Post entry

löparn - the true story

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För att tacka "löparn" för hans tid på redeye.se så väljer vi att återigen publicera hans bloggserie "löparn - the true story". Hela denna bloggserie är skriven av "löparn" själv.

DEL 1

Bakgrund

Jag började med aktiehandel med några enstaka små köp ca 1982-1983 och första aktieinnehavet blev Fortia (senare Pharmacia). Det var efter att ha läst SvDs börskrönikor i något år eller så, och jag planerade redan då att försöka leva på aktier i stället för arbete, näringsverksamhet eller dylikt "slit och släp", eftersom livsstilen som löpare hade passat mig mycket bra i flera år.

I det läget hade jag redan börjat sälja av den finaste och största privatperson-ägda svenska Kalle Anka-samlingen och gjorde så i flera år till. Planen var att det kapitalet bl a skulle användas för successiva aktieköp. Mitt "koncept" blev länge som tänkt dvs att jag på morgnarna bekvämt i sängen läste SvD:s näringslivssidor och Dagens Industri, ofta de flesta artiklar eller nästan alla, och därefter kl 10, då börsen öppnade, fattade beslut om dagens eventuella köp eller sälj på ofta enkel fundamental grund och ringde in ordern eller orderna till SEB. Placeringarna blev ofta rätt kortsiktiga och många. SEB tjänade nog en hel del på courtaget och deklarationssidorna blev många. Sedan var dagen fri för bl a huvudsysslan löpträning. Jag började även stundtals läsa Affärsvärlden, Veckans Affärer, Börsveckan och Aktiespararen och oftast lyssna på börsnoteringarna som kom rätt sent på dagen då, dessbättre. Dessutom lyssnade jag ofta på Ekonomiska klubben i P1 där jag bl a gillade Leif Vindevågs oftast glasklara logiska resonemang.

På slutet av 1980-talet skaffade jag Videotex där man kunde få färska aktiekurser, nyheter m m via telenätet. Senare kom även Text-TV som en enkel informationskälla.
1990 började jag köpa aktier i IT-konsultbolaget Enea som blev den aktie som jag ägt längst i mer eller mindre stora poster nästan genomgående i över 10 år, dvs under det decennium då Enea och t ex H&M tillhörde de långsiktiga raketerna. En kompis undrade 1997 varför jag inte skaffade dator, men jag ville helst undvika det eftersom jag har en tendens att "fastna" i nya intressanta aktiviteter och ville kunna fortsatta lika lagom slött och bekvämt som förr.

Sent samma år kom jag dock till slut fram till att jag "dessvärre" borde skaffa dator och Internet eftersom jag annars riskerade att hamna i ett allt större informations- och tidsunderläge samt att det faktiskt borde vara rätt kul att köpa och sälja direkt via datorn. Jag hade ingen tanke då på att göra egna större aktieanalyser eller ens skriva på aktietipssidor.
Utfallet tidigare hade dragits ned av ett mycket stort portföljtapp pga för hög risktagning under fastighetskrisen i 1990-talets början, så trots flera mycket bra år redan på 1980-talet även relativt index, och t ex det genomgående största innehavet Eneas raketfärd under 1990-talet blev totalfacit av aktiehandeln de 15 åren utan Internet visserligen ganska bra absolut sett, men ändå inte bättre än ungefär neutralt jämfört med börsindex. Det skulle dock visa sig att datorköpet och den därmed Internetbaserade handeln, bevakningen och förenklade möjligheter till informationsinsamling och djupare egna aktieanalyser skulle dramatiskt förbättra lönsamheten i aktieaffärerna, till en i genomsnitt totalt sett lysande resultatperiod 1999-2007, och detta trots portföljraset under krisåren 2001-2002.

