Post entry

Vadsbo SwitchTechs väg mot miljardvärdering.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rubriken kan tyckas löjlig för ett mindre bolag som kommer omsätta ca 45-50 miljoner i år med ett BV runt 70 miljoner men förklarar nedan varför det är högst troligt på några års sikt.

Vadsbo SwitchTech är ett Göteborgsbaserat bolag som säljer Ledbelysning, transformatorer och inom Internet Of Things.

De listades på Aktietorget i början på maj i år och ni kan läsa mer om verksamheten på deras hemsida http://vadsboswitchtechgroup.se/ eller få en bättre uppfattning av bolaget genom denna presentation, https://www.youtube.com/watch?v=q_pgnS7d-fo .

Jag har även beskrivit bolaget i min tidigare blogg för den som är intresserad.

Intresset var stort vid listningen och övertecknades med hela 815%. Aktien hade en lite trevande start men gick ganska snabbtupp till drygt 6 kronor tills Q1 rapporten kom vilken visade på endast 9 % tillväxt med en mindre vinst.

Bolaget hade kommunicerat att man skulle öka omsättningen mellan 25-35 % i snitt (historisk tillväxt runt 25-30 %). Vad som marknaden glömde var att Q1 redan var slut när dessa prognoser kom, således var bolaget redan medvetna om dessa siffror men hade trots detta denna prognos för helåret, vilket tyder på en kraftig tillväxt under Q2 rapporten (och resten av året) vilken kommer den 16e Augusti.

Gissar själv att tillväxten ligger runt 30% på denna vilket isf kommer göra marknaden glad.

Lockup finns på 72% av alla aktier i bolaget så en free float på knappt 4 miljoner aktier.

I dagsläget värderas Vadsbo SwitchTech till ett P/S tal på ca 1,5 (knappt 2 sett till 2015) med en EBITA prognos på 13 % på 2016 års prognos.

Konkurrenters värdering

Skall vi jämföra hur konkurrenter värderas finns några listade konkurrenter vi kan titta på enligt nedan:

Konkurrent Garo

Ser vi till Garo som nyligen listades värderas de till ett P/S tal på lite drygt 3 , tillväxt i snitt på 10% de senaste åren och liknande EBITDA

som Vadsbo SwitchTech kommer ha framöver. Visade dock bättre tillväxt Q1 än Vadsbo men gissar att det nog blev enda gången .

Konkurrent Fagerhult

Ett annat exempel är Fagerhult som växte lite drygt 4 % förra året inklusive förvärv, utan förvärv negativ tillväxt med ett EBITDA på knappt 10%,

tillväxt på mellan 5-10 % historiskt sett inklusive förvärv. Värderas idag till ett P/S tal på ca 1.85 sett 2015 års siffror.

Konkurrent Malmbergs Elektriska

Ett tredje exempel är Malmbergs Elektriska: P/S tal på 1.75, EBITDA på i snitt 13 % , tillväxt på ca 10% de senaste åren.

Dock riktigt dålig Q1 rapport med nära 0 i tillväxt och försämrade marginaler.

Sett till ovan ser Vadsbo SwitchTech billiga ut och kommer säkerligen gå upp en hel del när marknaden förstår att man kommer infria prognoserna.

Men det är inte pga. dessa siffror jag investerat relativt tungt i Vadsbo SwitchTechutan det är för vad jag är övertygad om kommer att hända precis

som alla andra listade bolag som Göran Nordlund varit storägare och sitter/suttit som styrelse ordförande i.

Göran Nordlund och nära krests sanslösa trackrecord

Göran Nordlund och hans nära krets av ett par tre investerare/entreprenörer, har sannerligen inte gjort sina investerare besvikna

Fore C Investment Holding AB (Göran Nordlund) ,

Jovitech Invest AB (Carl Schneider) ,

Jonas Nordlund ,

EMK Holding AB (Martin och Kristian Larsson) .

Dessa herrar ligger bakom förutom Vadsbo SwitchTech även till stora delar Opus Group, Hexatronic och nu senast Transtema som introducerades på aktietorget i Maj förra året.

Transtema

Göran Nordlund o company enligt ovan gick in Transtema och köpte 35 % i bolaget till en billig peng. Bolaget hade mellan 2012 till 2014 en omsättningstillväxt från 47.7 till 48.6 miljoner dvs en tillväxt på endast 2% totalt de senaste 2 åren innan Göran o company kom in i bilden. Göran Nordlund är Styrelseordförande i bolaget.

Prognosen i prospektet inför listningen var att växa 15-20% årligen. Resultatet blev att från den 1:a december 2014 till den 31:e december 2015 omsatte man ca 68 miljoner med ett EBITA på 19%!

Under 2016 började man förvärva direkt efter nyår (aviserat att man tittat på förvärv redan i listningsemissionen precis som man gjorde i Vadsbo SwitchTech).

Från början av 2016 och 4 månader framåt förvärvar man 6 bolag och startar ett dotterbolag.

Sett till de förvärvade bolagen skulle Transtema haft en omsättning på hela 210 miljoner 2015.

Aktien introducerades till en kurs av 3,80 kronor och var uppe som mest i 32 kronor i år för att nu ligga på runt 21 kronor.

Jag tecknade någon post i listningsemissionen men sålde av ganska omgående på runt 6 kronor där den för övrigt låg runt ända tills mitten november förra året innan den började röra på sig.

Önskar jag gjort min Due Dilligence lite bättre om Göran Nordlund & Company så hade jag inte sålt, det misstaget har jag inte gjort i Vadsbo SwitchTech!

Q1 rapporten var lite sämre än väntat pga. tjäle i marken vilket man lär ha tagit igen under Q2. Jag har nu passat på att köpa in mig då jag räknar med riktigt kul läsning när rapporten kommer den 26:e augusti.

