Post entry

TC Connect - En säkerhetsorienterad teknikkoncern med rejäl uppsida

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag skrev en analys om TC Connect på min blogg byggherren.blogspot.se och efter att ha fått positiv feedback och förfrågningar om att även lägga upp den här på Redeye så gjorde jag slag i saken. OBS: Värt att nämna är att denna analys är en modifierad version av min gamla, för att göra läsningen så enkel som möjligt dvs. Nu när jag även lägger upp den här har jag också valt att ha med ytterligare information, för att skapa en så omfattande analys som möjligt. Twitter: ByggherrenBlogg

För att underlätta läsningen så bra som möjligt har jag valt att dela upp analysen i flera olika punkter. Dispositionen är följande:

  1. Vad är TC Connect?
  2. Bakgrundsfakta
  3. När bolagets börsnoterades (första dagen)
  4. Händelser sedan notering
  5. Förvärv
  6. Koncernens kunder
  7. Lista på händelser (som inte har skickats ut som pressmeddelande)
  8. Ledningen
  9. Nyckeltal och siffror
  10. Kommande trigger (Statoil)
  11. Marknadspotential & bolagets strategi och framtidsutsikter
  12. Analyst Groups analys & min personliga riktkurs

Vad är TC Connect?

Taget från bolagets delårsrapport (q3-2017)

”TC Connect är en säkerhetskoncern, med huvudkontor i Stockholm, som erbjuder helhetslösningar inom digital radiokommunikation, övervakning, passersystem och larm. Vi har cirka 50 medarbetare i tre olika rörelsedrivande dotterbolag och har de senaste tio åren genomfört fler än 150 komplexa projekt tillsammans med våra kunder Statoil, ABB, Siemens, Avinor, DNK, Sporveien i Oslo, Räddningstjänsten, Spotify, Nomura, SAS, Johnson & Johnson, Citibank m.fl. Idag har TC Connect en stark position inom radio i Norge, en väletablerad position i Sverige samtidigt som vi levererar säkerhetslösningar globalt. Omsättningen 2016 uppgick till 153 MSEK.”

2. Bakgrundsfakta

Innan analysen fortsätter behöver en sak klargöras. Somliga som har googlat bolaget dessförinnan kan ha funnit information att det gick i konkurs år 2012. Så är egentligen inte fallet, det som hände var att den olönsamma delen av företaget, som sålde elmätare, inte gick något vidare bra, och tvingades därmed försätta bolaget i konkurs. Men, Ole Oftedal, som numera är VD för koncernen, valde att fortsätta med den lönsamma delen (radiokommunikation) och startade TC Connect Sweden AB, som idag är en del av TC Connect-koncernen. 

TC Connect har sitt ursprung i både Ericsson Radio Systems och Telenor Radio. Bolaget har funnits i drygt 40 år och levererat ett hundratal stora projekt inom säker kommunikation till kunder i kritiska miljöer som har väldigt höga krav på säkerhet, funktionalitet och teknik. Något som deras kunder ständigt efterfrågar är det allra bästa inom säkerhetssystem.

3. När bolaget börsnoterades (första dagen)

Den 9 juni introducerades TC Connect till börsen på First North. Intresset från allmänheten var stort, bolagets teckningserbjudande om 20kr per aktie övertecknades med hela 174%, och under första handelsdagen rusade kursen upp till 45kr. Bolaget hade utsett Mangold Fondkommission AB som garant, men när kursen väl rusade under första dagen valde de att trycka på säljknappen. I samband med det dalade aktien neråt för att slutligen stanna på den ursprungliga nivån. Denna turbulenta start resulterade i ett stort missnöje bland flera investerare, och som konsekvens svalnade intresset för bolaget, för att sedan glömmas bort.

4. Händelser sedan notering

Sedan noteringen har TC Connect arbetat flitigt bakom kulisserna, bland annat har företaget förvärvat två lönsamma verksamheter, RA Kommunikationsteknik AB och Access World Technic, och syftet är att integrera dessa verksamheter med TC Connects egna utbud för att tillsammans skapa en enda stor säkerhetskoncern med oslagbara helhetslösningar. Ovanpå detta har TC Connect också organiserat sig för tillväxt, och skapat TCC-Norge och TCC-Sverige med syftet att tydliggöra ansvarsområden och decentralisera besluten. Värt att nämna också är att koncernen har bland annat satt nya finansiella mål, "att över en ny konjunkturcykel nå en organisk tillväxt på 10 procent och en ebita-marginal om 10 procent", skapat ett åtgärdsprogram som ska sänka kostnadsnivån med mer än 7 miljoner kronor årligen (effekt redan nu i q4), och en del insynsköp har gjorts (t.ex VDn Ole Oftedal som nyligen köpte ytterligare 15.000 aktier, och idag äger totalt 115.000st).

