Post entry

Finepart Sweden AB - En oslipad fundamental diamant

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Förord

Mina analyser är grundade på fundamentala värden i bolagen och mina egna subjektiva bedömningar. Jag är ej en professionell rådgivare och således skall mina analyser inte betraktas som formell rådgivning i det hänseendet. Jag skriver dessa som ett kreativt fritidsintresse och reserverar mig därmed för eventuella felskrivningar. Jag har valt att avgränsa texten och urvalet av information kraftigt för att endast fokusera på det grundläggande och värdedrivande. Jag hoppas att Ni får stor glädje av denna analys, och jag kommer fortsätta släppa dem om en önskan finnes.

Introduktion

Finepart Sweden AB är ett bolag som tillverkar och säljer maskiner för noggrann mikrovattenskärning i olika material med hjälp av högt tryck och slipmedel. För en utförligare presentation av bolagets produkter och processer hänvisar jag till följande länk; https://www.youtube.com/watch?v=HdVZGCwIze8&t=178s

Källorna till denna analys är företagets memorandum som släpptes vid notering; https://press.aktietorget.se/FinepartSweden/finepart_memorandum_06_web.pdf

Samt företagets hemsida med samtliga finansiella rapporter;

http://www.finepart.com/

Fundamenta

Det finns flera starka fundamenta för att investera i Finepart Sweden AB. När jag genomför mina analyser fokuserar jag främst på produkter och hårda värden i termer av lönsamhet och försäljning.

Ägare och VD

Största ägare är Almi Invest som äger 17,4% av bolaget, vidare är Don Miller som kan anses vara mikrovattenskärningens upphovsman en stor ägare, aktier som han fick i utbyte mot patent som lämnades till bolaget, ägarbilden ser som helhet stark och trygg ut.

VDn för bolaget, Christian Öjmertz är grundare och uppfinnare för produktportföljen, han tar ut ett relativt lågt arvode om 50 Tkr / månad med en rörlig bonus som även den är relativt låg, han har själv en stor ägarandel i bolaget om 8,9%. Att grundaren och skaparen är VD i detta tidiga skede är en stor fördel för ett yngre tillväxtbolag, det innebär i regel lägre kostnader i form av ersättning samt en förståelse som är vital när det gäller att presentera produkterna för potentiella kunder. På sikt när bolaget växer kan det vara klokt att skifta mot en ny VD som är mer inriktad mot affärsrelationer och stordrift.

Produkter

Bolagets produkter Finecut har sålts till flera kunder med betydande omdöme, ex. SKF Aerospace, Kungliga Tekniska Högskolan, och Dohner i Schweiz http://www.dohnerag.ch/de/home.html . Dohner marknadsför Finecut på sin egen hemsida vid flera olika tillfällen. Vidare tog upphandlingen med SKF ca ett år att slutföra, och detta indirekta godkännande kan även användas som ett betydande bevis på kompetensen i företagets maskiner, försäljningen med SKF kan enligt ett avsiktsavtal mellan parterna leda till ytterligare köp, installationen av SKFs maskin förväntas slutföras i december. På KTH kan potentiella kunder få pröva på maskinen. Det finns även en ny banbrytande prototyp under utvecklingen, som går ner på ännu lägre nivåer när det gäller skärningsfaktorn.

Risker

Främsta risken är att konkurrenter knappar in på Fineparts tekniska försprång och tar fram likvärdiga eller bättre produkter till ett billigare pris, alternativt marknadsför sina produkter effektivare och att Fineparts ej lyckas bryta in och ta marknadsandelar.

Marknad

Enligt prospektet omfattar marknaden för vattenskärning till 1,2 miljarder USD år 2020, 10% av detta är främst en potentiell marknad för mikrovattenskärning, dvs 120 miljoner USD, ca 1,1 miljarder kronor. Det finns även möjlighet att konkurrera om ytterligare andelar för andra typer av skärsystem, denna marknad uppges vara cirka fem ggr så stor dvs sex miljarder USD, om Finepart kan konkurrera inom endast 5% av denna uppgår det till 300 miljoner USD år 2020, dvs ca 2,7 miljarder kr.

