Post entry

Aptahem: Vill utmana världsledande Heparin

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bakgrund

Jag har under många år samlat på mig stora kunskaper inom läkemedelsutveckling.

För ett antal år sedan påbörjade jag en egen verksamhet som investerare. Typiska investeringar har varit olika projekt inom läkemedelsutveckling, eller inom diagnostikmarknaden. Målet har varit att investera i och lyfta fram projekt med stor framtida potential.

2012 investerade jag för första gången på en för mig ny marknad, diagnostikmarknaden. Jag hade tidigare enbart investerat i olika projekt inom läkemedelsutveckling.

Jag såg en stor potential i att diagnosticera allvarliga sjukdomar på ett tidigt stadie. Ju tidigare man kan upptäcka en allvarlig sjukdom desto större chans att behandla och förhoppningsvis bota denna.

Detta ledde till att jag upptäckte AroCell som har en metod som går ut på att upptäcka cancer och hur aggressiv cancern är, man gör detta genom att analysera ett blodprov.

Vid tillfället för min första kontakt med AroCell värderades bolaget till 30 Mkr. Jag insåg potentialen och vikten av ett sådant test från AroCell. Bolaget har utvecklat testet och närmar sig lansering, testet kommer fylla en viktig funktion inom cancer.

Läkemedelsutveckling och diagnostik - jämförelse

Jag har inte kunnat släppa intresset för utveckling av läkemedel. Hittar man rätt projekt eller företag att investera i så kan avkastningen bli betydelsefull.

Som jag sagt så anser jag att metoder inom diagnostik har stora fördelar, men tester kräver som i AroCell´s fall först att patient tar ett blodprov som sedan analyseras, efter det tas beslut om vad provet gett svar på, då kan man anpassa behandlingen för enskilda patienter.

Diagnostik har en stor betydelse, men jag har mer och mer insett att inom läkemedelsutveckling kan man hitta projekt eller färdiga företag där avkastning på investering har möjlighet att mångdubblas. Det finns en enorm uppsida inom läkemedel, hittar man bara rätt objekt för investering så är det helt rätt bransch att leta investeringsobjekt i. Man måste dock vara ytterste selektiv i vilket projekt/bolag man väljer att investera i.

Att jag åter börjat intressera mig mer och mer för läkemedelsutveckling har att göra med en del förändringar som skett inom industrin de senaste åren, detta och följande är det som gör att jag ser en stor möjlighet till stor avkastning vid investering i rätt projekt/bolag:

° Unik/ny metod/teknik

° Rätt marknad avseende kommersiell potential

° Starka/långa patent

° Erfaren ledning

° Stora möjligheter till utlicensiering

° Uppköp/partnerskap i tidigt skede

Det blir vanligare att prekliniska projekt bedöms som mycket värdefulla av stora läkemedelsbolag. Man väljer att köpa upp hela bolag eller projekt, före konkurrenter. Ofta drivs priserna upp vilket gynnar biotech-bolagen.

Jag skrev i november om bolaget Gabather. Gabather har en ny intressant teknologi för utveckling av läkemedel mot sjukdomar som har sitt ursprung i CNS, det centrala nervsystemet. Gabathers tre fokusområden är: antidepressiva och ångestdämpande läkemedel, smärtbehandlande läkemedel samt minnes- och kognitionsförbättrande läkemedel.

Gabather är ett mycket intressant bolag, med ett nytt angreppssätt mot ovan nämnda indikationer, med mycket hög potential.

Nu har ett nytt bolag med samma ursprung som Gabather noterats på börsen, nämligen Aptahem. Jag har tidigare hört om Aptahem´s forskning som är mycket intressant, en jämförelse mellan Gabather och Aptahem blir naturlig då båda bolagen även har en del engagerade personer gemensamt. Mer om jämförelsen mellan bolagen i min blogg/analys av Aptahem:

Aptahem - Beskrivning

  • Aptahem utvecklar läkemedelskandidater för att behandla och förebygga sjukdomar som orsakas av blockering av blodkärl, såsom djupventrombos, stroke eller hjärtsvikt, men inriktar sig initialt på stroke. Trombos, även kallad blodpropp, är den medicinska benämningen på en ökad och ohälsosam koagulering av blodkroppar som orsakar mer än 30 procent av alla dödsfall i världen. Trombos uppkommer antingen genom genetiskt arv eller genom att trombosen uppstår i samband med en operation, ett trauma, på grund av medicinering eller genom att den drabbade lider av en sjukdom, såsom cancer.

  • Aptahem´s verksamhet bygger på ett projekt som har skapats efter 17 års forskning vid bland annat Lunds universitet.