5. Förvärv

TC Connect gick till börsen för att få tillräckligt med kapital för att kunna genomföra förvärv av andra bolag med syftet att accelerera bolagets expansion. Under sommaren 2017 har företaget lyckats genomföra två lönsamma förvärv; Access World Technic AB och RA Kommunikationsteknik (RAKOM).

Access World Technic AB

Ett svenskt säkerhetsbolag med inriktning på övervakning, identifikation, biometri och passersystem. Det nyförvärvade bolaget förväntas bli ett starkt komplement till koncernens befintliga verksamhet. Bolaget har världsledande leverantörer som Honeywell (Platinum partner), Tyco Software House, Techsphere, HID Global, Axis och American Dynamics. Det AW Technic gör är att de levererar, driftsätter och tecknar serviceavtal med unika säkerhetslösningar till krävande kunder. Deras kundbas består av företag såsom OKG, Citibank, Johnson & Johnson, Spotify och GoPro.

Bolaget hade 2016 en omsättning på cirka 9 MSEK och en EBITDA på 1,8 MSEK. Under perioden från förvärvet har bolaget uppvisat betydande tillväxt under fortsatt god lönsamhet, enligt koncernen. 

Ra Kommunikationsteknik (RAKOM)

RAKOM är ett annat bolag som inriktar sig på att projektera, installera och driftsätta tekniska lösningar för tal- och datakommunikation. Deras kundbas består av driftkritiska samhällsorienterande verksamheter i Sverige, som t.ex. räddningstjänst, landsting och gruva. Bolaget har sedan tidigare varit en underleverantör till TC Connect, och i och med integrationen av verksamheten förväntas det hela leda till kostnadssynergier samt ökade intäkter.

Bolaget hade 1 juli 2016 till 30 juni 2017 en omsättning på ca 9.5 MSEK och en EBITDA på ca 1 MSEK.

6. Koncernens kunder

Som det har skrivits om innan i inlägget är TC Connects kunder väldigt krävande och tillhör de mest krävande avseende kvalitet och säkerhet.

Deras kundbas består av bland annat: Polis, räddningstjänst, landsting, gruva, sjukhus, tunnelbana, kärnkraftverk och flygplatser samt företag såsom Statoil, ABB, Siemens, Vattenfall, OKG, Citibank, Johnson & Johnson, Spotify och GoPro.

7. Lista på händelser (som inte har skickats ut som pressmeddelande)

Här är en lista på intressanta händelser som är av betydelse för företaget, som privata aktieägare har kommit över, men som inte har kommunicerats ut till allmänheten från företagets sida (i form av pressmeddelande). De skickar nämligen inte ut PM när det handlar om händelser som inte överstiger 5% av bolagets omsättning. Värt att nämna är att efter påtryckningar från övriga aktieägare har styrelsen nyligen kommit fram till att sänka procentenheten, vilket antagligen kommer ge upphov till fler pressmeddelanden i framtiden.

  1. Order från Statoil: "Statoils plattform Aasta Hansteen oppgraderer til Motorola MTP8500EX TETRA radio. TC Connect har nylig mottatt bestilling fra Statoil på MTP8500EX som leveres til riggen ved årsskifte. Ordren er på ca. 2 millioner kroner og inngår i rammeavtalen TC Connect har med Statoil."
  2. Sveriges RAKEL och Finlands motsvarighet ska kopplas ihop (marknadsdubbling för TC Connect): https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyheter---Rakel/Nu-ar-Finland-Sverige-projektet-igang---ISI-FISE/
  3. Vad som har gjorts under året (från q3 rapport)
  4. Leverans av digitalt radiosystem till Zinkgruvan Mining AB
  5. Igångsättning av större projekt gentemot norska vägverket (Finnmark och Rogaland).
  6. Leverans av terminalsystem till Statoil
  7. Leverans av terminal- och kontrollrumslösning för Bergen flygplats
  8. Terminalsystem till Oslos spårvagn
  9. Installationsåtagande Gardemoen flygplats
  10. Ramavtal med norska hälsomyndigheten
  11. Avtal gällande inomhustäckning med Svenska polismyndigheten
  12. Avtal gällande kontrollrumslösning med svenska trafikverket 
  13. AW Technic har startat installationer av säkerhets- och passersystem hos Keppel Data Center
  14. AW Technic har startat installationer av säkerhets- och passersystem hos Johnson & Johnson 
  15. AW Technic har startat installationer av säkerhets- och passersystem hos GoPro.

