Post entry

BEF, Alpcot och Trigon - En jämförelse

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Black Earth Farming, Alpcot och Trigon

En kort, förenklad, sammanfattning av de tre nordiska jordbrukarbolagen med verksamhet öst kan vara på sin plats.

Black Earth Farming är den största markinnehavaren av de tre,men enbart ca 1/3 av jorden har än så länge tagits i bruk. BEF har därmed stora områden som ej visat upp någon produktion än, vilket gör potentialen stor för att öka omsättningen. Knappt en tiondel arrenderas, den överväldigande majoriteten av marken ägs eller kontrolleras genom ombud.

I nuläget så är 98% av omsättningen kommen ur produktion från sin jordbruksmark. Med sitt stora markinnehav och fokus på bl.a. veteodling så är BEFs framgångar starkt knutet till värdsmarknadpriset på spannmål. Deras egendomar är förhållandevis samlade i Ryssland vilket gör att lokala väderförutsättningar har stor inverkan på skördeutslaget för olika år.

Jag vill därmed påstå att BEF är den aktör där det kan framkomma mest svängningar vad det gäller resultat och värdering. Den som vill ha stora potentiella uppgångar, men också större risk bör därför välja BEF i sin porfölj då goda skördeår och då vetepriset står högt säkerligen kommer ge BEF en god hävstångseffekt på vinst och kursvärdering.

Alpcot kan ses som BEFs lillebror. Alpcot äger ungefär hälften av sin jord och majoriteten är lokaliserad ganska samlat i Ryssland . En liten del är lokaliserad och arrenderas i Ukraina, men vad det gäller den verksamheten så är det enligt bolaget självt troligt att den kommer avknoppas. Kanske kommer den via ny-emissioner bilda en egen verksamhet och bolag.

Alpcot är i sin verksamhet också starkt inriktat på spannmålsproduktion fastän ca 8% av omsättningen härleds ur mjölk och köttproduktion. Ungefär hälften av marken man kontrollerar brukas i dagsläget och mer mark ter sig för tillfället inte aktuellt att införskaffa.

Alpcots utveckling är lika starkt förknippade med de externa faktorer som påverkar BEF. Skillnaden är dock att hävstångseffekterna vad det gäller kursvärdering i Alpcot troligen kommer vara mindre, då det är mindre och mer okända. En eventuell avknoppning av verksamheten i Ukraina ter sig också spännande.

Trigon skiljer sig från de andra då den dels handlas med EUR, men framförallt sin annorlunda exponering. Trigon har spritt sin verksamhet till tre länder, Ryssland, Ukraina och Estland. Därtill så är inte lika stora delar av omsättningen förknippad med egen spannmålsproduktion i jämförelse med de andra. 1/3 av jorden arrenderas i Ukraina och nästan 2/3 ligger i Ryssland. I Estland ligger de största delarna av mjölk- och köttproduktionen.

Det är främst produktionen i Ukraina som kommit igång och Trigon säljer 2/3 av sin spannmålsproduktion på världsmarknaden och är därmed den aktör som till värdsmarknadspriser exporterar mest i nuläget. Trigon har dock också andra utvecklade verksamhetsområden så som spannmålshandel. Trigon handlar därmed inte enbart med egenproducerad säd utan köper också upp från lokala producenter. Nästan hälften av omsättningen härleds från denna spannmålshandel, 10% från spannmålsförvaring (bl.a. åt andra) och 5% från mjölk- och köttproduktion, resten är från den egna spannmålsproduktion.

Trigons utveckling, p.g.a. deras större diversifiering, kommer troligen vara mer jämn. Positivt resultat är att förvänta snabbare hos Trigon och i jämförelse med de två andra så kommer Trigon troligtvis ”tuffa på”. Vinsterna kommer troligen vara stabila, men ej lika stora vissa år så därmed bedöms risken liksom potentialen för tillfälliga vinster och kursuppgångar vara lägre i Trigon.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?