Post entry

Three Gates - årets spelutvecklingsbolag?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En diskussion om spelbolaget Three Gates.

Three Gates har sin spelstudio stationerad i Visby, Gotland och utvecklar spel för pc, konsol samt den mobila marknaden. En av de mer tongivande personerna på Three Gates är vd:n Don Geyer, som har mer än 30 års erfarenhet av att leda projekt och organisationer inkluderande alltifrån 3 till 300 personer. Tidigare var Geyer bland annat ansvarig för Uppsala universitets spelutbildning i Visby. Styrelseordförande är Viktor Modigh med en bakgrund som svensk investerare och affärsman. Han har en formell kompetens inom juridik. Sean Kauppinen är styrelseledamot och även grundare och verkställande direktör för The International Digital Entertainment Agency. Kauppinen har mer än 20 års erfarenhet av ledning, affärsutveckling och strategisk kommunikation inom den digitala underhållningsindustrin och han har släppt mer än 570 titlar på alla större spelplattformar.

Några spel ur TG portfölj:

Mainstream Fishing

MF är ett flugfiskespel som ”mjuklanserades” hösten 2017 för mobila enheter. Hittills har MF utan egentlig marknadsföring haft över 40 000 nedladdningar och för Android ligger medelbetyget på 4,2/5.

8 to Glory

8 to Glory är det officiella tjurridningsspelet för Professional Bull Riders (PBR) och antalet mobila nedladdningar är över 1 000 000 med ett medelbetyg på hela 4,5/5 för Android. 8 to Glory planeras att släppas för konsolerna PS4 samt XBOXONE våren 2018.

Diskussion

TG har även ytterligare spel i sin portfölj men jag bedömer dessa som de mer intressanta framöver och då främst 8 to Glory till konsol (8tG) där det finns stor potential till betydande vinster den närmaste tiden. Historien bakom TG och PBR-samarbetet går tillbaka till att en annan utvecklare skulle utveckla 8tG för mobila enheter men misslyckades. TG fick då ta över utvecklingen på uppdrag av PRB och gjorde ett spel med användarbetyg i världsklass. TG förhandlade länge med Endeavor som är ett holdingbolag, vilket äger PBR, om att köpa loss rättigheterna till 8tG och i juni 2017 förvärvade Three Gates rättigheterna till att utveckla alla officiella PBR-spel för alla plattformar fram till 31 december 2020. 8tG är flaggskeppet i Three Gates portfölj och skälet till att undertecknad valt att investera i TG.

Skälen är:

TG har lyckats producera ett mobilspel för 8tG med ett användarbetyg som är högre är Kings ”Candy Crush Saga”, vilket har laddats ned mellan 500 – 1000 miljoner gånger för Android.

Three Gates samarbetspartner Endeavor är en av de mest framstående aktörerna i världen inom nöjesindustrin när det kommer till marknadsföring. Endeavor (WME- IMG) listades på 14:e plats över världens mest viktigaste privata bolag av Fortune år 2016  vilket var bättre än exempelvis Dell och SpaceX. Endeavor äger förutom PRB bland annat WME, IMG, UFC (mixed martial arts) och Miss Universum. Geyer har själv kontakt med co-CEO på Endeavor Ari Emanuel (som varit inspirationskällan till karaktären Ari Gold i succéserien Entourage).

Endeavor storsatsar nu i PBR och tjurridning (bullfighting) har numera en fjärdeplats vad gäller popularitet i USA där sporten växt kraftigt de senaste åren med över 30 miljoner tittare som följer eventen via TV. Antalet fans uppskattas till cirka 100 miljoner främst från Nord- och Latinamerika. Netflix har även en dokumentärserie om tjurridning som heter Fearless och som syftar till att marknadsföra PBR.

PBR har 25-årsjubileum i år vilket innebär ökade marknadsföringspengar från Endeavor. Strategin är att göra en crossover och marknadsföra PBR med exempelvis Miss Universum. Det märks också att man tagit en del koncept från UFC och överfört det till PBR, till exempel presentationerna av deltagarna vid eventen med samma världskända presentatörer. PBR har mängder av event i USA där 8tG för konsol är tänkt att lanseras i maj månad i år när PBR har ett stort event i Las Vegas. Faktum är att 8tG marknadsförs vid varje event de genomför (se presentation nedan) och även Walmart med sina 1000 butiker skall också ha någon typ av marknadsföring.

Det senaste officiella konsolspelet för PBR släpptes 2009 så det har gått nästan 10 år sedan dess och det sålde i över 600 000 exemplar. Andra officiella konsolspel med motsvarande engagemang bland spelarna är exempelvis Nascar (bilracing) samt WWE (wrestling), vilka har sålt 9 respektive 8 miljoner exemplar.