8. Ledningen

Följande information är tagen från bolagets hemsida (http://tcconnect.no/sv/investerare/bolagsstyrning/#styrelse

Styrelse

Malin Jonsson (1968) - Styrelseordförande. Har arbetat 20 år med Telia där hon haft ledande positioner inom mobil teleindustri. Hon har även varit aktiv inom internationella uppdrag, bland annat som produktutvecklare och att etablera nya mobiloperatörer. Malin har stor erfarenhet av att leda kultur- och organisationsförändringar samt att skapa tillväxt genom affärs- och produktutveckling. Äger 10.000 aktier.

Ole Oftedal (1954) - Styrelseledamot och VD. Har en lång erfarenhet som företagsledare och entreprenör med bakgrund som både ordförande och VD i privata och börsnoterade bolag. Han har tidigare varit verksam i bolag som Cabonline (Ordförande och VD, 2014-2016), Miroi (Ordförande och VD, 2013-2014), Proffice/Dfind (Styrelse och ledning, 2010-2013), Adcore (VD, 2001-2002), Fritidsresor (VD, 1996-2000), Linjebuss (VD, 1986-1996) och Nordstjernan (1981-1986). Ole har dessutom arbetat med projekt åt riskkapitalbolagen EQT, IK, Nordic Capital och som Industriell Partner i Permira. Ole är civilekonom med utbildning från Handelshögskolan i Stockholm.

Ole har tidigare haft styrelseuppdrag i bolag som TeleVentures AS, Wedins, Salus Ansvar, Kungsleden, Scribona och Carl Lamm. Utöver sitt uppdrag i TC Connect har Ole styrelseuppdrag i flera bolag, däribland Svetax Taxiförsäkring och Knowhow Television Sweden. Äger 115.000 aktier.

Niklas Flyborg (1962) - Styrelseledamot. Har mer än 25 års erfarenhet av ledning och utveckling av svenska och internationella tjänsteföretag. Niklas har varit VD i ett flertal välkända privata och noterade IT- och mediabolag, och är idag VD i Cybercom Group AB (2012-). Tidigare uppdrag är t.ex. P2i (Partner, 2009-2012), Observer/Cision (VD, 2005-2008), Mandator (VD, 2003-2005 och 1995-2000) och Cell Network (VD, 2000-2003). Niklas är civilekonom med examen från Handelshögskolan i Stockholm. Äger 10.000 aktier.

Petter Lundgren (1968) - Styrelseledamot. Är managementkonsult med omkring 20 års erfarenhet i allt från telekom och IT till detaljhandel och banksektorn. Under Petters karriär har han erhållit flera olika roller såsom styrelsemedlem och VD. Petter arbetar idag som Partner på Ascend (2014-). Han har tidigare arbetat inom Connecta (1999-2014) och Frontec (1997-1999). Äger 10.000 aktier.

Koncernledning

Ole Oftedal - VD. Beskrivs i texten under ”styrelse”.

Kjell-Åke Jägenstedt - CFO. Har en lång och dokumenterad erfarenhet inom företagsledning och som CFO i börsnoterade internationellt ägda bolag. Han har bl. a arbetat för Prenax Global, Transmode, Poolia, Fujitsu, Microsoft och Rank Xerox.

TC Connect AS Norge

Ansgar Birkeland (1956) - VD TC Connect AS Norge. Ansgar har över 30 års erfarenhet i ledarskap inom försäljning, marknadsföring och affärsutveckling av både stora och små bolag. Ansgar har arbetat inom TC Connect sedan 2003 i olika roller. Han har en tidigare bakgrund med sälj och marknadsansvar i Telenor/TBK (1986-1991) samt erfarenhet som VD i flera mindre bolag i Norge inom elektronik, telekommunikation och dataindustrin. Äger 2.500 aktier.

