Post entry

Tveksamt agerande, Avanza!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Upplägget på aktiemäklarfirman Avanzas hemsida reser en del frågetecken.

//Tillägg 9 dec 2013

Efter detta blogginlägg från eftermiddagen fre 6 dec 2013 gjordes ett uppföljande blogginlägg mån 9 dec 2013: http://www.redeye.se/aktiebloggen/avanza-bank/avanza-update

//

Mejl enl nedan skickat till finansmarknadens övervakningsmyndighet Finansinspektionen (FI).

FI:s ev svar kommer att anges här när det erhålls.

Mejlet till FI (skickat fre 6 dec 2013):

Är det agerande som beskrivs nedan verkligen förenligt med reglerna på finansmarknaden i Sverige? Varför/varför inte?

_Går man in på Avanzas hemsida och klickar på "aktier" kommer man hit: www.avanza.se/aktier/aktier-torg.html

Och vad ser man då där?

Jo, en stor avdelning heter "Hitta nya favoritaktier".

Vad lyfter då Avanza fram där som potentiella favoritaktier?

Jo, de aktier som stigit mest den senaste veckan, månaden och hittills i år i USA, Norge, Finland, och på de svenska småbolagslistorna Aktietorget och First North!

Det står bla "Hitta nästa raket?" intill länkar till "Dagens vinnare på Aktietorget och First North", dvs de aktier som gått bäst hittills under dagen på dessa båda småbolagslistor.

Det är ju verkligen att underblåsa bubblor på börsen genom att uppmuntra folk att köpa aktier i de småbolag som ökat mest för dagen.

Klickar man där sedan på länken "Dagens vinnare på Aktietorget och First North" kommer då listan upp på bla de aktier på Aktietorget som gått bäst under dagen.

Ofta är det då aktier med börskurser på några få ören, i bolag som ej har några intäkter och knappt någon verksamhet.

Och intill har Avanza då lagt en särskild ruta där firman dessutom uppmuntrar kunderna att låna till köp av dessa bubbelaktier!

I rutan finns länkarna "Kredit - superlånet" och "Sätt in pengar" (dvs att Avanza uppmuntrar folk att sätta in sina surt förvärvade och beskattade slantar till Avanza för att köpa dessa bubbelaktier).

Med tanke på den djupa finanskris som just varit 2008/2009 då även flera svenska storbanker riskerade gå omkull och svenska staten fick rycka in som räddare, är det väl olyckligt och inte förenligt med reglerna att banker och andra finansfirmor agerar på detta sätt och riskerar hamna i kris på nytt?

Särskilt för bla Avanza som i och för sig ej själv var i kris 2008/2009 men har samma ägare som aktiemäklarfirman HQ som kraschade 2010 efter stora tradingförluster.

Dessutom skjuter sig Avanza själv i foten om man kortsiktigt försöker tjäna pengar på sina kunder genom att lura dem att köpa Aktietorget-aktier som stigit kraftigt på sistone, eftersom det ofta lär vara bubblor som snart spricker och då står kunderna utan kapital att handla mera för via Avanza._

//Tillägg 9 dec 2013

Finansinspektionens mejlsvar som kom idag mån 9 dec 2013:

_Hej

Avanza Bank AB har erforderliga tillstånd för den verksamhet banken bedriver._

_Avanza Bank AB står under Finansinspektionens tillsyn.

Finansinspektionen uttalar sig inte i enskilda ärenden på det sätt du efterfrågar.

Med vänlig hälsning
Sofia Blomgren
Bankrätt, kreditinstitut_

//

Att enl ovan uppmuntra kunderna att sätta in mer pengar hos Avanza och till och med låna pengar för att köpa bubbelaktier, är ju desto värre i nuvarande läge när börsen ligger på topp och många aktier är kraftigt uppblåsta (inte minst i okända småbolag).

Tilläggas kan även att en annan aktiemäklarfirma (Mangold Fondkommission) nyligen var på vippen att förlora sitt verksamhets-tillstånd, men Finansinspektionen valde att istället ge firman en varning och böter på 6 miljoner kr.

Ur Finansinspektionens motivering bla:

"Mangold har inte hanterat de intressekonflikter som funnits inom bolagets rådgivning på ett korrekt sätt.

