Post entry

Hexpol-aktien långsiktigt köpvärd

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aktien i välskötta gummiblandnings-bolaget Hexpol är långsiktigt köpvärd på nuvarande kursnivå. Eller invänta svackor och köp aktien då.

Vilken fantastisk aktie Hexpol varit. Kursen var nere i 12-13 kr i början av 2009 och ingen hade några förhoppningar på bolaget då i samband med den allmänna finanskrisen.

Men Hexpol visade sig väldigt flexibelt i hanteringen av finanskris-svackan och med några lyckosamma förvärv har kursen stigit rejält till nuvarande kursnivå på 229,50 kr.

Köpte man Hexpol-aktier på bottennivån för 100 000 kr är aktieinnehavet idag värt 1,8 miljoner kr.

En stor del av äran för Hexpols framgångar ligger säkert hos skicklige vd:n Georg Brunstam: http://investors.hexpol.com/index.php?p=cg&s=management&afw_lang=sv&afw_tab=1 Han fyller 55 år i år.

Men är inte Hexpol-aktien fullvärderad nu vid nuvarande börskurs efter den stora kursuppgången?

På kurs 230 kr är Hexpol värt nästan 8 miljarder kr på börsen. Vad får man då för det?

Förenklat är väl Hexpols affärsidé gummiblandningar som används som råmaterial för bolag som gör gummiprodukter. Hexpol hävdar sig vara världsetta på den affärsidén. Dessutom gör Hexpol självt en del utvalda gummi-/plastprodukter.

• Under 2011 nådde Hexpol intäkter på drygt 7 miljarder kr vilket är en intäktstillväxt på 26% exkl företagsköp.
• Rörelsemarginalen låg på goda nivån drygt 12% vilket var oförändrat från 2010.
• Resultatet per aktie blev 18,65 kr.

Aktien värderas därmed till ett p/e-tal på 12 (beräknat som nuvarande börskurs delat med resultatet per aktie för 2011).

Det är ingen jättehög värdering men lär innebära att aktieinvesterare räknar med ett ökat resultat per aktie under 2012.

Om konjunkturen förblir hygglig och Hexpol dessutom kan göra ett och annat större lyckosamt kompletterande företagsköp de kommande åren, lär Hexpols börskurs säkert få en fortsatt långsiktigt god utveckling.

• I q4/2011 nådde Hexpol intäkter på 1,8 miljarder kr vilket var en intäktstillväxt på 15% exkl företagsköp. Dvs något lägre tillväxttakt än helåret 2011, men ändå väldigt god tillväxttakt.
• Rörelsemarginalen höll sig stabil på drygt 12%.

Aktieanalytikerna räknar i snitt med en stabil utveckling av Hexpols resultat per aktie de kommande åren:

2012: 19,00 kr (+2%)
2013: 20,70 kr (+9%)
2014: 21,70 kr (+5%)

http://www.4-traders.com/HEXPOL-AB-6500221/financials/

Dvs något högre resultat per aktie i år (2012) och lite bättre resultattillväxt 2013 och 2014.

• Positivt att Hexpol har en ganska låg skuldsättning med en nettoskuld på ca 1 miljard kr i slutet av 2011 jämfört med bolagets börsvärde på ca 8 miljarder kr. Det innebär lägre risknivån i aktien. (Hexpol stärkte upp sin finansiella ställning våren 2011 genom att be aktieägarna om kapitaltillskott på ca 550 miljoner kr genom utgivning av nya Hexpol-aktier för 83 kr/st via nyemission. Det blev (förenklat uttryckt) en mycket god affär för aktieägarna eftersom börskursen som nämnt nu ligger kring 230 kr.)

• Däremot är väl efterfrågan från Hexpols kunder ganska konjunkturkänslig vilket höjer risken i aktien. (Å andra sidan hanterade Hexpol konjunktursvackan 2008/2009 väldigt väl, så konjunkturrisken behöver inte överdrivas.)

• Positivt att affärsmannen Melker Schörlings investmentbolag Melker Schörling AB är Hexpols största aktieägare med en ägarandel på 26%. Han är en av världens rikaste personer och lyckas med i princip alla affärer han företar sig. http://www.forbes.com/profile/melker-schorling/ Känner man honom rätt har han säkert planer på nya jätteförvärv som Hexpol kan göra för att lyfta bolagets resultatutveckling och börskurs till en högre nivå.