Internet och signaturen löparn

Jag började direkt köpa och sälja och fångades förstås genast av den nya informationsvärlden som öppnade sig, och hittade t ex diverse aktietipssidor, först VCW och senare DI:s Börssnack som höll bättre kvalitet eftersom inga signaturlösa inlägg tilläts där. Vintern/våren 1998 startade jag min första hemsida, en A-4 i utskriftsform, Löpning, aktier och Kalle Anka vilken mest beskrev senaste genomförda löptävling även om några aktier också brukade omnämnas, bl a SPCS. Jag tog senare lämpligt nog signaturen löparn och började skriva några inlägg om diverse intressanta aktier mest på VCW, men också redan då på Börssnack under 1998.

Signaturens "genombrott" kom i augusti 1998 när jag hade ilsknat till lite över "min" FK ,Matteus och deras analyschef som i deras senaste marknadsbrev till kunderna hade kommit med en utläggning om att man skulle "lyssna på marknaden", vilket iofs låter rimligt, men där tonen var sådan att budskapet verkade gå emot den normala fundamentala synen som även Matteus tillämpade annars. Det verkade var en hel del tomt prat. Tyvärr har jag nog varken hans utläggning eller mitt rätt träffande svar, som jag skrev i ett uppmärksammat inlägg på VCW ,sparade i denna dator utan förmodligen bara i en avställd sådan i Kalland och/eller pappersutskrift. Men mitt svar berörde bl a den meningslösa floskeln att "marknaden har alltid rätt" som jag tror att han indirekt eller direkt åberopade.
Det kom ett börsras i sept-okt 1998 som inte kändes så fundamentalt motiverat, och i den vevan började jag intressera mig alltmer för en aktie jag tidigare gjort några korta affärer i, nämligen Autodiagnos som Matteus var med och introducerade i dec 1997. I september hade dock en sparexpert uttalat sig om att om man behövde pengarna inom 5 år skulle man sälja sina aktier nu, vilket jag då fann något långtgående milt sagt. Jag gjorde ungefär då min första större analys och lät min hemsida för första gången enbart gälla aktieanalys. Jag upptäckte verkligen hur enkelt det är att snabbt skaffa nyttig information och underlag för egna mer genomarbetade analyser, än man kunde göra utan tillgång till Internet. Det var kul också !

Sedan kom ny tändvätska i och med att Matteus, när börsen rasat som värst i oktober 1998 rådde sina kunder i marknadsbrevet "SÄLJ IT-bolagen". Den veckan , vilket tajmingmässigt var mindre lämpligt ur deras synvinkel sett kanske eller i vart fall de kunders som "lyssnade på marknaden", var botten på rasen då. Jag minns att IFS VD uttalade sig i DI och undrade vad Matteus sysslade med, ungefär.
Jag gick direkt efter marknadsbrevets ankomst rätt hårt åt Matteus under signaturen löparn som då blivit "grön skribent" på VCW. Min analys var solklar och i hårda ordalag beskrev jag varför säljrådet byggde på bl a bristande räkneförmåga, marknadskänsla och felbedömning av allmänna IT-utsikter m m. Det visade sig också vara extremt dålig tajming eftersom IT-aktierna som rasat i nära 2 månader vände kraftigt uppåt igen då utan större svackor. Det var sannolikt ett av 90-talets sämsta analys-"case" som Matteus lyckades presera. Värderingarna låg i många fall på löjligt låga nivåer när säljrådet kom. Jag kom därefter definitivt i luven med bl a Matteus IT-analytiker, som enligt min bedömning och erfarenhet räknade dåligt, och även analytikern som bevakade Autodiagnos. Jag hade f ö tidigare hittat lite räknefel då och då i Matteus marknadsbrev vilket alltid påverkar mitt förtroende negativt. Det blev ett mindre krig på VCW resten av 1998 där uppenbarligen någon eller några Matteus-närstående deltog. Aktietipssidorna bedömdes sannolikt som inte som helt oviktiga t o m av fondkommisionärer :-)

