Post entry

Xintela – spännande framtid väntar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Xintela är ett svenskt biomedicinskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer med fokus på ledbroskskador och hjärntumörer.

Introduktion

Xintela är ett svenskt biomedicinskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer med fokus på ledbroskskador och hjärntumörer. Xintela grundades 2009 av bolagets VD Evy Lundgren-Åkerlund och verksamheten baserar sig på hennes forskning och upptäckten av cellyteproteinet och markören integrin α10β1. Dagens börsvärde är cirka 240 miljoner SEK.

Xintelas patenterade markörteknologi XINMARK är nyckeln i verksamheten. Xintelas markörer är specifika proteiner som sitter som igenkänningsflaggor på vissa cellers yta. Markörerna gör det möjligt att identifiera och selektera en viss typ av stamceller som kan utvecklas till broskceller. På så vis kan Xintela på ett unikt sätt kvalitetssäkra stamceller för reparation av skadat ledbrosk.

XINMARK gör det också möjligt att detektera vissa tumörceller och rikta en behandling till cellerna för att bromsa tumörens tillväxt. Xintela fokuserar på behandling av den aggressiva hjärntumören glioblastom. Teknologin kan även komma att användas för nya indikationer längre fram.

XSTEM – Stamcellsterapi

Inom stamcellsterapi har Xintela utvecklat XSTEM-OA, Xintelas selekterade stamceller för behandling av artros i människor och planen är att i år inleda kliniska studier fas 1/2 på patienter med knäartros. Artros är den vanligaste formen av ledsjukdom runtom i världen. De mest betydelsefulla konsekvenserna av artros är en sänkt funktionsförmåga och försämrad livskvalitet, särskilt hos äldre människor. Ungefär 15% av världens befolkning över 60 år lider utav artros. Idag så finns det inga sjukdomsmodifierande behandlingar utav artros och behovet är stort, marknaden OA(Osteoarthritis/artros) -behandlingar växer och väntas vara värd 10,1 miljarder USD år 2024.

I februari 2020 så publicerade Xintela sin prekliniska stamcellsstudie som genomfördes på hästar och publikationen visar att stamcellsbehandlingen är säker och att den har en signifikant positiv effekt både på brosk och ben i en led med artros. I publikationen presenteras och diskuteras även olika mekanismer som kan vara involverade i den positiva effekten

Xintelas markörteknologi kan även appliceras inom veterinärmedicin för att behandla hundar och hästar som lider utav artros. Målet att kunna initiera ett utvecklingsprojekt inom veterinärmedicin under det här året.

Xintela erhöll i maj 2020 ett bidrag från Vinnova på 1 mil SEK för att utvärdera XSTEM som en potentiell behandling av Covid-19 patienter som utvecklat det livshotande tillståndet akut andnödssyndrom (ARDS). Huvuddelen från den prekliniska studien är genomförd och resultaten hittills visar en tydlig förbättring av lungfunktioner och att stamceller kan vända det kritiska ARDS-tillståndet. I samtliga behandlade djur kunde man se en tydlig förbättring av lungfunktionen och en positiv vändning av det kritiska tillståndet – något som är väldigt svårt att uppnå med dagens behandlingar mot ARDS. Dem fullständiga resultaten förväntas komma i mars https://www.vinnova.se/p/evaluating-therapeutic-potential-of-integrin-10-selected-mscs-in-treatment-of-covid-19-ards/

GMP-anläggning

Xintela har byggt en egen GMP-anläggning som man avser att använda för tillverkning utav XSTEM för de kommande kliniska studierna och även veterinärprodukter när det blir aktuellt. Slutet av december 2020 så skickade man in en ansökan till Läkemedelsverket för tillverkningstillstånd att tillverka XSTEM-OA. Myndigheten kommer att genomföra en inspektion av GMP-anläggningen, produktionsprocessen och stamcellsprodukten för att fastställa att de uppfyller kraven för Good Manufacturing Practice (GMP, god tillverkningsed).

När tillståndet är på plats kan Xintela börja producera stamceller i anläggningen, vilket möjliggör starten av den kliniska studien på artrospatienter under 2021. GMP-anläggningen ger Xintela full kontroll och flexibilitet över produktionen samt höjer attraktionskraften i samtal med potentiella samarbetspartners.

Enligt konsultföretaget Dark Horse Consulting så kan Xintela tjäna 5,2 miljoner USD per år om man använder GMP-anläggningen till full kapacitet. Man värderar GMP-anläggningen till cirka 50–70 miljoner USD.

XINMAB – Onkologi

Xintela har även utvecklat XINMAB, en behandling med antikroppar som binder till integrin α10β1 i form av funktionsblockerande antikroppar och så kallade antibody-drug conjugates. Huvudfokuset med XINMAB är just nu gliobastom och trippelnegativ-bröstcancer. Lovande preklinika resultat har meddelat av Xintela inom glioblastom-projektet och under sommaren 2020 annonserades att trippelnegativ bröstcancer kommer att bli nästa fokusområde inom onokologi. Marknaden för trippelnegativ-bröstcancerbehandlingar väntas växa till 13 miljarder USD till år 2028 medan marknaden för glioblastombehandlingar beräknas uppgå till 3,3 miljarder USD år 2024. 

Onkologidelen kommer att avknoppas i år till dotterbolaget Targinta som man äger. Man har anställt Jeffrey Abbey som Senior Management Advisor för Targinta.

Ägarlista

Huvudägaren The Bauerfiend Group äger cirka 19% av alla aktier och man är ett av världens största utrustningsföretagen inom ortopedi och har sitt säte i Tyskland. Fullständig ägarlista: http://xintela.se/investerare#agarlista

Finanser

I juli 2020 så tog man in 40,5 miljoner SEK och i november 2020 tillfördes man 37,4 miljoner SEK från TO-inlösen. Man gjorde även en kvitteringsemission om 8,6 miljoner SEK i början av 2021 till Gerald Dahl. Xintelas burnrate ligger på cirka 32–40 miljoner sek/år och med dagens burnrate så skulle jag uppskatta att kassan räcker i ett år framöver. Uppskattar att man har cirka 50 miljoner SEK i kassan idag.

Risker

Biotech förknippas med hög risk där studieresultaten kan misslyckas och det kan även tillkomma förseningar för studieresultat mm så läs på innan du väljer investera i bolaget. Jag uppskattar även att man kommer behöva ta in mer pengar om cirka ett år genom en riktad emission eller en företrädesemission.

Sammanfattning triggers 2021

*Godkännande GMP-anläggning

*Start av fas 1/2 knäartros

*Studieresultat från prekliniska Covid-19 ARDS studien och är dessa positiva så kommer man genomföra kliniska studier på patienter med ARDS, inklusive svårt sjuka Covid-19 patienter

*Targinta avknoppning

*Utvecklingsprojekt inom veterinärmedicin

Disclaimer:

Jag äger aktier i Xintela. Aktier medför alltid en risk och alla beslut sker på eget ansvar. Det finns alltid en risk att du inte får tillbaka det pengar du investerat i aktier. Gör alltid din egen analys och research. Detta ska inte ses som en köp- eller säljrekommendation Med reservation för felskrivning.

Källor:

xintela.se

https://resultshealthcare.com/insight/cmo-sector-2020-current-trends-and-future-prospects-white-paper

https://www.europeanpharmaceuticalreview.com/news/102742/osteoarthritis-therapeutics-market-worth-10-1bn-2024-report/

https://www2.deloitte.com/us/en/insights/industry/life-sciences/global-life-sciences-outlook.html

https://24mveri4z43mt0212q67obp6-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2015/09/Xintela_statusreport_201030_final.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?