Så här beskriver sig Hexpol i sin q4-rapport:

_"HEXPOL är en världsledande polymerkoncern med starka globala positioner inom:
• avancerade polymera blandningar (Compounding)
• packningar för plattvärmeväxlare (Gaskets)
• hjul i plast och gummimaterial för truck- och länkhjulsapplikationer (Wheels)

Kunderna är i huvudsak:
• OEM-tillverkare av plattvärmeväxlare och truckar
• den globala fordonsindustrin
• verkstadsindustrins systemleverantörer
• medicinskteknisk industri

Koncernen är organiserad i två affärsområden:
• HEXPOL Compounding
• HEXPOL Engineered Products

HEXPOL-koncernens försäljning 2011 uppgick till 7 197 MSEK. HEXPOL-koncernen har cirka 3 000 anställda i tio länder. Ytterligare information finns på http://www.hexpol.com."_

• Compounding svarade för ca 90% av Hexpols totala intäkter under 2011.
• Engineered Products svara de för ca 10% av intäkterna.

_"Affärsområdet HEXPOL Compounding är världsledande inom utveckling och tillverkning av avancerade polymera blandningar (Compounding) av hög kvalitet.

Kunderna är tillverkare av polymera produkter och komponenter med höga krav på prestanda och global leveransförmåga.

Det största marknadssegmentet är fordons- och verkstadsindustrin följt av byggnadsindustrin. Övriga nyckelsegment är medicinsk tekniska-, kabel-, vattenhanterings- samt energi- och oljeindustrin."

"Affärsområde HEXPOL Engineered Products har genom hög kompetens inom polymerer och produktion av gummi-, plast- och polyuretanprodukter skaffat sig en världsledande ställning som leverantör av kvalificerade produkter såsom packningar till plattvärmeväxlare (Gaskets) och hjul för truck- och länkhjulsapplikationer (Wheels)."_

http://investors.hexpol.com/files/press/hexpol/201202062227-1.pdf

Hexpol är baserat i Malmö (och är Malmös näst största börsbolag efter fettbolaget Aarhus-Karlshamn (AAK) där Melker Schörling också är huvudägare).

Videoklipp upplagt i sept 2011 där Hexpols finanschef Urban Ottosson berättar om Hexpol och dess verksamhet i Latinamerika: http://www.youtube.com/watch?v=5IzfSsaqMYU Han berättar bla att hela Hexpol hade 26 fabriker i 9 länder (då när videoklippet inspelades).

Tidigare blogginlägg om andra bolag där Melker Schörling är storägare:

• 16 jan 2012: värdetransportbolaget Loomis http://www.redeye.se/aktiebloggen/loomis/salj-loomis-panaxia
• 24 jan 2012: http://kuverttillverkaren Bong: http://www.redeye.se/aktiebloggen/bong-ab/bong-ett-harligt-trist-bolag
• 17 feb 2012: väktarbolaget Securitas: http://www.redeye.se/aktiebloggen/securitas/securitas-hyfsat-billigt

Där gavs köprekommendation för Bong och Securitas men säljrek för Loomis.

Sedan blogginläggen skrevs kom Bong med resultatrapport för q4/2011 http://www.bong.com/1.0.1.0/297/download_3747.php vilket fick Bong-aktien att falla kraftigt. Orsaken till den dåliga rapporten verkar ha varit en svag kuvertmarknad i Europa. Men känner man Melker Schörling rätt innebär sådana svackor köplägen i aktien.

- - -

Tillägg 29 feb 2012

Som jämförelse med Hexpol kan man nämna bolaget Trelleborg som gör färdiga gummirelaterade produkter av olika slag.

• Trelleborg hade intäkter på nästan 30 miljarder kr 2011, dvs mer än fyra gånger mer än Hexpols ca 7 miljarder kr.
• Samtidigt är Trelleborg värt nästan 20 miljarder kr på börsen, vilket "bara" är 2-3 gånger mer än Hexpols ca 8 miljarder kr.

Det innebär att Trelleborgs "p/s-tal" (börsvärde delat med årsintäkter) ligger på 0,66 vilket är klart lägre än Hexpols p/s-tal på 1,10. Gör det Trelleborg-aktien (vid nuvarande börskurs 70,80 kr) mer köpvärd än Hexpol-aktien (vid nuvarande börskurs 229,50 kr)?