I november 1998 hade jag för första gången uppmärksammat SwitchCore mer än till namnet, dvs det var ett VCW-inlägg där någon fick potentialen till att vara en faktor 100, eller var det 1000 tror nästan det ? Jag gillade inte "tokhaussning" då heller, men snabbräknade att den någorlunda rimliga potentialen faktiskt verkade kunna vara 1/10 av den uppgivna om enbart felräkning korrigerades (tror bl a han räknade med hela routermarknaden för Gigabit Ethernet och inte växelkretsarna), och det verkade intressant nog i och med att SwitchCore verkade utveckla spetsteknologi, något jag gillar. Efter ytterligare kontroller verkade en mer sannolik potential snarare vara omkring 10 ggr. Nordbanken hade tydligen en köpanalys på SwitchCore ungefär från denna tid.

I dec 1998 besökte Matteus Autodiagnos VD. I marknadsbrevet därefter ca 4 jan 1999 vid kursen 23 kr skrev David Hallbäck om Autodiagnos och spådde att kursen skulle komma att halveras till sommaren. Denna, illa dolt, "förtäckta" säljrekommendation kändes mycket märklig om den inte var direkt riktad mot personen bakom "löparn". Det var nämligen så att Autodiagnos VD på presentationen för Matteus i dec kommit med en mycket ljus bild av verksamheten och deras nya generation av analysinstrument (i vilka ingick både egenutvecklad programvara och hårdvara). Jag hade till årsskiftet köpt på mig så mycket aktier att jag i årsredovisningen kom att stå som näst störste ägare efter VD och tillika grundaren, vilket sannolikt Matteus kände till om sin kund.

Kursen dalade nedåt till då som lägst 18 kr och jag var dessutom något belånad. Jag ringde upp VD i Autodiagnos och jag skulle också få en presentation inom kort. Han tyckte f ö att bilden Matteus gav i marknadsbrevet var märklig. Jag var nöjd med presentationen, samma som Matteus fått enligt VD, och skrev en sammanfattning på VCW, möjligen Börssnack också där jag skrivit då och då sedan en tid.
Efter Autodiagnos bokslutsrapport skedde det som inte riktigt kan ha varit bra för Matteus vidkommande Kursen påbörjade ett snabbt lyft som på 3 veckor fick kursen att gå från ca 24 kr till 60 kr i februari 1999. I samma veva eftersom jag inte riktigt längre litade på Matteus begärde jag att omedelbart få mina Autodiagnos aktier flyttade. Jag hade flyttat andra aktier förr, men denna gång var det problem. Nordiskas nätmäklare skulle få dem och med dubbelkoll på båda "sidor" där ord stod mot ord om att de VAR överförda resp INTE mottagna, kom de inte fram förrän 3 dagar senare än brukligt. Det motsvarar den tid det tar att köpa aktierna på marknaden och leverera dem, dvs mycket tyder faktiskt på att mina aktier inte "fanns" på depån utan t ex olovligen blankats !

I mars hade Autodiagnos stigit till över 80 kr, innan den första större rekylen. Jag var rätt nöjd men ringde Matteus VD och berättade "storyn" - som förhoppningvis var en nyhet för honom. Lite senare fick jag av Autodiagnos VD höra att analytikern i fråga "inte längre arbetar på Matteus" :-) . Det är svårförklarligt med ett sådant ENORMT kurslyft från 23 kr till 80 kr långt innan IT-haussen när den "meste" bevakaren Matteus själva hade kurshalveringsprognos på Autodiagnos, om det inte t ex späddes på av återköp av blankade "löparnaktier" :-)
Efter allt detta ståhej och med dittills stor framgång för den s k löparnportföljen i mars 1999 publicerade Dagens Industri den första artikel om mig.

