Post entry

Beowulf - avtal nära?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Beowulf Mining väntar på avrapportering från sin konceptstudie avseende järnmalm/Ruoutevare/Kallak. Denna är beräknad till början av Q1. Studien görs av Raw Materials Group (RMG). Vid tillräckligt positiva resultat finns en god chans till ett avtal i närtid trots att bolaget har en bit kvar till drift och produktion. Ett kinesiskt Letter of Intent tecknades i somras över järnmalmsfyndigheten i Ruoutevare. En bra grogrund för spekulation kring avyttring alt uppköp finns också.

Beowulf Mining PLC är ett litet brittiskt prospekteringsbolag. Bolaget innehar ett antal fyndigheter i norra Sverige där Ruoutevares 140 milj ton stora järnmalmfyndighet och Kallaks 120 milj ton får räknas som de för dagen avgjort intressantaste. Andra spännande projekt är koppar/Ballek, guld/Grundträsk , molybden/Munka samt uran/Geddaur. Bolagets CEO, sir Clive Sinclair-Poulton, har gjort gällande att siktet är inställt på en snabb kommersialisering.

Aktien är noterad på AIM/London och på Aktietorget i form av svenska depåbevis. Totalt finns det knappt 106 milj aktier, varav ca 10 milj fanns registrerade i Sverige den sista september. I dagsläget uppgår nog den svenska delen till minst 15 milj.

Ruoutevare/järnmalm är bolagets största och längst gångna projekt. Området innefattar mineraliseringar om 140 milj ton järnmalm. Det är en bra bit kvar till färdig gruvdrift och man håller som bäst på att verifiera fyndigheten som en kommersiellt gångbar reserv. RMG ska just avsluta en konceptstudie som sedermera ska ligga till grund för fortsatta lönsamhetskalkyler. Samtidigt genomför bolaget, via Minpro, kompletterande metallurgiska tester. De senaste resultaten visade att man kan utvinna upp till 95 %ig järn och man planerar för ytterligare utvinningsgrad. Dessutom testas möjligheten att utvinna höggradig järnpellets. Området omfattar även Kallak/järnmalm där mineraliseringen uppskattas till 120 milj ton järnmalm. Beowulf äger 100 % av Ruoutevare och Kallak-fyndigheterna. Samtal med kinesiska intressenter avseende järnmalmen har förts sedan en tid. I somras tecknades ett Letter of Intent med China Hua Dong Corp Ltd (CHDC).

Ballek består främst av kopparfyndigheter men även guld och uran finns i området. Inledande metallurgiska tester i projektet Lulepotten visade i höstas på högkvalitativ 32,4 %ig koppar, detta att jämföra med Bolidens 28 %iga. Dessutom ska man när som helst börja borra tillsammans med nye Joint Venture-partnern Energy Ventures i Ballek 2 - 5. Energy har då kravet på sig att stå för både finansiering och borrning samt att få denna avlutad senast den sista mars för att få 50 %ig andel i Ballek. Beowulfs andel kommer efter det att uppgå till 50 %.

Munka/molybden är bolagets senaste inmutning (aviserad i november 09). Denna förmodade mineralisering betraktas som det största oexploaterade molybdenfyndet i Sverige. Metallen ökar kvaliteten på stål och är användbar vid bl a fordonstillverkning.

Övriga projekt finns i Grundträsk/guld, för vilket bolaget nu börjat leta efter joint-partner, samt Geddaur/uran där man på sikt har planer på en partner.

Bolagets kassa får ses som den svagaste länken. Man har ingen produktion utan endast en brännande prospektverksamhet. Den sista juni -09 redovisades en kassa på GBP 41 798. Efter det tillförde man i juli, genom en övertecknad emission, GBP 500 000 (före kostnader). I Q3an den sista september redovisades kassan till GBP 321 000. Utgifter efter september månad har varit Minpros tester i Ruoutevare/Kallak resp Lulepotten, inmutning/Munka, RMG-studien (delfakturerad?), resor m m… förvärv av ny prospektportfölj/Ballek i slutet av september kan ha funnits med i Q3an, annars har även den tillkommet efter. Klart framgår att kassan inte kommer räcka länge till. Tilläggas bör att det är från och med nu som de verkliga kostnaderna kommer då man ska slutföra prospektet fram till en färdig drift med produktion.