Finansinspektionen konstaterar att det funnits starka drivkrafter att rekommendera kunderna vissa produkter framför andra utifrån bolagets ersättningssystem."

"Dessutom har bolaget inte samlat in nödvändiga uppgifter från kunderna för att kunna rekommendera produkter som varit lämpliga för dem.

Mangold har dessutom i vissa delar lämnat vilseledande information till kunderna."

http://www.fi.se/Press/Pressmeddelanden/Listan/Mangold-varnas-och-ska-betala-straffavgift-pa-6-miljoner-kronor/

Utan att vara expert låter det som att dessa formuleringar även skulle kunna appliceras på Avanzas agerande.

Bilder från Avanzas hemsida vid ovannämnda ställen:

Bild 1:

Bild 2:

Bild 3:

Bild 4:

Bild 5:

Tex Aktietorget-noterade bolaget Cefour var i skrivande stund vinnaraktie på Aktietorget idag (fre 6 dec 2013), dvs den aktie som hittills under dagen stigit mest från slutkursen igår tors 5 dec 2013.

Men Cefour har berörts i bla två tidigare blogginlägg (från 19 nov 2013) och fick där rekommendationen "sälj":

http://www.redeye.se/aktiebloggen/cefour-wine-beverage/cefour-harvan

http://www.redeye.se/aktiebloggen/cefour-wine-beverage/cefour-harvan-del-2

(Då låg Cefours börskurs i 0,06 kr vilket den även gör i skrivande stund under eftermiddagen fre 6 dec 2013.)

Men enl Avanzas upplägg på hemsidan kan alltså Avanza-kunderna tolka det som att Cefour är den bästa aktien att köpa just nu.

//Edit: Besked idag (fre 6 dec 2013) om ökad försäljning av Cefours förfyllda och förslutna plast-vinglas hos Systembolaget: http://aktietorget.se/pressdocs/CefourWine&BeveragePartihandel/67774/Cefour__CEFO_B_20131206_3.PDF

Cefour-aktien slutade +40% till 0,07 kr idag.

Men varning för att dagens nyhet kom samtidigt som Cefour håller på att be investerare om kapitaltillskott med anmälningstid 22 nov-6 dec 2013: http://www.aktietorget.se/pressdocs/cefourwine&beveragepartihandel/documents/cefour%20memorandum.pdf

Dvs idag fre 6 dec 2013 var sista anmälningsdag för att delta i kapitaltillskottet.

Risk alltså för att Cefour kom med dagens nyhet för att öka investerarnas intresse för att delta i kapitaltillskottet?

Det kan jämföras med läkemedels-utvecklingsfirman Kancera som berördes i tidigare blogginlägg (från 3 dec 2013): http://www.redeye.se/aktiebloggen/commodity-quest/commodity-quest-kancera

Cefour kom även 2 dec 2013 med besked om att bolaget satsar på Storbritannien: http://www.aktietorget.se/pressdocs/CefourWine&BeveragePartihandel/67711/Cefour__CEFO_B_20131202_13.PDF

//

På samma sätt var aktien i Aktietorget-noterade bolaget Biotech-IgG den fjärde bästa enl listan ovan, vilket Avanza-kunder kan tolka som att det är en av de bästa aktierna att köpa.

Men den aktien fick rekommendationen "sälj" i ett tidigare blogginlägg (från 16 jun 2013): http://www.redeye.se/aktiebloggen/biotech-igg/salj-bigg-aktien-euris-aktien

Där betecknades Biotech-IgG som en bubbla.

Bakom bolaget står Dario Kriz som har dålig track record enl det blogginlägget.

I blogginlägget från 16 jun 2013 låg Biotech-IgG-aktien i 0,30 kr och i skrivande stund (under eftermiddagen fre 6 dec 2013) ligger den i 0,27 kr.

Reklam för börsintroduktioner

Dessutom gör Avanza reklam på sin hemsida för bla de pågående börsintroduktionerna av bolagen Sanitec och North Chemical vilka båda berörts i ett tidigare blogginlägg (från 22 nov 2013): "Varning för börsintroduktioner": http://www.redeye.se/aktiebloggen/varning-borsintroduktioner

Bla framkommer i det blogginlägget att det funnits allvarliga sakfel i prospektet om ett bolag som North Chemicals vd och huvudägare Stig Norberg tidigare skulle börsintroducera på Aktietorget.