  • Samarbete med Karolinska Institutet i 6 år.

  • Samarbete med Smittskyddsinstitutet i 6 år.

  • Forskare vid dessa universitet har utvecklat en ny klass av biomolekyler med försumbara immuntoxikologiska bieffekter, så kallade aptamerer, som har potentiella nya blodproppshämmande (antikoagulerande) funktioner. Forskarna fann att det är möjligt att utforma aptamerer som särskilt inriktar sig på specifika molekyler som deltar i koagulationsprocessen. Denna angreppsmetod liknar den som antikroppar tillämpar när de angriper okända smittoämnen vid exempelvis ett virusangrepp. De aptamerer som forskarna har utvecklat har visat sig ha potential till att både hämma ytterligare koagulering och att lösa upp blodproppar som redan har bildats.

  • Aptahem innehar patenträttigheterna till antikoagulerande aptamerer, den metod som forskare har utvecklat för att utforma aptamererna så att de angriper specifika molekyler som deltar i koagulationsprocessen. Positiva prekliniska resultat indikerar att antikoagulerande aptamerer möjliggör utvecklingen av ett nytt blodproppshämmande läkemedel, med väsentligt lägre risk för biverkningar, för en betydligt säkrare behandling av blodproppsrelaterade sjukdomar jämfört med befintliga läkemedel på marknaden i dag. Bolaget har i dagsläget erhållit godkända patent för Kina och Europa. Bolaget har patentansökningar för USA, Kanada och Indien som förväntas bli godkända under 2015, med USA närmast på tur.

  • Bakom Aptahem står erfarna personer med 15-20 års erfarenhet inom sina respektive expertområden. Styrelsen och den operativa ledningen har ett stort och genom fleråriga samarbeten upparbetat nätverk med ledande marknadsaktörer från kliniska underleverantörer till beslutsfattare inom de stora läkemedelsbolagens licens- och investeringsenheter. Uppfinnarna till antikoagulerande aptamerer, Tina Persson och Johan Lindh, har stor erfarenhet av att arbeta med biomolekyler. Tina är för närvarande aktiv som konsult inom headhunting och karriärcoach i gränsskiktet mellan akademi och industri och Johan är verksam på mikrobiologiavdelningen vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet.

  • Planen för 2015 är att slutföra de flesta prekliniska studierna samt förbereda ansökan om att få bedriva kliniska studier för läkemedelskandidaten Apt1 och att under 2016 erhålla ett godkännande från myndigheterna att inleda en klinisk försöksstudie i människa. Kliniska FAS I-studier beräknas startas under senare delen av 2016.

  • Projektet som Aptahem numera är innehavare till har fram till datumet för detta erbjudande erhållit 20 miljoner kronor från universitet, Strategiska forskningsstiftelsen, Forskarpatent-fonden samt från externa investerare.

  • Eftersom flera storsäljande blodproppshämmande läkemedel nyligen har förlorat sina patentskydd samtidigt som billiga generiska läkemedel driver ned intäkterna för de ledande läkemedelsföretagen finns det ett starkt behov från dessa bolag att finna bättre blodproppshämmande läkemedel med säkrare och effektivare behandling av olika patientgrupper för att ge fortsatt goda intäkter. Aptahems målsättning är att skapa nya effektiva blodproppshämmande läkemedel som har högre säkerhet än de som finns tillgängliga idag.

Aptahem - Ledning/styrelse/grundare urval

  • VD/styrelseledamot Mikael Lindstam. Mikael har varit inblandad i uppstartsverksamhet och utvecklingsprogram som genererat investeringar om totalt mer än 100 MSEK från företag, privat och offentligt kapital. Mikael har bland annat varit med och utvecklat Galecto Biotech AB (uppköpta av Bristol Myers Squibb för 3,3 mdr SEK, pre-klinisk fas!) och Gabather AB från Forskarpatents projektportfölj samt genomförde där ett antal licensavtal och IP-försäljningar. För att fokusera på Bolaget avslutade nyligen Mikael sin tjänst som ansvarig för affärsutveckling av Forskarpatents och Innovationspatents, holdingbolag som patent- och licensportfölj. Mikael har en doktorsexamen inom oorganisk kemi med fortbildningar inom marknadsföring, entreprenörskap och personalledning.

