Post entry

Ecoclime group

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kraftigt ökande orderingång, uppskrivna finansiella mål och 55 MSEK order från Amazon Web Services. Var befinner sig Ecoclime group egentligen?

För 11 månader sedan skrevs ett utmärkt inlägg om var Ecoclime befann sig just då. Jag tänker inte ta någon cred för det och länkar därför vidare för den som vill läsa på https://www.redeye.se/arena/posts/det-finns-tillvaext-och-sedan-finns-det-tillvaext.

Men det intressanta ha tagit vid under det senaste året efter blogginlägget. Jag kommer här lyfta ut cad jag tycker är mest relevant.

  1. Ecoclime har tillfälligt lagt sina förvärvsplaner på paus, Varför? Jo tack vara en kraftigt ökande orderingång och hög efterfrågan på existerande produkter prioriteras förvärven bort. VD Lennart Johansson säger följande: _”Vi har på kort tid fått sådana relationer till fastighetsbolag och delaktighet i ett molntjänst- och serverhallsbolags expansionsplaner, att vi förstärker organisationen inom affärsområdena inomhusklimat och fastighetsautomation de kommande månaderna. Vi avser att anställa och öka verksamheterna inom såväl projektering, installation och drift som försäljning och som en följd även göra ytterligare förvärv inom affärssegmenten inomhusklimat och fastighetsautomation det närmaste året_
  2. De finansiella målen har under hösten 2018 skrivits upp till år 2021, från 350 MSEK omsättning med 11% marginal till 500MSEK med 15% marginal. Detta på grund av den höga orderingången och efterfrågan på Ecoclimes produkter och tjänster.
  3. Under hösten 2018 presenterades ett samarbete med Europeiska investeringsbanken (EIB) som inleds med start 2019 och är planerat att fortgå under 5 år. Målet med detta samarbete är bl a få hjälp med internationalisering och få avtal för fastighetsautomation för ett 40-tal nordeuropeiska kunder. Planen är även att få hjälp med att komma in på serverhallsmarknaden som är den enskilt snabbaste växande energikonsumerande marknaden globalt sett.

Som grädde på moset har Ecoclime under våren utsetts till Regionansvarig för driften av Amazon Web Services (AWS) serverhallar i Norden. Detta i konkurrens med andra av världens ledande bolag inom fastighetsautomation. Allting började med en testorder på 4,5 MSEK vilket senare utökades till 18 MSEK och nu 15/3 uppkom ordervärdet till 55 MSEK.

(För den som inte känner till AWS kan det nämnas att det är ett dotterbolag till Amazon och omsatte ca 250 Miljarder svenska kronor under 2018. Där handlar det inte om pengar utan om kvalitet och när Ecoclime vunnit upphandlingen så borde det rimligtvis innebära att de för tillfället kan erbjuda en bättre tjänst än vad konkurrenterna gör.)

Om detta är ett resultat av samarbetet med EIB eller inte vet jag ej. Men det är i vilket fall en bra start på 2019 och ger Ecoclime en helt annan status inom fastighetsautomation än vad de tidigare hade.

Det finns så mycket mer att läsa om detta bolag men jag nöjer mig med detta för tillfället..

Läs gärna själva det första länkade inlägget och fundera själva på Ecoclimes framtid så kommer ni nog fram till att värderingen i nuläget är väldigt låg.

Glad påsk!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?