"1999-03-10
Maratonvinnaren ligger steget före på börsen
Mats Hedberg
Signaturen Löparn springer fram med stor framgång på Internet. Hans råd tillhör de mest lästa på de hemsidor som förmedlar aktietips på Internet. Löparns nuvarande favoritaktie, Autodiagnos, har stigit med cirka 150 procent på två månader. Bakom signaturen Löparn döljer sig Bo Engwall, svensk mästare i maraton 1980."
Hela artikeln finns förmodligen kvar i DI:s arkiv

DEL 2

Min inledda "datorkarriär" som beskrevs i del 1 fick en negativ konsekvens i form av ett ryggskott, och ett - efter smärtlindrande isning strax därpå ( även om jag bara kunde krypa efter is i frysen) kanske inte helt lämpligt 2-mils löppass. Ryggskottet berodde på att jag suttit utan ryggstöd i mjuk soffa och knattrat på tangentbordet, vilket jag gjorde mycket under den intensiva perioden aug-okt 1998, dessvärre även efter ryggskottet. Senare utvecklades ischiasspänning och ännu senare en allvarlig muskelskada på baksidan låret vilken aldrig läkt ordentligt (förrän 10 år senare) utan gett återkommande skadeåterfall . (Ändå har jag nu fått ihop över 200 000 km löpning - motsvarandeöver halvvägs till månen och ett livsnitt på drygt en 1 mil om dagen! ).

Därför kunde jag ägna mycket tid åt börsen speciellt 1999-2000 på löpningens, det väsentligas, bekostnad. Jag blev också senare känd för ligga i soffan vid datorn, eller med laptop på magen.
Efter DI-artikeln i mars 1999 fick min hemsida, Asfaltlöparen löparn (mina resp signaturer för löparsajten www.puls.se och aktietipssidor), höjd besöksfrekvens till över 2000 en dag, och lite senare konstant uppåt 1000 besök om dagen.

Sommaren 1999 hade mycket hänt som var intressant för oss som var intresserade av teknologibolag. Det hade introducerats en hel del nya mycket spännande högteknologiska företag som dessutom växte raketsnabbt, som Telelogic med grafisk programvara för utveckling av realtidssystem främst telekom, Frango med programvara för bl a koncernredovisning, ReadSoft med programvara för automatisk datafångst och Teligent med programvara för utveckling av teleoperatörstjänster. Speciellt de 3 förstnämnda uppfattade jag då som svenska små spetsföretag i världsklass inom sina områden. De hade en helt organisk tillväxttakt på över 50 % i årstakt men vinstmarginalen var desto lägre eller negativ även om Frango lyckats växa 60 % om året med hygglig vinst. Då var inte marknaden här så van vid den typen av raketväxande hitechbolag och värderingarna låg därför ofta relativt lågt jämfört med vad de borde bli om utvecklingen fortgick likartat i några år ytterligare.

ReadSoft utfärdade jag köprekommendation på, både på Börssnack och VCW i en analys som kom samma dag som noteringen vilken sköttes av H&Q. Med nästan enbart H&Q som säljare, iofs naturligt när deras kunder hade köpt aktier, lyfte kursen till den dubbla inom kort, första dagen dock inte så mycket kanske ca 10 %. Aktien hann sedan dubblas en gång till INNAN IT-haussen startade på allvar i Sverige i nov 1999.

Samtidigt hade min gamla favorit Enea kommit ned på en relativt attraktiv kursnivå efter att först ha värderats upp enormt fort och kraftigt igen från det i del 1 nämnda börsraset i okt 1998. Värsta rasveckan 1998 hade Matteus IT-analytiker pekat ut just Enea som "extra farliga" på en kurs som var ca 50 % av vad den var sommaren 1999 när jag tyckte det var billigt nog att gå in igen :-)
Eneas OSE var ett dotterbolag som hade klara likheter med Telelogic i bådas dåtida fokus mot realtidssystem, men OSE hade en helt annan funktion nämligen som realtidsoperativsystem med ett ganska brett tillämpningsområde, och mycket stor lååångsiktig potential i inbyggda datorer, även om telekom var störst. OSE var uppenbar spetsteknologi och hade också växt raketsnabbt i flera år. Eneas konsultrörelse hade dessutom ökat vinsten med uppåt 20 % om året sedan 1989.
För samtliga dessa bolag såg förutsättningrna bra ut för fortsatt mycket hög tillväxt år 2000 och förbättrade resultat enligt mina dåvarande analyser. De som resultatmässigt sedan visade sig vara svagast var Telelogic och Teligent som enbart klarade vinst om man exkluderar goodwillavskrivning. På den resultatnivån gick alltså samtliga med vinst 2000 trots fortsatt rakettillväxt i enlighet med prognoserna.