  • CMO/styrelseordförande Kjell G Stenberg, bakgrund som partner till Medwell Capital Corp, COO på BioMS Medical Corp., där man tog in $ 200m från investerare genom licensavtal. Kjell grundade Combio A/S 2001 och var dess VD. Specialforskare och chef på Astra/AstraZeneca, där han bidrog till att få olika läkemedel på marknaden som chef för forskning och utveckling. Kjells aktuella styrelseuppdrag och ledande befattningar är; Accequa AB (VD), Celus Pharmaceuticals Ltd, USA (VD), Galecto AB (styrelseledamot), PCI Biotech Holding (börsnoterat företag, styrelseledamot), Biomedical Development Europe (ägare), och Novation Pharmaceuticals Inc., Kanada (styrelseledamot). Kjell har en doktorsexamen inom Medicinsk vetenskap.

  • CSO/uppfinnare Johan Lindh. Med 20 år i den akademiska världen, har Johan varit verksam som molekylärbiolog och har haft flera befattningar inom parasitologi vid Svenska institutet Smittskydds (SMI) / Karolinska Institutet. Det samarbete som uppstod med Lunds universitet genom identifiering av de tidiga indikationerna för Aptahems antikoagulerande läkemedelskandidater resulterade i den patentansökan som Aptahem baserar sin utveckling på. Johan är doktor i molekylär parasitologi och är aktiv sedan januari 2014 på Institutet för cell- och molekylärbiologi, mikrobiologi, Uppsala universitet.

  • Styrelseledamot Bert Junno. Bert har totalt genererat mer än 250 MSEK i risk- och statskapital från olika investerare och har ansvarat för produktförsäljning av 100 MSEK från tidigare satsningar i Europa. För närvarande är han VD för Gabather AB och han sitter också i rådgivande styrelsen för Svenska patentbyrån. Bert har en Ph.D. i Semiconductor Physics and Technology och en M. Sc. i Fysik från Lunds Universitet. Inom relevanta biotech erfarenheter så var Bert grundande VD för WntResearch AB och utvecklade Galecto Biotech AB från Forskarpatents projektportfölj.

Det jag värdesätter mycket högt är att ledning/styrelse i Aptahem har imponerande meriter och värdefull erfarenhet från stora internationella läkemedelsbolag, samt en förmåga att driva fram tidiga projekt till försäljning/utlicensiering för enorma belopp, likt Galecto/BMS.

Aptahem - Patent

Antikoagulerande aptamerer

  • Europa ansökt 2009-02-05, giltigt tom 2029-02-05 Godkänt**

  • Indien ansökt 2009-02-05, giltigt tom 2029-02-05 Pågående

  • Kanada ansökt 2009-02-05, giltigt tom 2029-02-05 Pågående

  • Kina ansökt 2009-02-05, giltigt tom 2029-02-05 Godkänt

  • USA ansökt 2009-02-05, giltigt tom 2029-02-05 Pågående

Starka och långa patent.

Aptahem/Apt1 vs Heparin (i olika varianter)

Aptahem kommer att jämföra sin läkemedelskandidat mot det mycket välkända och framgångsrika läkemedlet Heparin.

Att man i ett så tidigt skede väljer att jämföra sig med det världsledande läkemedlet Heparin beror på de starka resultat men uppnått under de 17 år man arbetat med att ta fram läkemedelskandidaten Apt1.

Heparin är det mest använda blodproppshämmande läkemedlet och dess försäljning förväntas växa årligen med 12 % från 2012 till 2018. Förekommande biverkningar med Heparin och hittills godkända läkemedel:

  • Feldosering av Heparin förekommer och kräver behandling med motgift och i värsta fall kan vara dödligt.

  • Heparin kan orsaka omvänd effekt där patienten blir "vaccinerad" mot Heparin, vilket i sådant fall leder till att Heparin i stället påskyndar koaguleringen (heparininducerad trombocytopeni).

  • Olika andra typer av biverkningar har lett till dödsfall.

Dessa fakta öppnar ytterligare upp för Aptahems läkemedelskandidat, Apt1.

Aptahem - Apt1

Hittills har Apt1 visat:

  • Hög verkningsgrad

  • Motverka bildande av blodproppar

  • Förmåga att lösa upp redan bildade blodproppar (!)

  • Inga biverkningar

  • Lätt att tillverka

  • Betydligt billigare att producera jämfört med nuvarande läkemedel

Aptahems målsättning är att visa att Apt1 har en förmåga att såväl kunna motverka blodproppsbildning samt att lösa upp redan bildade blodproppar, utan att medföra en ökad blödningsrisk för patienterna. Apt1 skulle kunna skapa en effektiv och säker behandling även för långvariga behandlingar av patientgrupper som inte är mottagliga för någon av de nuvarande läkemedelsbehandlingarna.

