Post entry

Taurus Energy - misslyckad emission med lyckat utfall

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Taurus Energy genomförde under vintern en nyemission. Jag ska i denna blogguppdatering förklara varför jag anser den "misslyckade emissionen" ändå utföll med ett lyckat resultat.

Taurus Energy genomförde en företrädesemission mot befintliga aktieägare samt med Lantmännen som garant på delar av emissionsbeloppet. Jag var en av de aktieägare som var stark kritisk till en företrädesemission med tanke på rådande situation, en riktad emission mot ett antal större investerare hade varit att föredra. Emissionskursen sattes till 1,30 kr vilket var betydligt högre än aktiekursen under teckningstiden.

Företrädesemission blev en riktad emission:

Utfallet i emissionen blev med tanke på teckningskursen (1,30 kr) och aktuell börskurs (1,10 kr) blev låg bland den större massan av aktieägare. Detta medförde att Lantmännen fick gå in med hela sitt garantibelopp 5 MSEK vilket man kan säga att detta snarare blev en riktad emission jämfört med en företrädesemission. Därtill hade vi ett antal befintliga aktieägare som trotsade den låga börskursen och ändå tecknade sig fullt ut. Vad ska man då säga om utfallet? Oväntat positivt enligt mig, jag hade ju som ni alla vet starkt efterfrågat en riktad emission och med facit i hamn så hamnade vi ju nästan där. Taurus Energy har nu finansieringen säkrad för nästan 2 år framöver (med befintlig burn rate) och detta till en teckningskurs långt över aktuell börskurs. Lantmännen är även en utmärkt investerare då de inte kommer vräka ut sina aktier på marknaden trots att de i och med emissionen närmar sig 30% gränsen i sin totala röstandel av kapitalet. Taurus kommer dock behöva söka finansiering från annat håll om 2 år men dit är det ju ett tag.

FDA:

Notera i senaste kvartalsrapporten att Taurus Energy håller på och framställer kompletterande data och svar på de frågor som FDA hade angående ansökan. Planen är att detta kommer skickas in under Q1 vilket gör att vi kan förvänta oss ett pressmeddelande om detta inom kort. Taurus känner sig via sin konsult mycket nöjda med underlagen och med tanke på att FDA:s granskare ska jobba utefter samma premisser som den tidigare GRAS expertpanelen bör oddsen för ett slutligt godkännande anses goda. Det har tagit tid men i detta fall kan detta fall beror det helt på FDA och deras granskare som varit överbelastade (framgår även separat i årsredovisningen).

Min syn på Taurus Energy 2018-01-24:

Jag var traditionsenligt på Taurus stämma i Göteborg i början på december. Ni som följt mig vet jag att jag varit starkt kritisk senaste tiden och inte minst denna företrädesemission. Med tanke på utfallet och med tanke på Lantmännens finansiering känner jag mig idag mer hoppfull då kassan nu är säkrad för kommande 2 års tid. Det är dock upp till bevis nu på allvar för Taurus, Lallemand och övriga involverade att få till synliga resultat. Jag har sagt det förut men så länge som Lallemand finns med i bilden (uppköpsmöjlighet) och så länge samarbetet med Quad och Syngenta fortgår finns alla möjligheter till succé, det är dock hög tid att leverera. Jag har återköpt ett mindre innehav i aktien då jag anser det något märkligt att aktiekursen handlas under emissionskursen samt det faktum att vi lär få ett ökat intresse framöver. Ledningen med VD Fredrik Weschke i spetsen har även köpt teckningsoptioner vilket är mycket välkommet. Taurus har mycket att bevisa för marknaden men jag är mer än gärna den som blir överbevisad...

Disclamier

  • Jag äger aktier i bolaget. Denna analys skall inte ses som rådgivning då den främst är till för att höja marknades intresse för det valda bolaget. Det är alltså inte en köp- eller säljrekomendation. Jag uppmanar alla som ska köpa aktier i Taurus Energy att göra en egen bedömning eller anställa en rådgivare som kan analysera potentialen innan man köper. Korrektheten av siffror, uträkningar och källor kan tyvärr inte garanteras.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?