I det prospektet stod bla felaktigt att han varit vd för Handelshögskolan i Stockholm, och när Affärsvärlden konfronterade honom om det var hans reaktion typ "Oj, det hade jag ingen aning om att det stod i prospektet. Det är helt Aktietorgets fel eftersom det var de som gjorde det prospektet", osv.

På Avanzas hemsida står det "Missa inte North Chemicals börsintroduktion!" i annonsen enl bild nedan, men utifrån ovanstående finns det snarare goda skäl för att missa North Chemicals börsintroduktion.

Affärsvärlden skriver på sin hemsida (fre 6 dec 2013) följande om Sanitec:

_"Spola EQT:s erbjudande

Badrumsbolaget Sanitec var ett krisbolag så sent som 2009._

Efter en uppstädning vill EQT sätta bolaget på börsen.

Men värderingen lockar inte."

http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3791413.ece?showPopup=/prenumerera/users/loginform/

Tydligen måste man vara Affärsvärlden-prenumerant för att kunna läsa artikeln.

Riskkapitalbolaget EQT är alltså Sanitecs ägare före börsintroduktionen av Sanitec.

I ovannämnda blogginlägg från 22 nov 2013 varnas särskilt för att köpa aktier i samband med börsintroduktioner av bolag (såsom Sanitec) som ägs av så kallade riskkapitalbolag (som EQT).

Från början skulle utförsäljningspriset för Sanitec-aktien i samband med Sanitecs börsintroduktion ligga på 54-66 kr.

Men det har nu smalnat ner till 60-63 kr (dvs den övre, dyrare delen av intervallet).

http://www.di.se/artiklar/2013/12/6/sanitec-till-borsen-for-minst-60-kr/

Bild 6:

Bild 7:

Bild 8:

Bild 9:

Bild 10:

Dvs Avanza har fiffigt nog lagt in direktlänkar så att kunderna direkt ska kunna köpa aktier i de börsintroduktionerna handlar om, ifall kunderna känner sig lockade av annonserna.

Och med knappt läsbar text har Avanza lagt in följande brasklapp under annonserna:

_"HANDEL MED VÄRDEPAPPER & FONDER INNEBÄR ALLTID EN RISK.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet."_

No shit!

Varför ska man då köpa aktierna i annonserna om det finns en risk för att man kommer att förlora hela det satsade kapitalet?

Tex Avanzas egen analysavdelning Placera.nu avråder från köp av Candyking-aktien i samband med Candykings börsintroduktion:

"Vänta med Candyking

Börsaktuella Candyking har satt upp offensiva mål men utvecklingen de senaste åren är lite svajig.

Värderingen är inte uppenbart låg och bolaget har i våra ögon en del att bevisa."

www.avanza.se/placera/redaktionellt/2013/12/03/vanta-med-candyking.html

//Tillägg 9 dec 2013

Även tidningen Börsveckan rekommenderar att man avstår från köp av Candyking-aktien i samband med Candykings börsintroduktion:

"Börsveckan avstår att teckna, då varken bolagets (dvs Candykings) prestationer på sistone eller prislappen lockar i nuläget."

www.avanza.se/placera/telegram/2013/12/09/borsveckankop-itabavvakta-ferronordickopparbergs-candyking.html

//

Avanza-aktien

Avanza-aktien är ju självt börsnoterad och ovanstående är skäl i sig för att avstå från köp av Avanza-aktien.

Men är Avanza-aktien intressant av andra skäl?

Hela Avanza värt över 6 miljarder kr vid nuvarande börskurs 208 kr (i skrivande stund under eftermiddagen fre 6 dec 2013).

Avanza-aktiens utveckling de senaste 5 åren:

...I dec 2008 (när finanskrisen 2008/2009 blåste som värst) låg aktien i 70-80 kr.

...Därefter kraftig kursuppgång till nästan 260 kr våren 2010.

...Nedgång till en botten på nästan 120 kr under senhösten 2012.

...Uppgång till toppar på över 220 kr nu i okt och nov 2013.

Och däromkring pendlar aktien nu i ca 210-220 kr.