Det ska bli intressant att se hur bolaget kommer att lösa finanserna framöver. CEO har tidigare frånsagt sig intresse av ytterligare utspädning av aktiestock. Senast han uttryckte detta var i Minesite den 26 nov i fjol. Återstår att se om han lyckas stå fast vid detta.

Bolaget har sedan i maj förra året fört samtal med ett flertal kinesiska intressenter som vill ”försäkra sig om järnmalm från Ruoutevare”. I juli tecknades dessutom ett Letter of Intent med China Hua Dong Corp Ltd. Bolaget rapporterar fortlöpande testresultaten till sina kinesiska intressenter. Närmast ska alltså en konceptstudie gjord av Raw Materials Group offentliggöras. Denna kommer att ligga till grund för fortsatt lönsamhetskalkylering. Efter det väntar tillståndsansökningar, driftsstudie och driftssättning. Resultaten från konceptstudien var från början planerade till december men blev har blivit framflyttade till ”i början av Q1”.

Man kan tillåta sig att spekulera i hur de kinesiska intressenterna kommer att agera vid ett positivt utfall av RMGs konceptstudie. Kina och Asien har stora behov av järnmalm framöver. Den senaste månaden har flertalet analytiker upprepat dessa prognoser; man betonar den minskade tillgången och den ökade efterfrågan samt de prisstegringar som följer på detta.

Enl vad CEO tidigare uppgivit ligger det alltså inte i hans intresse med någon ytterligare nyemission för att fylla på kassan. Han har också sagt att han vill verka för en snabb kommersialisering.

Kan lösningen ligga i ett Joint Venture-avtal/Ruoutevare kombinerat med ett kinesiskt samarbetsavtal som, förutom framtida järnmalmsleveranser, även innefattar del i de avslutande (höga) kostnaderna???...för enbart det ena eller det andra torde väl inte räcka till? Eller är lösningen ett uppköpsbud på hela Beowulf? Men jag undrar om aktieägarna skulle tacka ja till ett sådant, det känns som om ett ev bud skulle kunna bli lite väl ”skämmigt”. Den bästa lösningen vore kanske om bolaget avyttrade Ruoutevare (och Kallak). Då finge man helt plötsligt en ansenlig mängd cash att satsa i återstående projekts ”snabba kommersialisering”. Ett sådant alternativ borde gynna samtliga parter, även aktieägarna.

Spännande månader väntar alltså framöver! Om nu CEO inte ska behöva frångå sin ståndpunkt ang ytterligare aktieutspädning bör något slags avtal avseende Ruoutevare komma i en nära närtid då kassan i det närmaste är tom.

Utvecklingen av aktiekursen är intressant. Sedan i somras har kursen stigit från spannet kring 0,30 upp till dagens nivå kring 0,50 med en toppennotering kring 0,70 - 0,80 ett kort slag i november. Aktien har en förmåga att dra iväg veckorna före rapport vilket innebär att det nu återigen kan vara dags för ett ordentligt avstamp. Både inför Q2 och Q3 ryckte aktien uppemot 70 % för att sedan falla tillbaka till en betydligt högre sättning än innan. Lägg då till att positiva testresultat under den tiden kan ramla in och förväntan inför kinesiska intressenters reaktion på dito avspegla sig i kursen… Närmsta månaderna kan komma att bli angenäma för aktieägarna. Dock får man inte bortse från risken för någon slags kapitalanskaffning med utspädningseffekt och som då på kort sikt skulle kunna motverka en positiv kursutveckling.

/dawny

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?