Harald Bergby (1964) - Säljs- och marknadsdirektör, TC Connect AS. Har omkring 30 års erfarenhet inom försäljning och ledarskap inom radio, telekommunikation och dataindustri på den skandinaviska marknaden. Harald har arbetat i över 10 år inom TC Connect och innehade fram till 2016 rollen som försäljningschef. Innan dess arbetade Harald inom Telenor (1993-2005) och TeleCom (1986-1992). Äger 2.500 aktier.

TC Connect Sweden AB

Robert Birgersson (1971) - VD TC Connect Sweden AB. Har arbetat över 15 år på bolaget främst inom kundnära verksamhetsområden och har ett mycket gott anseende bland kunder, leverantörer och arbetskamrater. Robert har dessförinnan en bakgrund med ekonomiutbildning från Örebro Universitet, inköpare på Ericsson samt marknads och säljansvar på mindre företag.

Access World Technic AB

Per Lindstrand (1984) - VD Access World Technic AB. Är civilingenjör från KTH med inriktning datasäkerhet. Sedan 2012 driver han framgångsrikt företaget AW Technic (Access World Technic AB) som nu är i en stor expansionsfas. Per har under dessa år skaffat sig en gedigen och djup kunskap om avancerade säkerhetssystem, främst med fokus på komplexa, globala lösningar som Tyco Software House CCURE och Honeywell Pro-Watch för kärnkraftverk, investmentbanker, industrier, IT-bolag och läkemedelsföretag. Under Pers ledning har AW Technic de senaste åren genomfört installationer i Norden, England, Nederländerna, Tyskland och Frankrike, och nu även lyckats uppnå högsta certifieringsnivån “Platinum” som integratör för Honeywell.

9. Nyckeltal och siffror

Bolaget har inte funnits ute på aktiemarknaden särskilt länge, och därför finns inte bland annat nyckeltalen eller andra siffror hos nätmäklarna (t.ex. Avanza och Nordnet). 

TC Connect hade en omsättning på cirka 150 miljoner kronor förra året. Omsättningen för 2017 väntas öka, i det tredje kvartalet steg den till 33,7 miljoner kronor (24,0) samtidigt som ebitda-resultatet förbättrades till -1,0 miljoner (-2,0). Bolaget förväntas även visa svarta siffror redan nästa år!

För närvarande är TC Connect värderat till cirka 80 miljoner kronor, och räknar man P/S tal, dvs aktiekurs/omsättning per aktie har bolaget ett värde på 0.6

Här är en uträkning på konkurrenternas P/S tal:

Konkurrenternas P/S tal:

Advenica 10,1

Irisity 3,4

Lagercrantz 1,7

Secits 2,9

Snitt: 4.5

(tackar skribenten ’BigMove’ på Placera som delade med sig av den)

10. Kommande trigger (Statoil)

Under väsentliga händelser i kvartal 3, 2017 i TC Connects delårsrapport står det om Statoil och TC Connects ramavtal.

"TC Connect har tecknat ett nytt ramavtal med Statoil om leverans av TETRA-lösningar till den flytande plattformen, FPSO, på Johan Castberg-oljefältet. Uppdraget innefattar en komplett TETRA-lösning för både explosionsfarliga och säkra områden samt infrastruktur som säkerställer att det finns radiotäckning på hela plattformen. Avtalet inkluderar produktleveranser och implementeringstjänster och är ett av TC Connects största ramavtal hittills i år. Den första fasen av denna leverans inkluderar central- och användarutrustning för digital radiokommunikation. De kommande faserna innebär leverans av nödvändig utrustning för att säkerställa radiotäckning över hela plattformen. Den sista fasen består av installation och driftsättning. Statoils slutgiltiga investeringsbeslut sker under fjärde kvartalet 2017 och TC Connects ramavtal sträcker sig till 2022." 

Ole Oftedal, VD, har bekräftat i mejl att när de väl får order från Statoil så kommer det att skickas ut i ett pressmeddelande till allmänheten. Han har också meddelat att beslutet kan komma i början av januari eftersom den norska staten har valt att gå igenom de olika avtalen som rör Johan Castberg-oljefältet (inte konstigt då oljefältet är en stor investering på flera miljarder). 

11. Marknadspotential & bolagets strategi och framtidsutsikter

Marknadspotential

Den 7 november publicerade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på sin hemsida information om ett nytt ramavtal för rakelutrustning som produkt och tjänst (https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyheter---Rakel/Nytt-ramavtal-for-Rakelprodukter/). TC Connect blev en av fyra andra bolag som fick äran att vara med i detta ramavtal.