Avanzas ekonomiska utveckling på sistone:

Intäkter:
q1/2012: 164 miljoner kr (-10%)
q2/2012: 141 miljoner kr (-18%)
q3/2012: 125 miljoner kr (-31%)
q4/2012: 131 miljoner kr (-17%)

q1/2013: 150 miljoner kr (-9%)
q2/2013: 137 miljoner kr (-3%)
q3/2013: 148 miljoner kr (+18%)

Rörelsemarginal (rörelseresultat delat med intäkter):
q1/2012: 44%
q2/2012: 34%
q3/2012: 34%
q4/2012: 29%

q1/2013: 36%
q2/2013: 26%
q3/2013: 49%

Resultat efter skatt:
q1/2012: 60 miljoner kr (-33%)
q2/2012: 38 miljoner kr (-33%)
q3/2012: 32 miljoner kr (-64%)
q4/2012: 30 miljoner kr (-45%)

q1/2013: 45 miljoner kr (-25%)
q2/2013: 32 miljoner kr (-16%)
q3/2013: 62 miljoner kr (+94%)

Resultat per aktie:
q1/2012: 2,09 kr (-34%)
q2/2012: 1,34 kr (-33%)
q3/2012: 1,11 kr (-64%)
q4/2012: 1,04 kr (-46%)

q1/2013: 1,55 kr (-26%)
q2/2013: 1,11 kr (-17%)
q3/2013: 2,15 kr (+94%)

Dvs fallande intäkter och resultat under många kvartal i rad, även om det blev ökningar under senaste kvartalet (q3/2013).

Utifrån kvartalssiffrorna ovan blir Avanzas utveckling följande under senast rapporterade 12 mån (okt 2012-sep 2013):

• intäkter 566 miljoner kr (-4%)

• rörelsemarginal 35% (ner från 38% för föregående 12 mån)

• resultat efter skatt 169 miljoner kr (-9%)

• resultat per aktie 5,85 kr (-10%)

Vid börskurs ligger alltså aktiens p/e-tal på höga 35-36 (börskurs 208 kr delat med resultat per aktie 5,85 kr för senast rapporterade 12 mån enl ovan).

Aktieinvesterare verkar alltså ha väldigt stora förhoppningar på ökade resultat för Avanza framöver.

Sedan ovan har Avanza kommit med månadsstatistik för okt och nov 2013.

Kundernas genomsnittliga antal aktieaffärer per dag (förändring från samma månad ett år tidigare):

• okt 2013: 33 000 st (+29%)

• nov 2013: 28 600 st (+13%)

Dvs det har varit ganska goda ökningar av kunderns antal aktieaffärer per dag hittills under q4/2013.

Men räcker det för att höja Avanzas resultat per aktie så att firmans nuvarande börskurs blir motiverad?

Här är uppfattningen att det är tveksamt.

Aktiemäklarfirmor är konjunkturkänsliga eftersom deras resultat varierar kraftigt beroende på hur börsen utvecklar sig för stunden.

Avanza-aktien borde därför inte värderas högre än till ett p/e-tal på ca 10, särskilt inte under ett toppår som nu.

Däremot finns tillväxtargument såsom följande:

+ Avanza lockar kontinuerligt över kunder från storbankerna tack vare låga avgifter etc.

Eller åtminstone är det Avanzas ambition vilket Avanza lyckats med historiskt.

Ev har det dock avstannat en del på sistone tack vare att storbankerna kommit ikapp med att kunna erbjuda aktiehandel via internet på ett bra sätt osv.

+ Avanza har stora förhoppningar på att kunderna ska flytta sitt pensionssparande till Avanza när det blir tillåtet framöver, tack vare att Avanza menar att Avanzas avgifter för pensionssparande är mycket lägre än på många andra ställen.

Bla besked 22 okt 2013 om att Avanza utökar sin säljorganisation inom området "tjänstepension", och öppnar Göteborgs-kontor för satsning på det området där: www.avanza.se/placera/telegram/2013/10/22/avanza-okar-saljstyrka-pension-oppnar-kontor-goteborg.html

Göteborgs-kontoret ska öppna i jan 2014.

+ Dessutom har Avanza nyligen investerat stora belopp i nytt IT-system inkl ny hemsida, och när de investeringarna klingar av framöver väntas Avanzas resultat stiga (allt annat lika).