Målsättning

Företagets egen målsättning är att ta en marknadsandel i Europa och Skandinavien om cirka 30% inom tre år, då denna specifika marknad utgör ca 30% av den totala marknaden (ca 400 Mkr) är det värt cirka 100-130 Mkr, lyckas dom ovanpå detta även ta andelar från andra typer av skärsystem, försiktigt räknat 5% av 900 miljoner. 45 miljoner, så är en potentiell årsomsättning om cirka 145-175 Mkr rimlig till 2019-2020. Bolaget har specifikt brutit ner målen, i närtid vill Fineparts sälja en “handfull” maskiner, på 1-3 års sikt 30 maskiner per år, och på 3-5 års sikt ca 50 maskiner per år, på 5-10 års sikt ca 100 maskiner per år. Företagets egna målsättningar i högt lagda, i min påföljande kalkyl skriver jag ner dessa i alla parametrar för att göra en rimlig bedömning.

Värdering

Bolaget är i dagsläget värderat till 47 884 800 kr (8,70 kr / aktie vid denna analys tidpunkt 10/12 x 5 504 000 aktier), vilket givet maskinernas pris och företagets omsättning kombinerat med utsikter är lågt värderat gentemot fundamenta. Företaget har en god soliditet på ca 55%. Om bolagets prognoser och förhoppningar inträffar någorlunda så kan vi räkna på följande grovt förenklade kalkyl med låga siffror i alla avseenden, för övrigt har hittills 15 maskiner sålts tom november 2016;

2017 säljes 20 maskiner för 2,5 miljoner st, totalt 50 miljoner med en vinstmarginal om 10%, dvs 5 Mkr, eftermarknadsförsäljning i form av underhåll mm om 0,5 Mkr tillkommer.

2018 säljes 25 maskiner för 2,5 miljoner st, totalt 62,5 miljoner med en vinstmarginal om 10%, dvs 6,2 Mkr, eftermarknadsförsäljning i form av underhåll mm om 1,0 Mkr tillkommer.

2019 säljes 30 maskiner för 2,5 miljoner st, totalt 75 miljoner med en vinstmarginal om 10%, dvs 7,5 Mkr, eftermarknadsförsäljning i form av underhåll mm om 1,5 Mkr tillkommer.

2020 säljes 50 maskiner för 2,5 miljoner st, totalt 125 miljoner med en vinstmarginal om 10%, dvs 12,5 Mkr, eftermarknadsförsäljning i form av underhåll mm om 3 Mkr tillkommer.

Dvs enbart konservativt beräknad vinst inom bolaget de nästkommande fyra åren kan uppgå till totalt ca 37,2 Mkr.

Tittar vi i närtid, närmast år 2017 så blir P/E ca 8,7 med vinst om 5,5 miljoner givet nuvarande pris om 8,70 kr per aktie, två år framåt sjunker P/E till ca 6,7.

Aktien är i dagsläget väldigt prisvärd, givet att företaget når sina försäljningsmål.

Riktkurser

Baserat på mina konservativa antaganden ovan blir riktkurs för år 2017 blir med P/E tal om 20 cirka 19-21 kr, och för 2018 cirka 26-28 kr. P/E tal om 20 är motiverat pga en exponentiellt tilltagande tillväxt i ett mikrobolag som Fineparts, detta kan anses vara lågt med hänsyn till detta. Om vi sträcker på benen och blickar mot år 2020 blir riktkursen med P/E tal 20 ca 56-60 kr.

Slutord

Avslutningsvis är min rekommendation ett köp av aktien, dock kommer sannolikt ej utdelning ske enligt företagets egen utsago i prospektet, sid.20 de närmaste åren, något att hålla i åtanke. Denna aktie kommer däremot kraftigt stiga i värde om framtida utsikter och förhoppningar uppnås, det blir en spännande resa.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?