”Ramavtalsområdet omfattar Rakelmobiler, handburna och fast monterade, men även tillbehör till Rakelmobiler så som dispatcherutrustning, telematiklösningar med mera. Produktnära tjänster och konsulttjänster för produkterna kan också avropas. Avtalsperioden varar mellan 2017-09-07 och 2019-09-30 med en förlängningsoption maximalt till och med 2021-09-30."

Den 30 november publicerade MSB att Sveriges (RAKEL) och Finlands (Virve) kommunikationssystem ska kopplas samman (https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyheter---Rakel/Nu-ar-Finland-Sverige-projektet-igang---ISI-FISE/)

Dessa två publikationer ger enorma möjligheter för TC Connect. I och med att Sverige har ett ramavtal med bolaget betyder det att TC Connect har lyckats komma in på den svenska marknaden, och nu när Finland och Sverige ska samarbeta öppnar det upp ännu en ny marknad för bolaget! 

Strategi och framtidsutsikter

I och med tredje kvartalsrapporten skrev bolaget följande:

”Noteringen på Nasdaq First North, nyemissionen och de genomförda förvärven är viktiga milstolpar på TC Connects fortsatta resa, som möjliggör en utveckling till ett mer komplett säkerhetsföretag i en marknad och ett samhällsklimat som präglas av ett ökat säkerhets-medvetande med krav på nya tekniska lösningar. Förvärvet av Access World Technic har lett till att vi nu kan erbjuda ledande säkerhetslösningar inom övervakning, passersystem, identifikation och biometri. Våra kunder inom detta område återfinns både i Sverige och övriga Europa, och inkluderar multinationella koncerner som Citibank, Johnson & Johnson, Spotify och GoPro. Strategin och målsättningen inom TC Connect ligger fast. Vi utvecklar nuvarande verksamheter organiskt med mer satsningar på försäljning och ett utökat produktprogram. Vi har en uttalad strategi att förvärva närliggande företag inom säkerhet, för att stärka vårt kunderbjudande ytterligare. TC Connect AB har som finansiella mål att över en konjunkturcykel nå en organisk tillväxt över 10 % och en EBITA-marginal (rörelseresultat exklusive avskrivningar på immateriella tillgångar) på 10 %.”

Bolaget har därmed satt ett mål om att växa organiskt, dvs frågan om nyemissioner är därmed troligtvis avfärdad. Värt att nämna är att bolaget dessutom har en väldigt låg free-float som är på cirka 22% av bolaget (750.000 aktier). Resten är under lock up. Något som inte heller får glömmas är att bolaget också har kommit fram med en kostnadsbesparing på mer än 7 miljoner kronor årligen. Effekten av dessa besparingar kommer att ge effekt redan under det fjärde kvartalet skriver bolaget i den tredje kvartalsrapporten (2017). 

12. Analyst Groups analys & min personliga riktkurs

I och med bolagets tredje delårsrapport valde Analyst Group, som är ett oberoende analyshus som analyserar småbolag, att göra en om TC Connect (Länk: https://analystgroup.se/analysis/tc-connect-analys/). I den framgår det att deras Base-case är på 41kr och Bull-case 57kr!

Min personliga riktkurs

Jag ser TC Connect som otroligt undervärderad. För närvarande är bolaget enligt mig lite bortglömt, endast cirka 630 ägare på Avanza indikerar att det är ytterst få som känner till detta fantastiska case helt enkelt. Det kanske är så att ett bolag som redan omsätter en hel del och därmed inte är ett förhoppningsbolag är särskilt attraherande för dagens investerare. Ett bolag som riktar in sig på en glödhet bransch, som erbjuder helhetslösningar och därmed får löpande inkomster (t.ex. via bolagets drift och serviceavtal med kunderna) och samtidigt expanderar i rask takt… Ja, det är konstigt att detta bolag har gått under radarn för så många.

Enligt mig är riktkursen som Analyst Group har satt väldigt försiktig. Jag ser själv en kurs inom en snar framtid på 65-70kr som ytterst rimlig. Det skulle innebära ett börsvärde på cirka 220-240 miljoner kronor. Kursen rusade från 20kr till 45 kronor på noteringsdagen, och det var innan de lyckade förvärven, de nya potentiella marknaderna och bolagets strategi och mål hade kommunicerats ut…

Avslutningsvis vill jag bara konstatera att: 2018 blir säkerhetsbranschens år, 2018 blir TC Connects år!

//Byggherren

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?