Det var dessa, som jag bedömde som kvalitetsföretag inom IT som jag valde bland när jag utökade portföljen då. Förhoppningsbolagen inom nätverkssektorn dvs främst SwitchCore och Net Insight var också mycket intressanta pga deras enormt stora möjliga potential, liksom det 1998 introducerade biometriföretaget Fingerprint som hade sålt en licens till Ericsson för mobiltelefoner.Teknikens genombrott kom dock att få karaktären av långbänk i Fingerprints fall varför jag senare 2001-2002, utom undantagsvis, gav upp dem på annat än chanspostnivå. Då hade de redan svikit kraftigt i och med uteblivna "multimiljondollarintäkter" efter ett avtal med Biometrics som inte verkade ge några intäkter alls utöver småpengar.

På Nasdaq-börsen värderades ofta den här typen av bolag mycket eller extremt högt (med ibland 2-siffriga p/s-tal t o m för etablerade bolag!) vid denna tidpunkt alltså inte bara nätverksbolag som dock låg i toppen, och jag tyckte att de svenska hitechbolagen verkade relativt sett lågt värderade och skulle kunna komma att värderas upp hyggligt om amerikanska placerare upptäckte dem eller värderingarna smittade av sig något.

Jag skrev faktiskt en del inlägg om Enea och OSE på Wind River Systems aktiechatsida på Yahoo och om SwitchCore på Broadcoms, dvs resp bolags huvudkonkurent då. Kanske någon kapitalstark placerare som såg ? :-) På egna meriter tycktes de flesta ovan nämnda raketväxare ha en god chans att dubblas på 2-3 år, med än större potential, och därmed risk, för nätverksbolagen givet fortsatt god IT-investeringskonjunktur vilken också var allmänt väntad enligt flera marknadsprognoser. Jag kände därför då att jag var mycket bra "positionerad" som det heter och signaturen löparn "tjatade" rätt mycket om dessa aktier på Börssnack och även VCW.

Jag "haussade" speciellt Enea och SwitchCore tungt sommaren och hösten 1999 även om portföljen hade betydligt fler av dessa IT-bolag. SwitchCore började lyfta under tidiga hösten.
Vid denna tid hade också ett par s k Internetkonsulter Framfab och redan tidigare Icon Medialab gjort entré på börsen. Icon förespråkades starkt av Matteus IT-analytiker som sannolikt bidrog till deras relativt tidiga kurslyft. Själv ratade den typen av teknologiskt sett enkla företag utan produkthävstång att tala om, men ändå relativt högt värderade som om Enea och dom andra var något av "gubbaktier" :-) . Jag propagerade för att hellre köpa produktbolagen inom IT.

I augusti 1999 hade jag blivit kontaktad av en sedan nästan 30 år nära bekant inom serietidningsvärlden. Vi hade på 70-80-talet nästan "tävlat" om vem som hade den skickmässigt finaste Kalle Anka-samlingen. Han skulle ordna en offentlig auktion på serietidningar i september med bl a det första numret av Kalle Anka & C:o från september 1948 i toppskick. Detta det s k Laholmsexemplaret konkurrerade allvarligt med mitt, Svenander-exet, om den svenska förstaplatsen skickmässigt för 1/48:an, och även värdemässigt totalt i den svenska serietidningsvärlden. Jag hade dock sedan länge bedömt mitt ex som det något bättre men för att inga tvivel skulle råda om vem som var "kungen" beslöt jag att försöka köpa Laholmsexemplaret också. Jag framförde att jag gärna såg att media bevakade tilldragelsen i Stockholm och min vän lyckades skickligt nog med konststycket att få SVT:s Rapport till auktionen för ett inslag. Det låg nämligen även i hans intresse att få uppmärksamhet dvs kring serietidningsbranschen.

