Post entry

Newton Nordic levererar fin rapport - framtiden ser ljus ut.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Newton Nordic levererar en riktigt fin rapport och kan för första gången visa vinst. Bolaget är fortfarande kraftigt undervärderat och det krävs bara små förbättringar för att motivera en kursdubbling. Det ser väldigt spännande ut inför nästa år.

****DISCLAIMER*****

Alla aktieinvesteringar innebär en risk att förlora allt investerat kapital. Detta inlägg skall givetvis inte betraktas som någon typ av rådgivning. Alla måste göra sin egen analys innan de väljer att göra en investering i någon aktie.

****DISCLAIMER*****

Jag har följt Newton Nordic en tid och tyckt mig se ett bolag som är undervärderat och helt bortglömt av marknaden. I maj i år skrev jag ett inlägg om bolaget. Detta inlägg finner ni här.

https://www.redeye.se/arena/posts/intuitive-aerial-byter-inriktning-och-blir-newton-nordic

För att sammanfatta det hela så hette Newton Nordic fram tills nyligen Intuitive Aerial. Från början försökte detta bolag slå sig fram i drönarehaussen. Bolaget kunde inte stå sig i konkurrensen och dess värde har följaktligen kraschat. Dock var inte allt förlorat. Sen ganska länge tillbaka har bolaget sålt räls-, kran- och vajerburen kamerastabilisering under produktnamnet Newton. Det har tagit sin tid att slå sig in här men nu när delårsredogörelsen för Q3 2019 presenterades visade bolaget för första gången i sin historia vinst på sista raden.

https://newtonnordic.com/app/uploads/Newton-Nordic-Q3-2019.pdf

Som ni kan se var förvisso vinsten på sista raden väldigt blygsam, enbart 183 000 kronor men här finns det ju utrymme för förbättring och det finns fog för att anta att bolaget skall kunna visa 500 000 i vinst på kvartalsbasis och längre fram i tiden vinster på 1 miljon kronor per kvartal och kanske ännu bättre. Detta är något som jag återkommer till.

I mitt tidigare inlägg hade jag felaktigt antagit att Newton Nordic var tvungna att ha en kvartalsomsättning på 4 miljoner för att göra breakeven. Detta antagande visade sig vara ungefär 700 000 kronor för högt. Det ser ut som att bolaget lyckats förbättra sina marginaler genom kostnadsbesparingar och andra värdehöjande åtgärder så att man kan visa lite vinst på en omsättning på drygt 3,3 miljoner på kvartalsbasis.

För närvarande har man bolaget Spidercam som huvudkund och det är från detta bolag Newton Nordic har haft lejonparten av sina ordrar. Att vara beroende av en enda huvudkund är givetvis inte bra. Att förlora en sådan vore ju ren katastrof. Bolaget har dock knutit till sig en till kund under namnet Defy Products Inc. 28 oktober 2019 informerade Newton Nordic att man tillsammans med Defy Products vunnit ett anbud till ett värde av 2 miljoner kronor.

https://www.di.se/nyheter/newton-nordic-vinner-anbud-i-forenade-arabemiraten/

I Q3-rapporten nämner VD att de jobbar väldigt hårt för att förbättra lönsamheten, vilket de bevisar alldeles utmärkt genom denna rapport. Innan årsskiftet är tanken att börja erbjuda sina kunder separata supportavtal för produkterna vilket leder till återkommande intäkter och förhoppningsvis förstärkta marginaler.

Bolaget arbetar även på att erbjuda sina kunder en Augmented Reality-lösning vilket förhoppningsvis bidrar till återkommande licensintäkter.Min uppfattning är att denna lösning fortfarande har en bit kvar innan den är redo att lanseras skarpt. Tillsammans med kunden Spidercam har man visat upp demonstrationer av AR-lösningar på en mässa i Nederländerna.

Med kostnadsbesparingar och ett utökat erbjudande av serviceavtal och augmented reality min förhoppning att bolaget skall kunna gå med 500 000 kronor i vinst på sista raden på kvartalsbasis senast kvartal 4 nästa år. Värderar man ett tillväxtbolag till 25 gånger årsvinsten borde bolaget kunna värderas till 50 miljoner kronor redan nästa höst. Detta motsvarar en kursdubbling från dagens nivåer. Vad det gäller mina förväntningar för nästa år är att bolaget visa lite vinst och positivt kassaflöde och att man från kvartal 4 kan ha uthålliga vinster på 500 000 kronor och fortsätta växa därifrån.

Givetvis finns det en del risker med detta. Bolaget presterade sin första vinst på sista raden som sagt, kommande kvartal måste bolaget bevisa att dessa vinster är uthålliga. Att expandera verksamheten kräver ju troligen också tillskott av kapital. Hur detta skall lösas är inte helt självklart. VD själv nämner att man söker samarbete med sina partners även finansiellt och således är det inte orimligt att anta att en riktad nyemission kommer att ske någon gång nästa år, då förhoppningsvis till en betydligt högre kurs än dagens nivåer.

Newton Nordic tycks ha byggt upp ett gott rykte inom branschen. Deras produkter har använts i Rugby-VM, Cricket-VM, Metallica-konserter med mera.

Slutligen vill jag säga att Newton Nordic är ett bolag som fortfarande de flesta vägrar ta med tång pga det dåliga rykte de fick under tiden bolaget hette Intuitive Aerial och dess misslyckade drönarsatsning MEN ledningen har jobbat väldigt hårt med att städa upp i bolaget. Newton Nordic är ett helt annat bolag som förtjänar en chans. Min övertygelse är att en rejäl uppvärdering bara är en tidsfråga.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?