kraftigt den senaste tiden och som samtidigt utgör en betydande del av det totala innehavet. Detta gäller till exempel Jyske Bank, Sydbank, Nordnet och Byggmax här.

Jag har själv inte handlat efter eller backtestat en strategi likt den jag beskriver här men rent spontant känns det intressant. En stor nackdel är dock fördröjningen då innehaven endast publiceras hos Fi kvartalsvis och dessutom med en månads försening. Å andra sidan kan man tänka sig att fondförvaltarna är mer långsiktiga än så.

Jag tror själv att det finns en stor kompetens hos många fondförvaltare, men den avkastning de kan uppnå begränsas av de många fondregler de styrs av (måste inneha ett stort antal aktier, ej för stort innehav i varje mm) samt av de höga fondavgifterna. Genom att göra en sådan här typ av analys kan man gå runt regler och avgifter och välja ut ett fåtal av de aktier som förvaltarna verkar tro allra mest på.

Kom gärna med synpunkter. Vilka förvaltare eller fondbolag skulle ni vilja titta närmare på?

Jag har genomfört denna undersökning med hjälp av data jag och min bloggkollega har samlat på oss och använder för fondanalyser på www.investerasmart.nu. Ta gärna en titt där!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?