När turen kommit till den åtråvärda ankan, hade jag planerat att chocka marknaden med ett toppbud direkt, ca 50 000 kr högre än tidigare toppnotering (dvs när jag själv redan 1990 faktiskt sålde Svenanderexet för 120000 kr innan jag köpte tillbaka det för 70 000 kr ca 1995 ). Så efter att ha köpt tidningen för ca 170 000 kr på auktionen blev jag intervjuad av Rapports utsände. Det dröjde inte många meningar innan mitt aktieintresse kom på tal, och senare på kvällen på bästa sändningstid zoomade Rapport in min hemsida Asfaltlöparen löparn och överst "råkade" hela löparnportföljen vara tydligt synlig med Autodiagnos, Enea, SwitchCore & C:o !
Detta tyckte jag var ett rätt kul, någorlunda planerat, PR-trick för att få lite gratis reklam för löparn, vilket gjorde att dagstidningar också blev intresserade och hörde av sig omgående såsom SvD och Expressen. Ja nästan gratis - blaskan kostade ju en slant extra förstås :-)

En helg i månadsskiftet sept/okt 1999 förekom 2 st artiklar om löparn, en i Expressen(mittuppslaget) och en i SvD efter att dessa uppmärksammat Rapportnyheten med löparn. Då, innan IT-haussen brutit ut på allvar, hade min portfölj stigit mycket kraftigt så långt under året med Autodiagnos och senare SwitchCore i spetsen. Enea släpade tydligt efter bl a pga en säljrekommendation från Nordiska FK. Enea mailade f ö mig vid ungefär denna tid och bad om att få publicera min aktieanalys i ett personalutskick vilket jag givetvis tillät.
Det var inte så konstigt om många av tidningsläsarna och en och annan Rapport-tittare senare mindes löparn eftersom det var han med den dyra Kalle Ankan och som ägde och rekommenderade många IT-aktier strax innan de av de upp till 18-faldigades i kurs till feb-mars 2000 !

Det visades sig senare att omkring 6 st av "löparnaktierna" tillhörde topp 20 av samtliga börsaktier under1999, där inte ens Enea kom med pga att de låg relativt högt i kurs 30 dec 1998 , men som trots det mest 16-faldigades räknat från sommaren 1999 - från ca 150 kr till 2400 kr (före omräkning för split och senare nyemissioner).
"Skräp-IT" med Framfab, Icon, Information Highway och Cell i spetsen var säkert några av de som var före Enea. Liksom skandalbolaget Drax ve och fasa.

I november reste jag och en löparkompis till solkusten för löpträning i anständigt klimat och det kändes lätt chockartat när vi i ett rökigt internetcafe med några av stadens få Internetuppkopplade datorer, efter löppassen såg när det hade brakat loss på allvar i tidernas aktiehausse. Man trodde först inte riktigt det var sant ! Enea lyfte i skyn i enorma köpvågor, troligen amerikanska placerare som hade upptäckt dem i allmänhet och OSE i synnerhet, och portföljvärdet kunde öka uppåt 1/2 miljon kr vissa dagar, visserligen med rätt stora rekyler ibland. Bara Eneas snabba kurslyft (4-faldigade på några veckor) hade räckt till att köpa flera lägenheter på Solkusten !
Jag passade på att stanna kvar en extra vecka själv i Fuengirola och efter någon dag tittade jag på en som det verkade passande lagom solig lägenhet med relativt nära till "allt" inkl det viktigaste: bara ca 40 m till närmaste mataffär och jag köpte därför lägenheten i en snabb affär :-).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?