Post entry

Bygga en portfölj från grunden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att bygga en aktieportfölj från grunden kräver tålamod och engagemang och passar inte alla.

Ibland får jag frågor från bekanta som vill bygga en portfölj från grunden med pengar de fått loss. För det första ger jag inga råd om aktier att köpa eftersom ingen ska lita blint på att någon är bra på något bara för att man ägnar tid åt det - det är ofta helt tvärtom. Enligt min nätmäklare har min största portfölj med ca 80% av allt kapital en Sharp-kvot som pendlar mellan 2,4 - 2,6 senaste året men jag har ingen aning om hur siffrorna ser ut senaste 5 åren. Jag tror inte mina siffror skulle vara särskilt smickrande för mig men jag vet att mina resultat blir allt bättre i takt med att jag lär mig. Vill man inte satsa tiden och göra sina egna analyser ska man handla med fonder, helst indexfonder.

En portfölj ska i min mening helst byggas över tid genom att man köper tillgångar när de är i bra pris och det finns säkerhetsmarginal. Dvs köp banker när ingen annan vill ta i dom som t.ex. för två år sedan. Köp guldbolag när botten faller ur som förra året och köp lite Sandvik och Industrivärden när värderingen är hygglig som idag. Köp löpande och bygg en balanserad portfölj som man bygger en grund sten för sten och sälj sällan. Om man nu ska hålla på med aktier. För nio av tio är indexfonder det enda rätta.

Jag tycker att månadssparar man kan man köpa varje månad om det finns något till ok pris som passar in i portföljens disposition. Men har man fått en halv miljon i arv skulle jag sitta på det pengarna tills det är köpläge. Hur vet man då när det är köpläge? Jag håller en bevakninglista med bolag som jag anser vara värda att äga om priset är det rätta. Där finns t.ex. H&M, Kone, Coca Cola och IBM. Jag har räknat ut vad jag tror att bolaget uthålligt mäktar med att generera i vinst per aktie och sedan tar jag fram ett motiverat P/E-tal. Detta ger ett motiverat pris som jag justerar för lite andra faktorer som t.ex. eventuell nettokassa (det är ingen exakt vetenskap utan är mer känsla än logik när värderingarna blir bäst). För att det ska vara köpläge med pengar från arv etc ska det vara minst 30% rabatt mot motiverat pris. För pengar jag sparar löpande varje månad räcker det med att priset på aktien ligger i linje med motiverat pris om bolaget passar i portföljens disposition, men helst ska priset ligga åtminsone något under motiverat pris.

Om man likt Maud Olofsson är osäker på hur man värderar företag samt gärna vill glömma allt kring en dålig affär är det nog bäst att hålla sig till indexfonder.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?