Post entry

Astra Zeneca ska inte säljas till Pfizer

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den amerikanska läkemedeljätten Pfizer hade ju parkerat miljardtals kronor i skatteparadis som de nu ska köpa upp AstraZeneca för. Dessa parkerade pengar skulle Pfizer ha betalat bolagsskatt för i USA, men för att undvika denna skatt ska man istället köpa upp AstraZeneca.

Sverige har samma problem med så kallat lagligt skattefusk bland företag. När man i SCB:s statistik jämför den totala balansräkningen för alla icke-finansiella företag i Sverige med skulderna i finansmarknadsstatistiken så kan man uppskatta skulderna till räntesnurrorna till minst 4000 miljarder kr. Sedan tillkommer räntesnurror hos de finansiella företagen på uppskattningsvis ca 2000 miljarder kronor. Räntorna på dessa lån brukar vara mellan 6-12%, så en genomsnittlig ränta är förmodligen ca 8%.

Man minskar då ned vinsterna med 6000 gånger 0,08 = 480 miljarder kr onor. Till detta kommer fusk med royalty och brittiska filialer som slipper betala bolagsskatt i Sverige. Schweiz har något som kallas för "armlängdsprincipen", för att stoppa royalty fusk och det är att företag ska vara oberoende av varandra om de ska få göra avdrag för royalty.

Sverige saknar en "armlängdsprincip" på royalty. Totalt sett så "fuskar" företagen i Sverige bort minst 550 miljarder kronor i vinster om året. Till detta kommer sedan svart ekonomi som, enligt Johannes Kepler matematiker på Universitetet i Linz, är på ca 14% av BNP i Sverige. Minst hälften av detta är vinster i företag och vid en BNP på 4000 miljarder kr så blir det 0,07 gånger 4000 = 280 miljarder kr onor. Så när man räknar ihop lagligt och olagligt skattefusk, när det gäller företagsvinster, så skulle man hamna på 830 miljarder kronor om året i Sverige.

Räntesnurrorna går att få bort - Skatteinkomsterna kan också ökas med sänkt bolagsskatt.

Man kan sänka bolagsskatten till 10% samtidigt som man täpper till kryphålen. En fördel med låg bolagsskatt, enligt många forskare, är att detta skulle öka investeringarna och därmed tillväxten och jobbskapandet.

Det finns även uträkningar på USA:s ekonomi att även om man inte skulle täppa till kryphålen i bolagsskatten så skulle den amerikanska statsbudgeten hamna på plus på en bolagsskattesänkning efter 5-10 år.

USA:s ekonomi skulle bli större så det skulle komma in mer skatt från andra områden. En optimal bolagsskatt för en statsbudget är mellan 10-15% när det gäller skatteinkomster. En bolagsskattesänkning i Sverige till 10% skulle kosta ca 43 miljarder kronor.

Ränteavdraget kan man sätta ett tak på 100 000 kronor eller sätta ränteavdraget till 0 krona. Ränteavdraget kan ersättas med en framräknad summa på materiella och immateriella tillgångar, som enligt SCB, för de icke-finansiella företagen är ca 3500 miljarder kronor. Man får dra bort goodwill och icke avskrivningsbara tillgångar som mark, så då blir värdet på dessa tillgångar ca 3000 miljarder kronor.

Dessa tillgångar har och göra med investeringar och som företagen kanske lånar till. Man kan räkna fram ett avdragsgillt belopp genom att sätta en ränta på 3% på dessa tillgångar 0,03 gånger 3000 = 90 miljarder kronor. Företagen få dra av dessa 90 miljarder kronor mot vinsten, vilket ersätter ränteavdragen. Avskrivningsreglerna ska annars vara oförändrade.

Räntekostnaden ökar annars med 10% (Bolagsskatt 10%) om man inte får dra av räntor. Finansiell spekulation och en del högriskprojekt får i ett sådant här system inte alltid kompensation för begränsningar i ränteavdraget, men det har ingen negativ ekonomisk effekt.

Totalt sett borde en sådan här skattereform gå plus minus noll i början, för att efter 5-10 år ge en skattevinst på kanske 50 miljarder kronor per år.

Pfizer har ett stort rykte om att vara en hänsynlös kostnadsskärare. Pfizer har förklarat fördelarna med en sammanslagning med Astra Zeneca. Det visade sig att Pfizer har ett förslag hur ett framtidsbolag ska se ut. Forskningsanläggningar ska föreläggas i USA och Storbritannien. Men inte Sverige.

Det är mycket viktigt för Astra Zeneca att fortsätta avvisa Pfizers bud oavsett hur priset ser ut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?