Post entry

Varför Medirätt & Bracknor i samarbete är väldigt negativt!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Denna blogg handlar om Medirätt. Att enligt väldigt mycket info från engelska aktieproffsforum och Financial Times. Att det generellt är väldigt negativt för småsparare att köpa aktier i bolag som har ekonomiskt samarbete med Bracknor. Gäller främst Medirätt men också Nexstim, GamingCorps, Cybaero och Ecorub som också tar hjälp ifrån Bracknor när kassan sinar.

Jag granskade caset Medirätt för ett tag sedan och bestämde mig att inte köpa. Hittade även en del om Konkurrens inom E-hälsa och gamfonden Bracknor som jag på skriver en sammanfattning om. Lägger ut länkar och innehåll här så att folk som är intresserade kan själva bilda sig en kritisk uppfattning. All info kommer från öppna källor dvs relevant info.

I senaste delårsrapporten hade Medirätt 1 253 570 SEK i kassan

https://www.avanza.se/placera/sok/bolag.html/ALL?query=13145

På börsen just nu finns väldigt många startup biotech/ medtech. Flera bolag har haft svårigheter att hitta tillräckligt med riskkapital i emissioner. Utan likvida medel går bolagen i konkurs och aktien rasar. Därför är det avgörande att ett bolag har pengar i kassan. Dels att kunna finansiera verksamheten och att kunna genomföra strategiska beslut.

Medirätts kassa håller på sina. Bolaget ska lansera sina produkter på Apoteket och det kostar alltid en del.

Medirätts styrelse hade tre val att förstärka kassan. 

1. Lån.

2. Emission

3. Anlita Bracknor.

Att genomföra en emission tar både tid och resurser i ett bolag. Man måste hitta garanter osv. I dagens börsklimat med flera liknande bolag som konkurrerar om riskkapital har flera emissioner ej blivit fullt garanterade. Dålig teckning och garanter som får ta stora delar kan göra det svårt för Medirätt att genomföra en emission.

Antagligen därför man valde att ingå ett partnerskap med Bracknor och ge ut teckningsoptioner utan lockup till Bracknor. 

Att emittera optioner till Bracknor är ett mycket dåligt beslut eftersom den ger negativ input om Medirätt. 

Bracknor är ökända och det finns mängder med länkar som borde göra aktieägarna i Medirätt väldigt osäkra om sitt aktieägande i bolaget.

I Pm om Bracknor står det att Medirätt avser ta in 48 miljoner kronor. Det blir mängder med nya aktier utan lock up som Bracknor kommer erhålla väldigt billigt om detta blir av givetvis.

Att det är en ambition som kommer bli ett avtal liknande det Nexstim, ValiRx, Oncotherapy, Vast Resources, Cybaero, Gaming Corps mfl har med Braxknor är övertydligt när man läser Pm från Medirätt.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/06/16/mediratt-mediratt-ny-internationell-miljoninvestering-i-medicinteknikbolaget-mediratt.html

"Under de kommande tre åren är ambitionen att Bracknor ska investera totalt 48 miljoner SEK i MediRätt. Pengarna ska framförallt användas för att lansera produkten Dosell, en digital läkemedelsautomat som säkerställer rätt medicinering vid hemsjukvård.

"

"- Digitaliseringen av sjukvårdssektorn har bara börjat. Vid 2050 kommer andelen av den globala befolkningen som är 65 år eller äldre att fördubblas, från 10 till 20 procent. Marknaden för en produkt som Dosell är stor och har potential att förändra hemsjukvården i grunden. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med MediRätt, säger Hugo Pingray, grundare och partner på Bracknor.

"

Financial Times skriver utförligt om Bracknor och att det är i princip ekonomisk galenskap att äga aktier de är inblandade i. 

https://www.ft.com/content/f663e4a8-f9e5-11e6-bd4e-68d53499ed71

"But, if that seems straightforward, look at miner Vast Resources. Last week, it spelt out what happened in 2016, when it raised cash via two similarly structured equity drawdown facilities, one with Bracknor. “They said they were longer term shareholders,” recalls Roy Pitchford, Vast’s chief executive, mournfully. But the financiers sold their shares on conversion. Vast’s shares in issue trebled and the price fell two-thirds."

Vast Resc. är ett av ett trettiotal bolag som ingått finansieringsavtal med Bracknor. När samarbetet annonseras ut med ett företag skrivs att det är mycket bra i PM. Att Bracknor är långsiktiga aktieägare. Sanningen är tvärtom att Bracknor dumpar sina aktier snabbt så att kurser i aktien ofta störtdyker. Desto lägre kursen sjunker desto mer aktier har Bracknor rätt att få med givetvis en permanent rabatt så att de alltid gör stor vinst.

Detta kallas Bracknor death spiral. Det är super för Bracknor men katastrof för småsparare.