+ Avanza har selektivt börjat erbjuda sina kunder bolån enl besked i nov 2013: www.avanza.se/placera/telegram/2013/11/13/avanza-hoppas-bolaneerbjudande-fullt-nyttjat-innan-nyar-vd.html

Bra initiativ med bolånen som kan komplettera Avanzas tjänsteportfölj, men är det inte dålig tajming att börja erbjuda bolån nu när bolånepriserna är på topp och bolåneräntorna är i botten?

Dvs risk för att bostadsbubblan spricker i Sverige framöver vilket då kan leda till kris för de banker etc som lånat ut bolån?

Tex ur Dagens Industri igår tors 5 dec 2013:

"Handelsbanken varnar för norsk bostadssmitta

Det är ingen bostadsbubbla i Sverige, men det är hög tid att agera för att dämpa uppgången i bostadspriserna och utvecklingen i Norge är en varningsklocka."

http://www.di.se/artiklar/2013/12/5/handelsbanken-varnar-for-norsk-bostadssmitta/

Svenska Dagbladet 5 dec 2013:

_"Dr Doom varnar för ny bostadsbubbla i Sverige

Dr Doom varnar för att en bostadsbubbla håller på att ta form i Sverige och ytterligare några länder._

Han pekar speciellt ut Sverige som ett land där bostadsbubblan kan leda till en recession och en stagnerad allmän ekonomi."

http://www.svd.se/naringsliv/pengar/dr-doom-varnar-for-ny-bostadsbubbla_8794950.svd

//Tillägg 9 dec 2013

Även Robert Shiller (Nobelpristagare i ekonomi 2013) varnar för att den svenska bostadsmarknaden är en bubbla som kan spricka.

Svenska ekonomen Lars EO Svensson argumenterar dock emot.

http://www.di.se/artiklar/2013/12/9/lars-eo-svensson-ingen-bostadsbubbla-i-sverige/

Robert Shiller var en av tre pers som fick Nobelpriset i ekonomi 2013: http://lnu.se/1.93169/nobelpriset-i-ekonomi-2013

Edit: En annan av de tre ekonomipristagarna var Eugene Fama och han ser risk för försämrad världskonjunktur under 2014: http://www.reuters.com/article/2013/12/07/sweden-nobel-idUSL5N0JM04B20131207

//

Men att värdera aktien till ett p/e-tal på 35-36 verkar ändå alldeles för högt, trots tillväxtmöjligheterna.

Säg att ett p/e-tal på max 15-20 skulle kunna gå att motivera trots börsens volatilitet.

//Edit: Ev kan man se det som att det är först from q3/2013 som Avanzas resultat per aktie kommit upp i normal nivå efter en radda tidigare dåliga kvartal.

Under q3/2013 hade Avanza ett resultat per aktie på 2,15 kr.

Tar man det gånger fyra för att förenklat få resultatet i årstakt blir det ett resultat per aktie på 8-9 kr per år.

Utifrån det värderas aktien till ett p/e-tal på 24.

Och med lite god vilja kan man hoppas på fortsatt resultattillväxt 2014 så att p/e-talet sjunker till 15-20 baserat på förväntat resultat per aktie för 2014.

Men då är det en ganska stretchad värdering av aktien som förutsätter god resultattillväxt under 2014.

Vågar man hoppas på det?

I och för sig uppgick resultattillväxten till 94% under senaste kvartalet (dvs från q3/2012 till q3/2013), även om det var från en låg jämförelsenivå.

Men innan dess har resultatutvecklingen varit skral under många kvartal i rad (dock bla tyngt av tillfälligt höga IT-kostnader etc).

I bästa fall kan man väl betrakta aktien som "fullvärderad" även om ett optimistiskt scenario infrias med ett resultat per aktie 2014 så att aktiens p/e-tal hamnar på 15-20 utifrån det resultatet.

//

Dvs om aktien i sig verkar övervärderad, förbättrar det ju inte direkt intresset för Avanza-aktien om det därutöver kommer fram att Avanza dessutom ägnar sig åt tvivelaktiga metoder enl ovan för att få kunderna att köpa bubbelaktier.

Mer om Avanza och Avanza-aktien i tidigare blogginlägg (från 17 okt 2013) där aktien fick rekommendationen "sälj": http://www.redeye.se/aktiebloggen/avanza-bank/salj-avanza-aktien-0

Då låg aktien i 207,50 kr dvs nästan exakt samma nivå som nu (208 kr).