Licensierade sportspel är enklast att tjäna pengar på för konsol där USA är den största marknaden i världen på grund av köpkraften som finns där. TG räknar med att om 8tG säljer 1 miljon exemplar för 22 USD så blir bruttovinsten cirka 6,2 MUSD och TG har rätt till merparten av royalty-intäkterna. Vid 3 miljoner sålda exemplar beräknas bruttovinsten bli cirka 23 MUSD.

Kombinationen på Three Gates med kompetent ledning samt personal med uppbackning av en så pass stark aktör som Endeavor borgar för att 8tG bör sälja bra. Hur bra är dock omöjligt att sia om då det inte finns så mycket information idag att tillgå om spelmekanik och så vidare. Sannolikt har TG tagit en hel del från mobilversionen och applicerat det på konsolversionen men optimerat funktionerna. Det är värt att notera att 8tG inte behöver så bra betyg för att sälja bra. Som referensspel kan nämnas WWE 2K18 som sålt 8 miljoner exemplar. Wrestling påminner om tjurridning då det är en nischad ”sport” med en stor bas av fans i Nordamerika. WWE har enligt Metacritic 66/100 i medelbetyg från yrkesrecensenter samt 60/100 i medelbetyg från vanliga spelare vilket är ett mediokert betyg. Trots det så estimerades försäljningen av WWE till cirka 400 000 exemplar bara första veckan. I 8tG fall har fansen fått vänta nästan 10 år på en ny officiell version vilket i kombination med marknadsföringen vid större evenemang samt Walmart borde garantera bra försäljning.

Värderingsmässigt är TG lågt värderat jämfört med andra liknande bolag i Sverige. Gaming Corps värderas till cirka 60 MSEK, Qiiwi Interactive till cirka 85 MSEK samt Gold Town Games till cirka 65 MSEK. TG värderas till cirka 30 MSEK och då har ovanstående konkurrenter inte ens i närheten av den uppbackning från Endeavor som TG har. Undertecknad har investerat i och följt de noterade svenska spelutvecklarna i snart 20 års tid och jag har aldrig hört talas om att ett mindre bolag haft ett liknade samarbete som TG har med Endeavor så det måste anses vara unikt för Sverige. En liknelse som kan göras är att jämföra Three Gates med ett bolag som skall släppa ett ishockeyspel för konsol, vilket backas upp av NHL samt marknadsförs vid varje större ishockeymatch.

Kontentan är att risk/reward är exceptionellt bra i TG och det kommer räcka med att 8tG säljer ok för att aktiekursen kommer att mångdubblas. De svenska spelutvecklingsbolagen går alltid upp kraftigt inför spelsläpp och när marknaden börjar förstå de ovanstående argumenten så borde kursen gå upp på förväntan. Sedan handlar det om var försäljningen landar för 8tG, vilket bestämmer var värderingen hamnar i närtid och på lite längre sikt så är TG en potentiell hundradubblare. Det kan låta som fantasier men undertecknad tipsade om Starbreeze när den stod i något över 50 öre och aktien gick sedan upp till cirka 25 SEK när Star fick en blockbuster med Payday 2. Om 8tG säljer ok så lär även samarbetet med Endeavor att fördjupas vilket skapar möjligheter till att släppa andra officiellt uppbackade spel.

Huvudägarna i TG har nyligen gått in med cirka 10 -15 MSEK i bland annat en riktad emission och det kommer att märkas snart i insynsrapporteringen. Huvudägarna lånade tidigare ut kapital så att TG kunde köpa loss rättigheterna för 8tG samt bekosta spelutvecklingen. Detta så kallade brygglån har nu kvittats mot aktier till ett pris över dagens aktiekurs. Förutom den vanliga aktien finns BTA aktier också till försäljning en tid och de kommer snart att omvandlas till vanliga aktier.

Slutsats

Det är svårt att sätta någon riktkurs för Three Gates men jag bedömer att kursen i alla händelser kommer att gå upp 100-200 procent fram tills 8 to Glory släpps på konsol. Sedan är det utfallet av försäljningen av 8tG som kommer att styra kursen och då finns nära nog inget tak.

Presentation från 1 h 38 min i Pass 2.

 Alla investeringar är förknippade med risk och beslut om investeringar tas på eget bevåg. Vederbörande bör alltid göra en egen analys och kolla källor. Analysen reflekterar endast mitt resonemang och skall inte ses som rådgivande. Jag äger aktier i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?