Ofta är Bracknors finansieringsavtal svåra att förstå vilket förklarar de oförstående småsparare i Medirätt och ex Nexstim som också har avtal med Bracknor. 

Utöver mycket förmånliga teckningsoptioner erhåller Bracknor warranter de erhåller nästan gratis som ytterligare pressar kursen.

Jag har läst bortförklaringar från småsparare om Medirätt att inget avtal finns med Bracknor. Även från småsparare i Nexstim att Bracknors finansieringsavtal är inget att oroa sig för.

Det anser jag är påhitt som bygger på okunskap eller rentav en vit lögn från kortsiktiga placerare. 

Exemplen på sk Death Spirals i aktier är flera.

Bracknors avtal med ValiRx 2016 skrotades eftersom följderna skulle vara horribla. Trots det kraschade ValiRx och småsparare fick panik.

https://www.shareprophets.com/views/22509/valirx-great-news-as-bracknor-death-spiral-funding-package-is-ditched

"Bracknor cannot fail to make money from this deal even as the shares tank. Huge amounts. But the other certainty is that the company that promised non dilutive funding will see its share price diluted to oblivion - its share price will crash. This is an utterly terrible death spiral for Advanced and that is why the shares, now 60.5p are a 100% racing cert to collapse.

Keep selling, Bracknor will be.

"

https://www.shareprophets.com/views/27355/advanced-oncotherapy-the-bracknor-death-spiral-explained-part-2-this-is-just-so-bad-it-is-awful

Det finns betydligt fler exempel och det finns inget bra resultat. Snarare en skrämmande läsning hur dumnaiva många placerare är. 

På svenska börsen har vi minst fem bolag med ekonomiska svårigheter vilka sökt finansiering av Bracknor då de troligen har svårt att få in riskkapital. Dessa är GamingCorps som kraschat efter fatalt misslyckat spelfiasko, Cybaero som alltid har problem med sina leveranser till Kina. Ecorub som har rasat kraftigt på börsen. Nexstim som misslyckades brutalt med fas3. Med det katastrofala resultatet i ryggen fanns det inga riskkapitalister som ville finansiera bolaget och Bracknor blev valet eller konkurs. I Medirätts affärsområde verkar det vara en oerhörd konkurrens och att plocka in 48 miljoner via emissioner bedömer nog Medirätts styrelse vara ett stort problem.

Om vi går tillbaka till det PM där Bracknor näms.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/06/16/mediratt-mediratt-ny-internationell-miljoninvestering-i-medicinteknikbolaget-mediratt.html

Så låter det som att en stark långsiktig investerare gått in i bolaget.

"Om Bracknor Investment Group

Bracknor är en specialiserad investeringsfond med säte i Dubai (UAE). Bolaget fungerar som ett familjekontor med mandat att investera globalt i små och medelstora företag som har unika konkurrensfördelar och verklig potential, och tillför dem rörelsekapital eller tillväxtkapital som behövs för att främja tillväxt.

"

Dels lyfts bolaget Medirätt fram som något fantastiskt när Bracknor väljer att investera där. Medirätt har flera konkurrenter och inte lyckats hittills.

Att det är något positivt när Bracknor gör internationell miljoninvestering. Varför låter det bättre än vad som är tydlig fakta, att det generellt är väldigt negativt att ha med Bracknor att göra enligt oerhört många källor på internet. 

De bolag som väljer att ta in finansiering från Bracknor sätter aktieägarna långsiktigt i en väldigt dålig situation. Enligt oerhört många källor är Bracknor en megafinansskojare där ALLT visar det är finansiell galenskap att äga aktier i ett sådant bolag. 

Om en styrelse i ett bolag avser ta in åtskilliga miljoner från Bracknor visar det att de sätter småspararna sist eftersom det är alltid de som får köpa Bracknors "gratis" aktier. Om inte bolagen klarar av att ta in pengar via en normal emission och anlitar Bracknor är det ekonomisk galenskap att satsa pengar där. I varenda fall jag läst om har småsparare förlorat stora summor pengar på okunskap när de köpt Bracknors gratis aktier i börsnoterade bolag.

Därför är det främst oseriöst av styrelserna i Medirätt, Cybaero, Nexstim, GamingCorps och Ecorub att anlita Bracknor. Det innebär för småsparare att dessa är sk skräpaktier som ingen seriös investerare bör köpa om man givetvis inte vill förlora pengar.

Disclaimer: Jag har inget ekonomiskt intresse i Medirätt eller något av bolagen jag nämnt. Jag har följt Bracknor ett tag på börsen. Oerhört många seriösa engelska proffsinvesterare varnar för att det är katastrof på deras Börsforum för Bracknor. Därför är det starka skäl att göra detsamma i Sverige.

/Bjaen 😀

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?