Positivt att Trelleborg-vd:n Peter Nilsson http://www.trelleborg.com/sv/Koncernen/Organisation/Koncernledning/ köper aktier i Trelleborg. Hans innehav på över 90 000 aktier är värt 6-7 miljoner kr (vid nuvarande börskurs på drygt 70 kr per aktie). Det visar väl att han tror på Trelleborg.

Under 2011 blev Trelleborgs intäkter 29 miljarder kr vilket var +11% exkl företagsköp. Rörelsemarginalen blev drygt 8%.

2011 genererade Trelleborg ett resultat per aktie på 5,75 kr vilket var +24% från 2010. Trelleborg-aktien värderas till ett p/e-tal på ca 12 (beräknat som börskurs 70,80 kr delat med resultat per aktie 5,75 kr för 2011), dvs ingen skyhög värdering men dock verkar värderingsnivån förutsätta resultatökning 2012.

• Trelleborg har en ganska hög skuldsättning med en nettoskuld på 6-7 miljarder kr i slutet av 2011 (jämfört med att Trelleborg är värt knappt 20 miljarder kr på börsen vid nuvarande börskurs) vilket höjer risknivån i aktien något.
• Dessutom är väl efterfrågan från Trelleborgs kunder konjunkturkänslig. Trelleborgs är gummiprodukter av olika slag vilket bla används i fordonsindustrin.

Trelleborgs totala intäkter på knappt 30 miljarder kr 2011 fördelade sig enl följande på koncernens affärsområden:

• Engineered systems (drygt 30% av intäkterna)
• Automotive (drygt 30%)
• Sealing solutions (drygt 20%)
• Wheel systems (drygt 10%)

Respektive affärsområdes inriktning:
• Engineered systems: gummiprodukter för industrin
• Automotive: gummiprodukter för fordon
• Sealing solutions: tätningsprodukter i gummi
• Wheel systems: gummihjul och däck

• Intäktstillväxten var under 2011 högst för Wheel systems (+27% exkl företagsköp) och lägst inom Engineered systems (+1% exkl företagsköp).
• Sealing solutions hade högst rörelsemarginal 2011 (över 20%) medan Automotive hade lägst rörelsemarginal (5%).

I dec 2011 kom Trelleborg med besked om en strukturförändring som innebär att 75% av affärsområde Automotive ska gå samman med en del av tyska bolaget Freudenberg. Det nya bolaget kommer att ägas till 50% av Trelleborg och blir inriktat på antivibrationsprodukter för fordon. Tanken är väl att det ska ge en bättre resultatutveckling för den delen av Trelleborg än annars.

Så här skrev Trelleborg i sin resultatrapport för q4/2011 (daterad 15 feb 2012):

_"År 2012 har börjat bra för Trelleborg men med den osäkerhet som finns på marknaden följer vi utvecklingen noga och har fortsatt beredskap för att hantera en volatil marknad."

"Marknadsutsikter för första kvartalet 2012. Efterfrågan bedöms vara i nivå med eller något högre än det fjärde kvartalet 2011, justerat för säsongsmässiga variationer."_

http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/18/4B/3E/wkr0006.pdf

Dvs fortsatt hygglig utveckling verkar väntas även om det finns en osäkerhet.

I q4/2011 uppgick Trelleborgs intäkter till drygt 7 miljarder kr vilket var +3% (exkl företagsköp) jämfört med q4/2010, dvs en lägre intäktstillväxt än för helåret 2011. Rörelsemarginalen blev 6-7% vilket var lägre än helårsnivån på över 8%.

Aktieanalytikerna räknar i snitt med följande utveckling för Trelleborgs resultat per aktie framöver:

2012: 6,35 kr (-5%)
2013: 7,28 kr (+15%)
2014: 7,22 kr (-1%)

http://www.4-traders.com/TRELLEBORG-AB-6491387/financials/

(Undrar varför Trelleborgs resultat per aktie blev 6,70 kr under 2011 enl 4-traders.com, medan det blev 5,75 kr enl Trelleborgs q4-rapport. 4-traders.com kanske exkluderar de jämförelsestörande posterna på -204 miljoner kr i Trelleborgs resultat 2011?)

Enl 4-traders.com innebär analytikerprognoserna att Trelleborgs resultatet per aktie väntas minska i år, medan en ganska god ökning väntas 2013.

Kanske läge alltså att avvakta med köp av Trelleborg-aktien tills slutet på 2012 (inför ett bra 2013)?

