Post entry

Koll på korrelation

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att ha koll på korrelationen kan i många fall vara vara både betryggande och lönsamt.

Genom att beräkna korrelationen mellan 2 innehav i din portfölj får du ett mått på sambandet mellan dessa instrument. Om korrelationen är 1 så har instrumenten maximalt positivt samband. Dvs. de rör sig väldigt lika i upp och nedgångar över perioden som mäts. Är korrelationen -1 har instrumenten negativt samband och rör sig i motsatta riktningar. När den ena aktien går upp går den andra ner. Som uttrycket säger ska man inte lägga alla äggen i samma korg och detta är exakt vad vi kan mäta med korrelationen. För om du köper en Sverigefond och en Europafond så låter det kanske som att du sprider dina risker men troligtvis har Sverigefonden och Europafonden hög korrelation och ger därför inte någon bra riskspridning. Det är därför extra viktigt att titta på korrelationen när man komponerar en långsiktig portfölj som man inte ständigt övervakar.

Som exempel på en högt korrelerad portfölj har jag valt en Sverigefond och en Europafond.

Länk till större bild

Sedan 2003 har portföljen har en årlig avkastning på drygt 11% men den maximala förlusten under perioden uppgår till nästan -70%. Portföljen har alltså väldig dålig riskjusterad avkastning och detta beror till stor del på den höga korrelationen mellan dessa fonder som i dagsläget uppgår till 0.92.

Som exempel på en lågt korrelerad portfölj har jag valt samma Sverigefond och en Obligationsfond.

Länk till större bild

Sedan 2003 har portföljen har en årlig avkastning på nästan 14% men den maximala förlusten under perioden uppgår endast till -37%. Detta är fortfarande mycket men betydligt bättre riskjusterad avkastning. Genom att lägga till fler fonder med låg korrelation kan du uppnå ännu bättre riskjusterad avkastning .

Som exempel kan jag visa korrelationen mellan innehaven i min referensportfölj som ni hittar här: http://www.investerasmart.nu/portfoljanalys/?analys=2017~320~6842~1821~350~701~

Länk till större bild

Grön färg indikerar låg korrelation ( < 0.2 ). Gul färg indikerar korrelation mellan 0.2 och 0.6. Orange färg indikerar korrelation mellan 0.6 och 0.8. Grön färg indikerar hög korrelation ( > 0.8 ) vilket inte syns på bilden. När jag komponerat ihop min portfölj har jag försökt välja breda fonder som presterat bra men som också har låg korrelation mot de övriga innehaven. På senare år har det blivit svårare att hitta marknader med låg korrelation eftersom den globala utvecklingen bidrar till att marknaderna världen över blir mer korrelerade. Faller börserna i Asien smittar det av sig på Europa och Nordamerika och tvärt om. På senare år har det dock kommit till nya fonder som handlar mot råvaruindex och andra marknader som förhoppningsvis kan hålla en relativt låg korrelation mot aktiefonder.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?