Och aktien får än idag även samma rekommendation, nämligen "sälj".

Vad anser andra om Avanza-aktien?

23 okt 2013: Tidningen Affärsvärlden gav aktien rekommendationen "avvakta": www.avanza.se/placera/telegram/2013/10/23/afv-kop-etrion-och-vrg-avvakta-med-avanza-och-getinge-oms.html

Nyhetsbyrån Direkts referat (enl länken ovan) av Affärsvärldens analys av Avanza-aktien:

"Onlinebanken Avanza har haft två investeringstunga år, med investeringar i bland annat ett nytt it-system och en ny hemsida.

_Nu är bolaget åter i tillväxtspåret och aktien är därför intressant på lång sikt.

Efter en uppgång på 57 procent under det senaste året, då börsen samtidigt gått upp med 23 procent, är dock aktien dyr._

Rekommendationen är att avvakta med köp tills aktien rekylerar ner mot 150 kronor, där aktien handlades så sent som i augusti."

Just kring de dagarna när Affärsvärlden kom med den rekommendationen (dvs 22-23 okt 2013) nådde Avanza en topp på över 220 kr.

Det gjorde aktien även ett par veckor senare (11 nov 2013), men därefter har den legat lägre (och i skrivande stund alltså i 208 kr).

17 okt 2013: Banken SEB höjer sin riktkurs för Avanza-aktien från 207 kr till 220 kr med bibehållen rekommendation "köp": www.avanza.se/placera/telegram/2013/10/17/avanza-seb-hojer-riktkurs-rapport-lovar-gott-infor-nordnet.html

Nyhetsbyrån Direkts referat (i länken ovan) av SEB:s kommentar till Avanzas q3/2013-resultatrapport (som kom 16 okt 2013):

"Sammanfattningsvis var Avanzas underliggande tillväxt fortsatt stark, med högt nettosparande och kundintag under kvartalet, och därtill finns den långsiktiga uppsidan från pensionsmarknaden kvar, resonerar SEB."

//Tillägg 9 dec 2013

Varning för aktier

Farligt att köpa eller äga aktier nu enl amerikanska bedömaren David Stockman: http://www.bloomberg.com/video/equities-are-a-grossly-overvalued-bubble-stockman-SeWtsnohS9WfxeMD5Ug_8A.html

Han pekar bla på att aktierna i amerikanska småbolagsindexet Russell 2000 handlas till ett p/e-tal på 85 utifrån resultatet per aktie för senast rapporterade 12 mån.

Amerikanska storbolagsindexet S&P500 handlas till ett motsvarande p/e-tal på 19.

Givetvis är det en bubbla vi ser nu på aktiemarknaden i enlighet med hur det brukar bli mot slutet av en uppgångsfas, säger han till Bloomberg i videoklippet ovan.

Han pekar på att S&P500-indexet är +45% de senaste två åren medan bolagens vinster under samma period bara är +5%.

Enl Stockman drivs den ökade värderingsnivån på börsen av stort utbud av kapital pga amerikanska centralbanken Feds stimulansåtgärder.

Han hävdar att aktieinvesterare i USA kräver att Fed fortsätter med stimulansåtgärderna precis som en drogberoende heroinist vill ha mera heroin.

Han pekar på att investerarna oroas även om Fed bara indikerar att stimulansåtgärderna ev kommer att börja minska, trots att konjunkturen nu har stärkts i fyra års tid.

David Stockman har politisk bakgrund bla som ekonomisk rådgivare när Ronald Reagan var president i USA.

//

- - -

Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning som väntas leda till kursuppgång inom en ganska snar framtid (typ inom 0,5-1 år).

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt (typ inom de närmaste månaderna), även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt (dvs på typ 3-5 års sikt).

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång. Man bör alltså ej ha en stor del av hela aktieportföljen i en sådan aktie.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan/strongpp bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Det är ej säkert att blogginlägget har tagit upp alla aspekter som är relevanta för bedömningen av den aktie som blogginlägget handlar om. Och de aspekter som tas upp i blogginlägget kan ha feltolkats.

"Käpphästar" i denna blogg bla:

1) Fundamental aktieanalys vs teknisk aktieanalys

På lång sikt är fundamental aktieanalys det enda relevanta för att bedöma om en aktie är köpvärd eller ej, dvs förenklat; den ekonomiska utvecklingen för ett börsbolags verksamhet och hur bolagets aktie värderas i förhållande till den ekonomiska utvecklingen mm.

