Post entry

Timing med guld- och dödskors del 2

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Som fortsättning på del 1 tänkte jag visa hur timing med 50/200MA fungerar på några olika marknader (index). Marknaderna är ett urval av relativt stora index som jag har någorlunda lång historik på. Det är alltså inga marknader valda i efterhand baserat på resultat från 50/200MA modellen.

(Eftersom bilden är för stor finns en länk till bilden på annan plats.) http://investerasmart.nu/wp-content/uploads/2012/01/50-200-index-resultat3.png

Testet visar att 50/200MA modellen lyckas minska den maximala förlusten på alla marknader. Däremot minskar den även avkastningen på en del av dem och förhållandet mellan avkastning och förlust blir faktiskt sämre än att använda köp och behåll.

Bäst har modellen klarat sig på Euro TOP 100, Nasdaq 100 och MSCI World. På Euro och Nasdaq har den till och med kunnat öka avkastningen samtidigt som den minskat förlusterna. Tittar man lite närmare på Nasdaqs resultat så ser man att den fungerar utmärkt för att minska förlusterna under IT kraschen och finanskrisen men däremellan gick man ur marknaden precis när det vände upp igen och tappade avkastning mot index.

http://investerasmart.nu/wp-content/uploads/2012/01/Nasdaq-50-2001.png

Ett annat exempel är FSTE 100 vilket är de 100 största aktierna i England. Trots en tillsynes stabil uppgång fram till slutet på 90-talet klarar sig modellen inte alls bra. Dipparna i indexet är lite för djupa och modellen går ur marknaden flera gånger precis innan FTSE vänder upp igen. Oktoberkraschen 1987 syns väldigt tydligt på grafen och det är få modeller som kan skydda investerare mot denna typ av rörelser.

http://investerasmart.nu/wp-content/uploads/2012/01/FTSE-50-200.png

Resultatet från dessa tester är inte helt entydiga och det är ingen självklarhet att det lönar sig att följa 50/200MA modellen. Man lyckas i alla index minska den största nedgången men vid många tillfällen missar man även återhämtningen som kan många gånger vara mycket lönsam. Dock gör portföljen nya högre noteringar under senare delen av diagramet medan index fortsätter göra lägre toppar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?