Post entry

2010 - ett avslutat kapitel

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Oron..plötsligt kommer den...

det rör på sig, likt Jurassic Park när vattenringarna ökar allt eftersom dinosaurierna kom närmare. Utan ringar inga vågskvalp, inga rörelser. Ett glas med vatten som sakta avdunstas i takt med att inflationen stiger. Men oro. Uppåt. Neråt. Spännande.

Att hitta kursvinnarna, tycker jag, som nybörjare, tillskillnad från Veckans Affärers korta portfölj, har varit enkelt. I alla fall om portföljen har trätt i kraft sedan räntan var nere på noll och då börsuppgången har varit relativ stadig - nästan för stadig. För min egen del tror jag nästa år blir något kämpigare och kräver en mer aktiv roll. Det innebär också att jag är tvungen att sälja av, minimera och effektivisera. När jag skriver kämpigare menar jag inte att jag tror på en marknad som är orörlig, utan en marknad där det gäller att hitta värdepapper som pekar stabilt uppåt istället för att balansera mellan ett flertal korgar av trygghet och panik.

Jag är nöjd med flera av mina innehav, hittade på egen hand (Medivir 85% plus i år), eller med RedEyes hjälp (BlackPearl 136% plus i år). För som någon sa för några bloggar sedan - det är något magiskt då man passerar den första uppgången på 100%. Som vanligt är det dock alltid intressant att veta hur man värdesätter sin egen kunskap gentemot vad en signatur har kommit fram till. Det påverkar naturligtvis, iallafall i mitt fall, storleken på det investerade kapitalet. Sedan har jag så klart klantat till det med saker över mitt förstånd - men allt kan ju inte gå bra (t.ex. SAS minus 54 % i år).

När 2009 blev 2010 jobbade jag inom fastighetsbranschen i Stockholm. Jag blev utnyttjad det hårda sättet och lärde mig den hårda vägen hur mycket armbågar och kontakter som krävs i affärer. Jag jobbade bland annat med uthyrning men även statistik för kontorsvakansgrader (lediga kontorsytor) i Sveriges största städer. Jag började (iallafall inbilla mig att) se mönster i hur fastighetsbolag arbetade - vad som såldes - efterfrågades - arbetades med. Hur sekretessen var - hur fastighetsbolagen själva inte visste vad som var "ekonomiskt vakant", eftersom det dels kunde vara under renovering, uppförande, uppsägning, eller ledigt för inflytt. Man mörkade för andra, och främst för sig själva. "- Visst kan vi hyra ut ytan, men vi ser den inte som vakan__t". Definitioner är roligt - speciellt när de påverkar årsredovisningar. Som i sin tur påverkar hyror. Och bubblor. Under de områden jag arbetade med - tyckte jag Wallenstam (37% plus i år) och Balder (134 % plus i år) verkade mest intressanta. (Notera föresten hur nära BlackPearl respektive Balder uppgången varit det här året, samt vilka signaturer som dolde sig bakom lucka 24)

Ända sedan jag pluggade ekonomi i Maastricht 2004/2005 har en av mina föreläsares föreläsningar om bubblor etsats fast. Det var den om att fastighetsbubblan i Europa måste komma. "- Den kommer när som helst, Norden och Stor Britannien kan inte leva som de gör". Under en annan föreläsning hade en "krishanterare" en föreäsning. Politiker och företag ringde bokstavligt talat in honom för att ta hand om problem. Mediala, strukturella eller som det han då jobbade med och hävdade var gigantiskt: "Fågelinfluensan". Han var förvånad att vi inte oroade oss mer.

Oro. Jag såg en dokumentäraktig intervju av Tv4 under Carl-Henric Svanbergs sista(?) timmar på sin post. Där efterträdaren Hans Vestberg presenterades. Mannen med pondus mot mannen med ja vadå? Tv inslaget gjorde att jag (inbillar jag återigen mig) förstod vilken man Svanberg var. Vilken resurs Ericsson tappade, och vad BP skulle gynnas av hans tillträde. Och jag såg framför mig hur Ericsson skulle smulas sönder, Mer förluster i denna sektor, suck. (16 % plus i år).

Och så funderade jag över vad skillnaden var som gjorde att jag investerade i förlustbolaget Metro när finanskrisen hade hänt. Varje morgon tunnelbana. Varje morgon Metro. Varje morgon tusentals människor som tar läser och kastar denna tidning. Och så en röst jag mindes från det brittiska Apprentice. Där Alan Sugar förklarade alla underbara fördelar med denna underbara tidning, och varför den kommer att finnas även om den visar förlust. (40% plus i år). Även om jag tycker att nyhetsvärdet i Metro har försämrats under året - så går det inte att komma ifrån att tidningen är rikstäckande och gratis. Och att gratis säljer. Att MTG har ett nära samarbete med Metro tror jag i sin tur är bra för MTG att ha som kanal (43 % plus i år).

Mina tankar om 2011.

Eftersom jag tror på syften, planer och mål bytte jag under 2010 jobb. Mer utmaningar, mindre stress och mjukare armbågar. Mina tankar om tre till femårsplaner tänker jag också borde gälla värdepapper.

Som Bong - med ett sammangående med Hamelins kuvertdivision. Som Metro - bara uppsida nu när alla företag återuppstår. Som alla banker som tappat allt bakom en vagn i Baltikum. Det kommer alltid innas en lender of last resort, och jag har svårt att se en etablerad storbank gå omkull i Sverige. Jag tror att SEB och Swedbank inom några år passerat 200 kronors strecket. Staffan Kjellins bloggar är därför alltid intressanta - speciellt när det gäller siffror och skulder som putsas iväg och som saknas i årsredovisningar.

Precis som bankerna tror jag på Schibsted och MTG. Tidningar, reklam, att marknadsföra falska effekter, skapa behov, luft kostar pengar. Att stjäla någon integritet. Använda någons okunskap. För visst är det så. Men så länge ingen ser vad som händer så är det ok att gömma sig bakom det som inte finns. Oron finns där - men den syns inte- inte nu.

Det är just därför som jag tror på en rekyl - ja egentligen när som helst - men helst efter årsskiftet. I början av februari skulle passa fint. Så har man något att arbeta sig uppåt ifrån under året.

Övrigt

Jag har trots en uppgång, svårt att se Northland Resources som en stabil raket, kan hända jag missar något, men min magkänsla är inte där än. Även om Finlands involvering gjorde det lite mer intressant. En boll att inte slå på? Ser nog hellre till att minska mitt genomsnittsliga anskaffningsvärde på Questerre. Kanske är det dessa två papper som står med 254% respektive 256 % när 2011 närmar sig sitt slut.

(Siffror i parantes avser aktiens uppgång under året - inte min portföljs)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?