Enl den finansiella vetenskapen går det inte att i längden bli rik på så kallad teknisk aktieanalys, dvs att spå framtida börskurser utifrån diagram för historiska börskurser etc.

Det har även visat sig i vetenskapliga studier.

Man kan tjäna pengar på teknisk aktieanalys några enstaka gånger, men därefter kommer man förr eller senare att göra förlustaffärer vilket gör den analysmetoden meningslös.

Inte heller fundamentalanalys ger vinst varje gång, men här är i varje fall uppfattningen att den i längden ger klart bättre resultat för aktieinvesteringar än teknisk analys.

Och rent logiskt borde även fundamentalanalys vara det enda som fungerar långsiktigt eftersom det bara är den som är underbyggd av rimliga resonemang jämfört med teknisk analys.

2) Aktieutdelningar

Aktieutdelningar och nivån på dem anses här vara irrelevanta i sig för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej.

Aktieutdelningar är ju bara som att man har 1 000 kr på banken och gör ett uttag på 100 kr. Man blir inte rikare för det utan har ändå bara 1 000 kr (fast 100 kr kontant och 900 kr kvar på banken).

Allt annat lika bör en aktiekurs falla med lika mycket som aktieutdelningen när aktieutdelningen avskiljs från börskursen.

Däremot kan aktieutdelningen indikera att bolaget är lönsamt och genererar bra resultat per aktie och räknar med en fortsatt god utveckling för resultatet per aktie, men då är aktieutdelningen bara en sekundäreffekt av det.

Det enda relevanta för bedömning av om en aktie är köpvärd eller ej anses här vara hur mycket pengar ett bolag genererar (och väntas generera de kommande åren) i sin löpande verksamhet (mätt förenklat som tex resultat per aktie), och hur börskursen ligger i förhållande till det.

Sätter man in pengar på bankkonto vet man alltid säkert (förhoppningsvis) att man får tillbaka insatta pengar plus ränta (även om räntan är låg) när man vill ta ut pengarna.

Köper man en aktie för att få aktieutdelning tar man alltid en risk för att börskursen står lägre när man senare vill sälja aktien.

Dvs det är inte säkert att man får tillbaka insatta pengar när man köper en aktie.

Dessutom får man ju (normalt) betala 30% skatt på erhållna aktieutdelningar, vilket snarare i sig gör det till en nackdel med aktier som ger hög aktieutdelning.

3) Immateriella tillgångar

Många börsbolag har mycket "luft" i sina balansräkningar i form av abstrakta så kallade immateriella tillgångar (immateriella anläggningstillgångar) bokförda till stora belopp bland tillgångarna i balansräkningen.

Ofta kan de immateriella tillgångarna ha uppstått tex om ett bolag köpt ett annat bolag dyrt (dvs för ett pris som överstiger det köpta bolagets bokförda tillgångsvärden), eller om ett bolag bokför utvecklingskostnader som en tillgång som belastar resultatet utspritt över flera år i form av årliga avskrivningar.

Om ett bolag börjar gå dåligt finns risk för att det bokförda värdet på de immateriella tillgångarna måste skrivas ned. Och det kan då bli stora nedskrivningar eftersom många bolag har stora immateriella tillgångar.

Nedskrivningarna ger en negativ resultateffekt med samma belopp som även minskar bolagets egna kapital med lika mycket (allt annat lika).

Med de stora nedskrivningar det därmed lätt kan bli, kan det mesta eller hela ett bolags egna kapital därigenom raderas ut (och ev till och med bli negativt) vilket gör att bolaget omgående måste få kapitaltillskott från aktieägarna för att överleva.

Sådana kapitaltillskott erhålls då oftast genom att bolaget säljer ut nya aktier till aktieägarna via nyemission, vilket då brukar försämra börskursens dåliga utveckling ytterligare.

Dvs stora immateriella tillgångar i ett bolags balansräkning innebär en förhöjd risknivå i bolagets aktie.

I detta blogginlägg blev alltså rekommendationen "sälj" för Avanza-aktien vid börskurs 208 kr (under eftermiddagen fre 6 dec 2013).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?