Post entry

Snowblind

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Har tillägnat en tid av lördagen till att lyssna på en av mina klassiker i CD-samlingen, nämligen ”Speak of the Devil” med OZZY. Skivan är en liveinspelning av gamla Black Sabbath klassiker och innehåller personliga favoriter såsom Symptom of the Universe och Snowblind. Den senare har ett riktigt skönt sound och en känslomässig text och jag har inte kunnat att undgå att dra liknelser till hur farligt det är att drabbas av snöblindhet i samband med placeringar.

Det är enkelt att fängslas av kraftiga kursuppgångar. Placerarna blir ofta snöblinda i takt med att nytt hopp tänds vilket orsakar att nya förväntningar ibland skruvar upp aktiekurserna till oproportionellt höga nivåer. Detta leder ofta till att bolagens risker även riskeras att förbises vilket givetvis orsakar kraftiga kursfall när inte bolagen lyckas leva upp till de förväntningar som ställts.

Snön föll även över Åland på morgontimmarna men den som hade förväntningar om att den skulle bli långvarig blev dock besviken då den omedelbart försvann igen. Lite liknande besvikelse fick aktieägarna i SIR ta del av under veckan. Bolaget meddelade att de nu hittat en ny VD, nämligen Fredrich Dahlman som tidigare arbetat som VD för Thalamus. Aktien steg kraftigt på nyheten men luften pyste dock ut igen när bolaget även tvingades skicka ut en vinstvarning orsakad av den turbulens som nu råder i bolaget. Sannolikheten är således stor att en fortsatt skakig resa väntar för Internetrekryteringsbolaget. Det finns alltså således starka skäl att inte underskatta kraften i vad ett skadat varumärke kan få för framtida lönsamhetsutveckling. Men och andra sidan har vi ju hört talesättet: Alla nyheter är bra även de dåliga!

Som sagt, även dåliga nyheter kan vara bra tack vare att bolagen kan utnyttja den uppmärksamhet som skrivs i media. Ett sådant fall kan ju bli aktuellt i ett annat bolag som upplevt lite turbulens under den senaste tiden, nämligen Unibet. Då VDn Petter Nylander fick klä på sig den randiga pyjamasen under ett par dagar blev ju bolaget ordentligt uppmärksammat i media. Flera branschbedömare menar att spelmonopolet i Europa är på väg att haverera. Dock stretar flera EU-länder emot men fängslandet av Unibets VD kan ju givetvis innebära att han nu ses som en liten martyr och rättsbekämpare för den öppna spelmarknaden vilket bolaget givetvis kan nyttja till sin fördel.

Under fredagen presenterade även Thalamus sin rapport. Efter att Fredrich Dahlman lämnat bolaget har nu den nye VDn Kristina Englund börjat bli varm i kläderna vilket även kan skönjas i rapporten. Kristina som tidigare varit med och ansvarat för en turn-around i ÅF meddelade i rapporten att renodlingen i Thalamus skall fortsätta. Såväl en eventuell avveckling av operatörsverksamheten, förvärv av nya bolag, ökad försäljning och hårt framtida jobb om att få upp priserna står nu på hennes agenda. Bolaget kommer således att fokusera mer på drift och infrastruktur och därtill förstärka den lovande konsultverksamheten. Bolaget estimerar även att mindre produktfokus och mer konsultverksamhet skall resultera i en vinstmarginal på 10 % under det första kvartalet 2008. Lyckas bolaget med det är det synnerligen attraktivt värderat. Thalamus fortsatta planer på renodling och starka kassa efter den senaste försäljningen av Fiberdata Installation samt att bolaget även nosar på en eventuell etablering i England gör att jag anser att bolaget är en riktigt lovande turnaround-kandidat vilket resulterade i att jag under gårdagen köpte in bolaget i portföljen.

Ha en mysig lördagskväll!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?