Post entry

TagMaster i turnaroundläge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Behovet av effektivisering samt strängare regelverk för säkerhet inom identifiering har gjort att teknologier baserade på biometri, NFC samt RFID har börjat blomma ut på allvar. På börsen finns ett antal förhoppningsbolag som fokuserar på lösningar inom dessa tekniker och som nu hoppas kunna kapitalisera på marknadens mognadsprocess och den starka tillväxt som väntas. Efter många års kämpande med notoriska förluster finns det nu även äntligen hopp om att dessa förhoppningsbolag är på väg att bli lönsamma.

Hos biometribolagen Precise Biometrics samt Fingerprint Cards har aktiemarknaden uppenbarligen noterat marknadspotentialen och skickat upp aktiekursen bland stjärnorna tack vare att bolagen även lyckats få åtminstone ena foten ovanpå lönsamhetsribban. P/s-talet beräknat på fjolårets omsättning har t ex rusat iväg till nästan 10 för Fingerprint Cards vilket alltså innebär att det finns stora förväntningar intecknade i aktiekursen. RFID-bolaget TagMaster värderas dock betydligt lägre med ett p/s-tal på drygt 1 vilket är lite märkligt med tanke på att en hyfsat tydlig turnaround kunnat skönjas. Nu tror jag dock visserligen att börsen aldrig kommer att hypa upp TagMasters aktie likt biometribolagens men det kan finnas en riktigt hygglig uppsida om den positiva trenden fortsätter.

TagMaster utvecklar i huvudsak RFID-lösningar för automatisk identifiering av person- och lastbilar samt spårbunden trafik. Den globala RFID-marknaden uppgick ifjol till cirka 5 miljarder USD och spås femdubblas inom de närmaste tio åren. Det finns alltså en stor potentiell tillväxtkaka att bita i.

Igår presenterade TagMaster sin delårsrapport som visade på ett marginellt plusresultat på 0,2 Mkr. Försäljningen uppgick till 13,5 Mkr och uppseendeväckande var att detta var den högsta nettoomsättning som TagMaster någonsin lyckats uppnå för Q1, vilket traditionellt är ett svagt kvartal.

Historiken i Tagmaster imponerar dock inte då bolaget under många år kämpat med att få igång tillväxten samt nå en stabil lönsamhet och ifjol drabbades bolaget av rejäl motvind från finanskrisen vilket resulterade i att försäljningen sjönk med 20 procent till 42,4 Mkr. Ytterligare behöver man inte ha så värst bra korttidsminne för att bli vettskrämd eftersom bolaget så sent som vid årsskiftet var nära att gå omkull då bolaget drabbades av akut likviditetsbrist. TagMaster räddades dock av storägarna som sköt in 3 Mkr via en riktad emission och förutom att ägarna lockades av en förmånlig teckningskurs, övertygades de sannolikt av att nyhetsflödet trappades upp under hösten med ljuspunkter från såväl den indiska samt kinesiska marknaden.

En noterbar början till turnaround kunde även skönjas i Q4-siffrorna för exklusive engångskostnader relaterade till ett VD-byte samt ett misslyckat förvärv skulle bolaget ha nått svarta siffror. Den positiva trenden fortsatte även under det första kvartalet då bolaget pressmeddelade om orders på nästan 10 Mkr med en genombrottsorder från Indien till det konjunkturkänsliga affärsområdet Access (inpasseringslösningar för fordon) som höjdpunkt. Det andra affärsområdet Transportation (spårbunden trafik) ser dock mest spännande ut eftersom affärsområdet fått flera intressanta genombrottsorders. På den kinesiska marknaden har TagMaster även fått ett viktigt fotfäste via samarbetspartnern FTRD Industry som resulterat i volymorders då kinesiska järnvägar nu ser ut att ha kommit igång på allvar med automatiseringen med hjälp av RFID-teknik.

Orderstocken uppgick vid årsskiftet till 27,5 Mkr och med tanke på att bolaget pressmeddelat om nästan 10 Mkr i orders under Q1 samt säkerligen mottagit en hel del orders som inte resulterat i pm borde orderstocken, beaktat försäljningen under Q1, ha ökat under det första halvåret. Noterbart är även att bruttomarginalen ligger kring 60 procent och att break-even ligger vid cirka 13 Mkr per kvartal. Detta innebär förutsättningar för riktigt hygglig vinstökning framöver om tillväxten nu tar fart. Ledningen estimerar även ett positivt rörelseresultat för helåret och de räknar även med att bolaget har kapital för de närmaste 12 månaderna.

Jag tror att TagMaster har förutsättningar för att nå vinst i år för helåret och dagens börsvärde på cirka 48 Mkr avskräcker knappast. Skulle tillväxten ta fart så att omsättningen skulle krypa upp mot 60 Mkr skulle kanske bolaget klara av ett rörelseresultat upp mot 5 Mkr. Med tanke på att nettoomsättningen uppgick till 13,5 Mkr för det första kvartalet samt då orderboken borde vara hyfsat välfylld kanske 60 Mkr t o m kan överträffas i år men någon rakettillväxt tror jag knappast att TagMaster kommer att stå inför. Med en marginell vinst i bagaget från Q1 och en fortsatt positiv trend i nyhetsflödet finns det dock förutsättningar för att börsen skall börja flirta med RFID-bolaget. I dagsläget är det dock få som känner tilldragelse till aktien då den är rätt så illikvid men förutsättningarna kan snabbt ändras då börsen i allmänhet brukar gilla små teknikbolag där marknadspotentialen är stor och svårgreppbar - och en fullgod lyckosam turnaround brukar även förr eller senare få en explosiv effekt på aktiekursen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?