Post entry

Massolit Media - en möjlig "ten bagger" (del 2)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I måndagens analys beskrevs den första delen, "Omsättningstillgångar och Brafö AB", om varför Massolit är ett intressant case. Potentialen är stor och enligt min bedömning kan aktien tiodubblas i värde de kommande tre åren. I dagens analys beskrivs punkt 2, "Immateriella tillgångar och lager" vilket är högaktuellt med tanke på Massolit stora utförsäljning i Kungens kurva. På nätet sprids bilder på människor med travar av böcker vilka de köpt på rean. Denna utförsäljning kan innebära att vi får se svarta siffror redan i q2 och q3 innan det historiskt starka fjärde kvartalet.

I dagens analys lyfter jag fram två delar som förmodligen många aktieägare anser vara rörig och något komplicerad. Genom förvärvet av Forma Books fick Massolit ett gigantiskt lager med 1 miljoner böcker, detta reas nu ut och kan inbringa närmare 20 mkr. Dessa böcker är, enligt min uppfattning, till stor del avskrivna och utgör en bråkdel av det bokförda varulagret som i första hand gäller nyare titlar vilka säljs till återförsäljare. Av den anledningen bör stora delar av omsättningen trilla ned på sista raden och förbättra lönsamheten under q2-q3 och kan ses som grädde på moset tills vi ser effekterna av besparingsprogremmet.

2. Immateriella tillgångar och lager
Det som först gjorde mig intresserad av Massolit var det faktum att ICA så gott som gav bort Sveriges tredje största förlag, Forma Books, numera Massolit Förlag. Köpeskillingen om 19 mkr skall betalas av över en femårsperiod och till en ränta om STIBOR plus en procentenhet. Dessa villkor är minst sagt generösa för en verksamhet som omsatte 110 mkr under 2013 och min gissning är att ICA snarare såg till de anställdas intressen än det ekonomiska då de sålde verksamheten till Massolit. Om ICA fått 10 eller 100 mkr för Forma Books hade inte haft någon betydelse för ICA:s årsresultat utan de har under många år varit en passiv och dålig ägare som, enligt mina uppgifter, endast skuffat in kapital till Forma Books när det så har behövts. Jag tror därför ICA ser denna affär som god eftersom de renodlar verksamheten och slipper ett sorgebarn. Köpeskillingen och villkoren var väldigt gynnsamma för Massolit och anledningen till detta var, enligt min uppfattning, att ett worst case scenario ur ICA:s perspektiv är att de inte kommer få de 19 mkr som avbetalningen från Massolit avser. Vid ett sådant scenario, där verksamheten inte vänder i Massolits regi, slipper ICA dessutom publiciteten gällande Forma Books och de människor som förmodligen skulle stått utan arbete pga. av ICA:s misslyckade ägarskap.

Med ovanstående resonemang i åtanke är det därför inte så konstigt att Massolit fick en silversked i munnen, då bara varulagret med böcker från Forma Books är väldigt värdefullt. Min uppfattning är att detta lagers värde till återförsäljare hade kunnat inbringa ca 350 mkr, men eftersom ICA gjorde rejäla nedskrivningar under 2013 (vilket resulterade i en förlust om 30 mkr för 2013) samt att en del av dessa böcker inte är aktuella, är det bokförda värdet för dessa pallar av böcker mycket lågt. Totalt rör det sig om 1 miljon böcker så det finns uppenbarligen en stor uppsida i detta lager. Därför skall det bli väldigt spännande att se hur stor intresset för Massolits bokrea i Kungens kurva var samt hur det påverkar kassaflödet under q2 och q3. Bokrean startade den 25 juni och kommer att pågå till den 13 juli.

Enligt VD har det varit ett stort intresse från branschen gällande utförsäljningen eftersom Massolits initiativ att sälja böcker direkt till slutkonsument är sällsynt. VD Stefan Henriksen hoppas att rean faller väl ut eftersom priserna för konsument är väldigt låga trots att böckerna är relativt aktuella. Nu då detaljhandeln undviks bör det leda till både högre marginaler och att böcker som återförsäljarna normalt sett beställt för flera månader (gäller nyare titlar) nu når konsumenterna vid samma tidpunkt men till ett betydligt lägre pris.

Förutom det värdefulla lagret finns också immateriella tillgångar i form av den digitala satsningen. Denna är idag relativt blygsam men mycket kommer att hända det närmsta halvåret. Massolit har genom, sitt ägande av det hundraåriga B. Wahlströms förlag en mängd kända barnböcker och karaktärer, en guldsits att vara med i den digitala trend som råder. Redan idag har Massolit appar för barn på flera språk och e-böcker säljs via Apples iBooks Store samt diskussioner förs med Google Play vilka önskar få in Massolits produkter i sitt utbud. Massolit ser stora möjligheter med formatet, Epub3-böcker, vilka börjar få genomslag i världen De kan liknas vid ”light appar” och som är interaktiva böcker. Epub3-böckerna är ett bra förstasteg för Massolit då de är billigare att utveckla och kan användas på bredare front till skillnad från de något mer avancerade apparna.

I nästa analys kommer jag beskriva det som enligt mig gör Massolit väldigt intressant för investerare och det är värderingen i kombination med den framtida potentialen.

Länkar till två intressanta källor:

Årsredovisningen 2013

http://aktietorget.se/pressdocs/biometron/documents/%c3%a5rsredovisning%202013%20massolit%20media%20ab%20(publ).pdf

Pressmeddelandet om att Lars Wingefors, känd från "Draknästet" köper 20 % av Massolit Media

http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=67782

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?