Marknadspotential för blodproppshämmande läkemedel

Enligt Evaluate Pharma spåddes försäljningen av blodpropps- och blodförtunnande läkemedel under 2014 omsätta cirka 87 mdr Kr och marknaden förväntas växa med ca 40 % (!) fram till 2017.

(http://www.evaluategroup.com/public/EvaluatePharma-Overview.aspx)

I dagsläget står Heparin och generiska läkemedel för drygt hälften av den blodproppshämmande marknaden.

Det är alltså ett mycket attraktivt segment Aptahem befinner sig i. Hög tillväxt där nuvarande läkemedel ger en rad biverkningar. Apt1 har än så länge alltså visat sig inte ge biverkningar.

Aptahem vs Gabather

Ibland kan det vara sunt att jämföra bolag för att motivera respektive bolags börsvärde.

Jag vill förtydliga att jag tror både Aptahem och Gabather har mycket stora möjligheter till stigande kurser och värderingar framöver. Jag har själv investerat i båda dessa bolag.

Aptahem steg visserligen drygt 80% under den första dagen på börsen i fredags, men det står utom allt tvivel att bolagsvärdet fortfarande enligt mig är mycket lågt. Därför kan en jämförelse med Gabather vara av intresse, båda bolagen kommer från Forskarpatent i Syd AB och det finns gemensamma personer bakom dessa bolag.

Jag kommer nedan jämföra Aptahem och Gabather på olika punkter:

Antal år av forskning/utveckling:

Aptahem: 17 år

Gabather: 10 år

Samarbeten:

Aptahem: Lunds Universitet, Karolinska Institutet i 6 år, Smittskyddsinstitutet i 6 år.

Gabather: Lunds Universitet.

Läkemedelskandidat:

Aptahem: Apt1

Gabather: Ingen.

I december meddelade Gabather att man skall optimera 4 av bolagets substanser. När det är genomfört så följer pre-kliniska effektstudier, först därefter skall man välja en läkemedelskandidat.

Område:

Aptahem: Blodförtunnande läkemedel. Lätt att erhålla effektdata. Det är lätt att se/mäta om Apt1 ger den effekt man vill. Aptahem har också redan sett önskvärd effekt i tidiga studier.

Gabather: CNS, centrala nervsystemet. Ett betydligt svårare område med mer hinder och risker. Dessutom betydligt svårare att mäta effekt då det ofta handlar om psykiska sjukdomar likt depression.

Värdering:

Aptahem: 51 Mkr

Gabather: 90 Mkr

Sammanfattning

Både Aptahem och Gabather har unika och ekonomiskt sett mycket potentiella framtida läkemedel under utveckling. Min personliga uppfattning är att båda bolagen borde ha betydligt högre värdering.

När det gäller Aptahem så är bolaget enligt min uppfattning kraftfullt undervärderat. Om Aptahem skulle ha samma värdering som Gabather så skulle det ge en kurs på ca 19,70 Kr/aktie jämfört med nuvarande 10,95 Kr/aktie.

Jag tycker att ur ett värderingsperspektiv så har Aptahem en rad fördelar enligt ovan. Tre av de absolut största fördelarna är:

  • Aptahem har en utvald läkemedelskandidat i Apt1

  • Aptahem befinner sig inom ett lättare område

  • Aptahem har i Apt1, efter 17 års forskning, redan sett så pass starka resultat att man offentligt går ut och tillkännager att man ämnar jämföra sig med det världsledande läkemedlet Heparin. Heparin med en försäljning på ca 43,5 mdr Kr/år.

Detta är mycket betydande faktorer inom läkemedelsutveckling. Aptahem har tagit stora steg och man ligger relativt långt före Gabather. Av den anledningen tycker jag det är både fullt naturligt och logiskt att Aptahem skall ha en högre värdering än Gabather. Vill dock understryka att jag inte tycker Gabather är övervärderat. Däremot visar det på min uppfattning om att Aptahem har mycket stor potential att uppvärderas. En värdering på ca 25 Kr/aktie i dagsläget speglar min syn på Aptahem.

Länkar:

http://aptahem.com

Dessutom finns några intressanta analyser ute och några kan vara värda att följa.

Jag har själv börjat följa ’Aheadinvest’ som nyligen startat en verksamhet med att lägga ut analyser/bloggar om intressanta bolag. Hittills har Aheadinvest lanserat för bolagen Cantargia och Aptahem. Båda mycket genomarbetade och dessutom har båda haft en starkt positiv utveckling på börsen. Blir definitivt intressant att se om Aheadinvest kan fortsätta det fina track-record man haft hittills, om man fortsätter lägga ut analyser.

http://aheadinvest.blogg.se

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?