Post entry

Valutaspelet - Andra akten - hela havet stormar…

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tänkte uppdatera läsekretsen lite om det senaste “skvallret” ang spelet kring “sänka valutan”. Stoftet är en hopahälla från USA och EU. Ofta från konspiratorisk sinnade skribenter, och därför har jag dragit ifrån en del övertoner som gränsar till det osannolika. Men jag har även använt mina egna linser som jag silat stoftet genom. Dessutom är jag min vana trogen, använder sällan siffror, eller hänvisar till källor, utan min text skall tas som “lektyr” eller möjligen som inspiration i det stora puzzlet….

Den numera långvariga lågränte politiken, som får antas bli bestående för lång tid framöver, har orsakat, föga överraskande, en orimligt hög skuldsättning världen över.

Man sitter i en situation där “ränta vapnet” är obrukbar hos riksbankerna, FED, ECB, eller vad de nu heter. Detta därför att följderna av en räntehöjning skulle bli en konkursvåg som vi aldrig sett maken till. Räntan är alltså bestående låg, vilket ger märkliga effekter som inte minst börserna får känna av. Vi har en ruskigt massa pengar, dock virtuella, som söker avkastning och säkerhet. De går genom råvaror, obligationer och samtliga derivat.

De vänder upp och ned alla gamla sanningar. Guldet i 1700$, som får tas som relativt säker tecken att snart brakar valuta krigets andra akt i gång.

I praktiken fungerar det så här. De som hissat guldet på dessa nivåer har tagit en position, även med derivat, och när valutorna verkligen börjar röra på sig flyr tillräckligt många till guldet för att de skall kunna kliva ut med en bra vinst. Elementärt.

Eu:s Euro är en sådan pappers tiger liksom dollarn. Det små komiska i olika värderingar är att vissa menar att Euron skall stå kring 0.8 mot Sweitz frang och dollarn kanske kring 0.6, men relativt kanske lika mot varandra dvs. 1:1 eftersom dollarn ju historiskt sett är en världsvaluta och Euron en Politisk konstruktion vars framtid är lika ljus som en pensionärs…

Det mesta är ju relativt, men mot vad?

Guldet och andra råvaror är testade, och upphissade, tanken där är enl. elaka tungor, att det drabbar ingen fattig. Eftersom Kina nu skall producera i stort sett allt som resten av världen konsumerar, får de betala dyrt för råvarorna. Man tar igen, samtidigt som man bromsar Kina något lite, men orsakar också inflations tryck här hemma. Inflations tryck genom höjda råvarupriser, samtidigt som man inte kan höja räntan! Knepig ekvation.

Då har man målat sig i ett hörn. Den enda variabeln som kan påverka på “relativiteten” blir valutan. Jag har tidigare skrivit om spelet att sänka valutan. Sverige är bra på det.

Men när de stora elefanterna börjar röra på sig, hjälper inte riksbankens “knapp handel” att hålla emot. Kronan kan gå hur högt som helst relativt andra valutor, om det blir krig på alvar.

Situationen inom EU är “tragiskt”, politisk oenighet, pragmatiskt “vänta och se” strategi, samt en total brist att kunna erkänna det omöjliga i valutaunionens sammansättning, har resulterat i en ren kaos. Vi har bankrutta stater som Grekland, Portugal & Irland.

Om dessa är alla överens om. De är bankrutta, punkt slut. Att de skulle av egna medel kunna resa sig är naivt att tro. Inte samtidigt som resten av EU skall sanera sina budgetar med flera procent per år under flera år. Finns ingen politisk system inom EU som tål sådana spänningar.

Grekland är fräck nog att komma med uttalen från högsta ort i stil med “ EU har inte råd att låta Grekland kollapsa, ni måste hjälpa oss, det är det billigaste alternativet”.

Men det är bara “kattskit” egentligen. För de stora syndarna är Italien, Frankrike och Spanien.

