Post entry

Akademikernas Vitec

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vad som är extra viktigt i små tillväxtbolag är vilken styrelse som sitter vid rodret. Styrelsen fattar de strategiska besluten och är helt avgörande för företagets fortsatta utveckling.

I Vitec Software Group AB sitter Lars Stenlund i styrelsen och är VD sedan 1990. Samma person startade 1985 bolaget, då kallat Vitec, tillsammans med Olov Sandberg (vice VD). De båda herrarna var då forskare inom fysik vid Umeå universitet. 1989 tog de båda beslutet att hoppa av tjänsten vid universitetet för att helhjärtat satsa på företaget.

— Vi ville göra affärer med sådant som vi var duktiga på, säger Lars Stenlund. Den första produkten var ett program som kontrollerar energiåtgången i fastigheter. Från att ha haft företaget som en bisyssla, satsade de båda forskarna efter några år helhjärtat på affärerna.

De båda grundarna äger tillsammans 21,9 % av kapitalet och 67 % av rösterna. Alltså kommer deras filosofi om hur Vitec ska skötas fortlöpa även i framtiden. Stenlund är 52 år medan Sandberg är 58 år. Företaget har alltså förutsättning att styras på samma sätt många år framöver.

Förutom VD och vVD så äger även övriga i styrelsen aktier i företaget, viket naturligtvis är bra. Det är för mig fundamentalt att de som styr skeppet även Sitter i skutan. Ordförande Nils-Eric Öquist är fjärde störste ägaren i Vitec.

Företaget har efter många förvärv medarbetare på flera orter. Huvudkontoret ligger dock kvar i Umeå. Detta menar Stenlund har en tydlig fördel:

— Tillgången på välutbildad arbetskraft, som vi dessutom kan behålla under lång tid.

Tänket skulle kunna liknas med Silicon Valley och Stanford. Resonemanget låter mycket klokt och passar som handen i handsken för denna kunskapsintensiva bransch.

Lägg till mycket fin historik som Yxhugg presenterat och du tycks faktiskt ha ett mycket intressant case i ditt blickomfång.

En liten filmsnutt med VDn om företaget, framtiden och 3L system:
http://www.introduce.se/foretag/vitec/videointervju

Det var en hastig liten kvällsuppdatering/uppföljning på Yxhuggs spännande presentation. Godnatt!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?