Dvs sammantaget är intrycket att Trelleborg-aktien inte är mer köpvärd än Hexpol-aktien, fast Trelleborgs p/s-tal är klart lägre än Hexpols p/s-tal.

Viktigare än p/s-talet är vad respektive bolag tjänar i förhållande till värderingen på börsen (dvs p/e-talet). De ligger i dagsläget på ungefär samma nivåer för Trelleborg och Hexpol (dvs ett p/e-tal på ca 12 beräknat som nuvarande börskurser delat med resultat per aktie för 2011), och av analytikernas snittprognoser att döma väntas en viss minskning av Trelleborgs resultat per aktie för 2012 medan Hexpol väntas få en viss ökning. Räknat på förväntade resultat per aktie för 2012 ligger Hexpol-aktiens p/e-tal på 12 medan Trelleborg-aktiens p/e-tal ligger på 11, dvs något lägre.

Men därutöver är intrycket att Hexpol de senaste åren har haft klart bättre drag i sin verksamhet än Trelleborg, vilket också gör Hexpol-aktien mer intressant.

Och Trelleborg har högre skuldsättning än Hexpol vilket allt annat lika innebär högre risk i Trelleborg-aktien än i Hexpol-aktien.

Dock kan det vara värt att hålla ett öga på Trelleborg. Positivt tex att Trelleborgs vd Peter Nilsson försöker skaka liv i koncernen genom strukturgrepp såsom bildandet av det nya antivibrationsprodukt-bolaget (även om det kan finnas risker med att ha hälftenägda bolag som man inte själv har full kontroll över).

För Trelleborg har tex Nordea och Deutsche Bank nyligen kommit med riktkurser. Deutsche Bank anser aktien är värd 70 kr medan Nordea anser den är värd 74 kr, dvs i linje med eller något över nuvarande börskurs. http://www.avanza.se/aza/press/archive.jsp?articleType=newsitem&language=svenska&showAll=true&query=%2Bcompanies%3ATrelleborg

Medan Trelleborgs vd Peter Nilsson köper fler Trelleborg-aktier, så har tex Hexpols "koncern-controller" nyligen sålt hälften av sina Hexpol-aktier: http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1887585 Han har därmed kvar Hexpol-aktier för drygt 1 miljon kr.

Bland analytikernas senaste riktkurser för Hexpol-aktien så anser Carnegie aktien vara värd 210 kr (dvs under nuvarande börskurs 229,50 kr medan tex Handelsbanken anser aktien värd 250 kr. http://www.avanza.se/aza/press/archive.jsp?articleType=newsitem&language=svenska&showAll=true&query=%2Bcompanies%3AHexpol

Dvs utifrån riktkurserna verkar både Trelleborg-aktien och Hexpol-aktien vara någorlunda rätt värderade vid nuvarande kursnivåer (dvs kursnivåer som gör att aktieinvesterare tycker att aktierna är intressanta som långsiktiga innehav).

• I den inledande börshandeln idag (ons 29 feb 2012) är Hexpol-aktien -1,1% till 227 kr medan Trelleborg-aktien är +1,3% till 71,70 kr.
• Nu (ca kl 14.50 idag, ons 29 feb 2012) är Hexpol-aktien +3,5% till 237,50 kr. Deutsche Bank och Morgan Stanley är största nettoköpare av aktien hittills idag, dvs det verkar vara utländska investerare som köper. Trelleborgs B-aktie är samtidigt +1,3% till 71,70 kr med Erik Penser och Avanza som största nettoköpare.

-

Swedbank har köprek på Trelleborg-aktien enl ny analys refererad idag 29 feb 2012 på Aktiespararnas hemsida: http://www.aktiespararna.se/artiklar/Analyser/Swedbanks-smabolagsfavoriter/ Swedbank skriver bla följande:

"Trelleborg utvecklas positivt operationellt och sannolikheten är hög för strukturaffärer."

Swedbank verkar alltså se möjligheter till fortsatta strukturaffärer i Trelleborg, utöver antivibrationsprodukt-bolaget.

Swedbanks köprek för Trelleborg-aktien är en del av en "strategirapport" från Swedbank, där banken har valt ut de sex aktier (bland små- och medelstora bolag, dvs med ett börsvärde upp till 30 miljarder kr) som är Swedbanks "bästa placeringsidéer".

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?