Det är märkligt tyst om dessa länder. Speciellt om Spanien, som enl mig är den som får tryckkokarens lock att fara i övre stratosfären. Det är val där snart. Arbetslöshet kring 20%, kanske lite snällt, och budget underskottet värre friserad än grekernas. Landet levde på turism och spekulationsbygge, kanske några turister också. Ett halvår före det nu aktuella valet meddelade den vitala och relativt unga statsministern, att han inte tänker inte ställa upp för omval. Har aldrig hört maken, och eftersom jag inte tror på slumpen, undrar jag vad som skall komma? Han vet förmodligen att han förlorar valet, men det värsta är nog att valets vinnare tänker inte vara målvakt för den förlorarens synder, utan gräver upp hela kenneln till allmän beskådning. “Det är då som det stora vemodet rullar in” .

Spanien är en stor ekonomi, tyvärr ihop dockad med andra, mest Frankrike men även GB.

Inte ens gubben i Ebberöd skulle i det läget satsa på någon räddningsplan med allmänna medel. De sjuka delarna måste klippas bort i sådant läge, ifall Euron skall bestå som valuta.

Men vad är sjukt och vad som är friskt?

Lättast kommer man undan om man tar de friska först. Det blir enkelt - Tyskland.

Så illa är det. Pytte ekonomier som Luxemburg mm, skymmer bara sikten.

Alltså scenario ett, Euron höjs till skyarna, då de sjuka staterna träder ur. (men tänker komma in igen med en annan kurs.) Marknaden inser dock snart att Euro = DM. och letar historiska värden för DM. De andra staterna inser att de kan inte ta rygg på Euro/DM, för även de vill exportera och kunna parera mot räntan med valutans värde.

Vi får en veritabel slakt på forna valutor, tex drakmer, pesetas, Ffrang, mm. I det läget sticker Skr, Nkr, Dkr., mm upp i skyarna, för att inte tala om pundet och Sfrang.

Dollarn stärks, och Kineserna, liksom många andra undrar vad som gäller.

Behöver man påpeka att börserna blir turbulenta?

Efter den senaste G20 mötet började tonen skärpas, det är uppenbart att att resten av världen har ungefär samsyn, men att det är inom EU som oenighet råder. Vad grälar de om då ?

Pengar naturligtvis. Den franska presidenten yttrade sig om stabilitets konstruktionen för de krisdrabbade länder och “utlyste” om generös inställning samt tålamod. Svaret kom snabbt från valuta strategerna, att de ser över Frankrikes kreditbetyg också! Vilket betyder på klarspråk, att håll käften! ( vilket han gjorde) Men vad skall han göra karln?

Han har sina påtryckare från fransk finanselit. Och det kräver handling när “gamla pengar talar”. Franska banker ligger tungt i Grekiska papper, och knoppas Grekerna av blir det God natt för Franska banker som går som dominobrickor i stormen. Att spekulera fortsättningen i en Fransk bankkollaps låter jag andra göra, men skulle gissa att där finns stoft för en hel kongress. Som en fransk parantes kan jag nämna “rocarden” med IMF chefen, som skulle, och avpoleterades genom en ganska otrolig skandal i New York. Att det blev en Fransk efterföljare ingick inte i kalkylen, men de lär “arbeta med problemet”.

Även där är det “gamla pengar” som talar…

Så här går snacket, och har pågått ganska länge nu, samtidigt som situationen har förvärrats kontinuerligt enär EU:s politiker är som sagt upptagna av navelskådning och inhemska valresultat. Vad som blir den tändande gnistan och när är svårt att spekulera om, men någon gång briserar konstruktionen Euro. Kanske efter det spanska valet, kanske kring Maj 2012.

Men att ha pengar på börsen ter sig vanskligt i nu läget…

Bara nattsvart eller?

Inte överraskande sitter tyskarna med trumfen. De och Kineserna kan åstadkomma någon typ av mjuklandning vars konstruktion är svår att förutsäga, förmodligen - ifall den blir av - förblir den hemlig, men går naturligtvis att avkoda efteråt när tåget väl gått…

Onekligen intressant läge för den riskvillige…

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?