Man flaggar för ytterligare förvärv framöver och gjorde även en spridningsemission nyligen för att ta in mer kapital för ändamålet. Att Transtema blir ett miljardföretag inom något år står utom all tvivel för mig i varje fall.

Hexatronic

Samma personer som ovan till stor del som figurerar som ägare med Göran Nordlund i spetsen som styrelseordförande. Hexatronic omsatte knappt 40 miljoner kronor 2012.

I år kommer man landa på en omsättning mellan 850 till 900 miljoner kronor (självfallet med åtskilliga förvärv)! Kursen har under denna tid gått från ca 1,5 kronor till dagens kurs på lite drygt 20 kronor!

Att Hexatronic både har en miljardomsättning och miljardvärdering nästa år känns redan nu helt givet.

Opus Group

Opus Group är det första noterade bolaget på börsen som man kan/kunde finna Göran Nordlund & Company. Göran Nordlund satt som styrelseordförande i 12 år men avsade sig uppdraget

i början av året.

I Opus Group har Göran Nordlund ökat omsättningen från ca 37 miljoner 2006 till att 2015 omsätta 1,64 miljarder (självfallet med åtskilliga förvärv). Varför han avsade sig uppdraget i år kan man bara spekulera i. Uppköp eller han väljer helt enkelt att fokusera på de övriga 3 bolagen han är storägare i och sitter som styrelseordförande för?

Att dessa herrar får sådan fart på bolagen och gör lyckade förvärv gång på gång beror till stor del på deras stora kontaktnät dem emellan och det kommer visa sig att det lär hjälpa även Vadsbo SwitchTech i sin expansion. Allt annat vore förvånande.

Vadsbo SwitchTechs och förvärv framöver

I Vadsbo Switchtech har det varit riktigt tyst precis som det var i Transtema och inga förvärv har ännu gjorts. Det dröjde lite drygt 6 månader innan Transtema drog igång med förvärven men hade då redan visat att de kunde hålla sina prognoser med råge. Kursen låg då runt 9 kronor (listningskurs 3.8).

Det är mycket möjligt arr förvärven drar ut till början av 2017, men förvärv kommer det att bli.

Man kunde läsa i memorandumet inför listningen (månadsskiftet mars/april i år) angående kommande förvärv, se citat nedan.

citat 1

"Bolaget undersöker möjliga förvärv av liknande verksamheter i framför allt Norden. I första hand skall Bolaget förvärva lönsamma mindre bolag med upparbetade försäljningskanaler och/eller med kompletterande produktportföljer samt med en lokal marknadsnärvaro”

citat 2

"Förvärvsstrategin är till viss del opportunistisk, det vill säga koncernen avser att förvärva bolag där entreprenören/ägaren vill sälja eller genomföra en strukturaffär"

Q2 rapporten kommer den 16:e augusti och min gissning är som sagt att den visar tillväxt på ca 30%, vilket gör att prognosen för 2016 troligtvis minst infrias ochuppvärderingen inför förvärven lär starta. Troligtvis kommer förvärven betalas med en blandning av aktier o cash samt lockup på 3 år (1/3 del per år),precis som de gjort i Transtema.

Att även Vadsbo SwitchTech kommer bli ett miljard företag precis som de övriga bolagen där Göran Nordlund sitter som styrelseordförande i och har till största del samma personer med sig finner jag högst troligt på några års sikt.

Om man ser till övriga tre bolag så har det varit ruskigt hög tillväxt i samtliga men har ökat efter varje bolag, dvs högst % tillväxt i Transtema sedan Hexatronic och sist Opus Group. Kommer Vadsbo SwitchTech t,o,m ha högre tillväxt än Transtema när vi tittar tillbaka om ett par år?

Rimlig värdering av Vadsbo SwitchTech

Efter att kollat upp trackrekord i övriga bolags prognoser där Göran Nordlund sitter som styrelseordförande och har med sig resten av "gänget" kan man se att de mer eller mindre alltid överträffar sina prognoser år från år.

Antar därför att man kommer göra det även i Vadsbo SwitchTech. Vi får då en omsättning på runt 50 miljoner för i år med ett EBITA på 13 %. Med den EBITA tillväxten motiverar det ett P/S tal på minst 2-2,5 dvs runt 7-9 kronor bara sett till befintlig verksamhet.

Nu väljer jag dock att se även på vad framtida förvärv kommer tillföra vilket är svårt att sättareelltvärde på i nuläget fast det är solklart det kommer ske. Många kan tycka det är att ta segern ut i förskott men tycker det är en självklar strategi.

Ett bra exempel på detta är tex The Marketing Group. De introducerades till 1 euro aktien och sett till de 4 befintliga bolagen som fanns var kanske motiverat värde runt 1,50 euro dit den gickoch sedan låg kring ett tag. Det var dock helt uppenbart de skulle förvärva i ett mkt högt tempo och det skulle påverka bolagets värdering och kurs avsevärt och prisade in detta när jag tecknade stort i mina mått mätt.

Idag står aktien i 8 Euro efter ett antal förvärv och inte högt värderat sett till förvärven och den kommande pipen av förvärv.

Tror jag var den första på börssnack och twitter (twitter konto buyb4its2l8) som rekommenderade att teckna aktien under pågående nyemission.

Äger fortfarande mycket aktier i bolaget och potentialen är fortfarande god i aktien men har såklart minskat med det högre börsvärdet.

Själv tror jag på liknande kursutveckling i Vadsbo SwitchTech som i Transtema (intro runt samma kurs 3,6 /3,8) och kör denna bloggen ner i halsen på mig om inte Vadsbo SwitchTech har en tvåsiffrig kurs för gott senast innan utgången av januari månad 2017 dvs inom knappt ett halvår.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?