Post entry

Unipolär, bipolär eller multipolär?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Alla vet redan att USAs storhetstid (unipolär makt) är över och att Kina är på frammarch (bipolär makt). Men talar det verkligen så gott om ett land som till exempel Kina skulle bli den världsledande makten. Det finns fortfarande en hel del frågetecken kring landets struktur och värderingar. Skulle det möjligtvis hjälpa Europa om Schweiz blev en medlemstat i EU och varför är Kinas legitimitet högre värderad än USAs?

´´Japan är världens andra största ekonomi och svarar för 15 procent av världens totala BNP. Japan står ensamt för mer än hälften av Asiens totala BNP och det är därför underförstått att landet spelar en viktig roll för återhämtningen i regionen. Kina har haft en mycket snabb ekonomisk tillväxt och landets öppning mot omvärlden har lett till en av de största ekonomiska förändringarna i modern tid, med en fyrdubbling av landets BNP sedan 1980´. Ovanstående text härhör sig från en undersökning som gjordes för tio år sedan. Sedan dess har dessa två länder, som idag räknas som Asiens starkaste, utvecklats betydligt mer. Dagligen hör man nyheter om ländernas mer och mer stärkande positioner på världsmarknaden. Som tidigare skrivs har också utvecklingen skett väldigt drastiskt. Frågan är nu inte om utan när kommer den ekonomiska makten i världen att övergå från att ha varit unipolär (USA) till en bipolär eller multipolär makt? Skillnaderna mellan stadierna är små i vissa avseenden, men klyftorna kan likaväl vara enorma. Man kan se det hela som en vågskål: idag väger den unipolära makten tyngre än den multipolära, men för varje dag, månad, år som går utjämnas skillnaderna . Det är flera faktorer som har betydelse på den politiska arenan. För att fastställa vilket land eller vilka länder som för tillfället kan sägas göra anspråk på att ha den största ekonomiska makten på måste man ta hänsyn till ett par faktorer: - ekonomisk utveckling - fattigdom - miljö och hållbar utveckling - demokrati, MR och jämställdhet - säkerhetspolitisk utveckling Asien utvecklas med en hastighet som västvärlden idag, eller för den delen, endast USA, inte har möjlighet att konkurrera med . Demokratiseringen av länder, som ännu inte är demokratier i Asien idag, är på god väg. Legitimiteten stärks samtidigt som en del menar att den långsamt försämras för USA. Enkelt sagt är hela världen beroende av Japans teknologi och Kinas varuproduktion. Det finns ingen annan plats i världen där man kan hitta ett mer teknologiskt utvecklat land kontra ett så pass billigt land att framställa sin produktion. Med hela världens ögon riktade mot sig samt stora delar av världens produktion i rullning finns det inget som kan stoppa Japans eller Kinas ekonomiska utveckling. Detta medför att fattigdomsproblemen likaväl som den säkerhetspolitiska utvecklingen (Kina) med stor sannolikhet kommer att förbättras. Beträffande miljö samt hållbar utveckling återstår ännu mycket att göra. Viktigt att poängtera är att USA har en enorm ekonomisk skuld till Kina vilket skadar den amerikanska ekonomin. Indien är ett land som är på stor framväxt och är redan nu en stor producentnation. Landet kommer med ökande levnadsstandard att bli en stor framtida konsument. Man kan konstatera att den unipolära ekonomiska maktsituation som rått i världen de senaste decennierna är på avtagande för en mer bipolär eller multipolär ordning.

USA är fortfarande världens största ekonomi även om många tror att Kina kommer att gå om landet om några år. Ett stort problem är landets stora och växande skuld till just Kina. En stor del av de pengar man lånar går till militären för att täcka de kostnader som uppkommit i samband med landets krig i Irak och Afganistan. Dessa krig menar USA är mot terrorismen i världen och man kan då tycka att det är orättvist att USA skall bekosta ett krig som berör oss alla. USA anser sig dock i hög grad vara utsatt för ett terrorhot och har beslutat att ensamt utkämpa delar av kriget trots att de flesta länder är hotade. USA har dock tidigare även räddat Europa två gånger i samband med de två världskrigen och ingen vet hur den politiska och mänskliga situationen sett ut i Europa om inte USA haft ekonomi, styrka och politisk vilja att gå in i krigen och stoppa Tysklands och senare Sovjets ambitioner om världsherravälde. USA har en mycket stark ekonomi med en hög inhemsk efterfrågan. Man importerar mycket från utlandet men har inte samma stora export vilket lett till ett stort handelsunderskott. Fyra procent av landets BNP går till militären vilket gör att armen i många fall har obegränsade resurser. Fyra procent av USA:s BNP utgör 50% av världens militärutgifter. Om man behöver skära ner gör man det inom andra sektorer men militären lämnas i princip orörd. Går det dåligt för USA:s ekonomi påverkar det i princip hela världen. Börser går ned. Banker kraschar och valutor påverkas vilket i sin tur påverkar import- och exportindustrin i hela världen. USA har alltid ansetts ha en hög legitimitet genom att försvara demokratiska världen överallt på jorden. Enligt vissa har dock legitimiteten minskat senaste åren på grund av vad man menar är en rad felaktiga beslut. Exempel på sådana skulle vara kriget i Irak och Afghanistan samt fångarna på Guantanamobasen som suttit fängslade under lång tid utan rättegång.

Schweiz är ett land med en mycket stark ekonomi men även en hög legitimitet. Landet har varit förskonat från krig och levt i fred i mer än 800 år. Landet var säte för Nationernas förbund när det bildades och det var också en schweizare som startade röda korset. Landet har en speciell form av direktdemokrati som det nog är ensamt om i världen. Schweiz goda ekonomi beror naturligtvis på dess långa period av fred och frihet. Idag finns en mycket stark exportindustri av framförallt kemiska samt finmekaniska produkter. Det som emellertid framför allt har bidragit till landets ekonomiska utveckling är det schweiziska bankväsendet. Tidigare var banksystemet starkt ifrågasatt på grund av de starka sekretessreglerna. Detta gjorde att mycket pengar med illegalt ursprung placerades i Schweiz. Landet har emellertid nu i princip upphävt banksekretessen vilket försvårar eller omöjliggör att pengar från olaglig verksamhet göms undan. Levnadsstandarden är mycket hög. Landet tillämpar en absolut neutralitetspolitik. På tre månader har schweizerfrancen ökat sitt värde från 6 - 9 kr och ekonomin bara fortsätter att öka. Är detta ett land som kommer att ha ett större värde på den globala ekonomiska marknaden i framtiden? Skulle det inte gynna EU oehört mycket om ett land som Schweiz anslöt?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?