Post entry

Portfölj- och förmögenhetsuppdatering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag uppdaterar lite på läget i min portfölj och förmögenhet.

Det har gått nästan ett år sedan jag sammanfattade mitt investeringsår 2014 här: http://www.redeye.se/aktiebloggen/sammanfattning-av-investeringsar-2014

Så därmed dags för en ny sammanfattning över vad som hänt sedan dess och hur investeringsåret 2015 utvecklat sig så här långt.

När jag senast skrev låg OMXS på 470 mot 496 idag. Fortsatt uppgång alltså men vi har också sett rekyl ned från högre topp. Aktier känns vidare ganska dyra men hålls tillsvidare under armarna av de utdragna låga räntorna.

Vår förmögenhet ligger nu på 4,23 miljoner mot 3,51 miljoner för ett år sedan och 3,02 miljoner för två år sedan. Förmögenhet är detsamma som nettoförmögenhet då vi inte har några lån. Det har alltså varit ett mycket bra år. Det allra mesta av detta beror dock på en realvärdesgåva vi mottagit under året.

Tillgångarna är uppdelade på (föregående års siffror i parentes):

36,8% (41%) Aktierelaterade tillgångar.

26,3% (32%) Banksparande och obligationer.

32,4% (22%) Realvärden.

2,6% (2,5%) Kapitalvaror och övrigt.

2% (2,5%) Ädelmetaller.

Våra realvärden består av delägande i fritidshus så vi får ingen direkt avkastning av dom bortsett från att vi kan ha bra och billiga semestrar själva. Känns som att värdet på våra fritidshus inte alls rusat som priset på vanliga bostäder utan de kanske är upp 10-20% från 2007. Vid värderingen utgår jag från taxeringsvärdet, rätt eller fel.

På banken får man inte heller någon ränta. Vi har drygt 1,1 miljoner i cash och avkastningen bara sjunker och sjunker. Nu får vi nog vara glada för årsavkastning på ca 0,6% efter skatt. Synnerligen magert om man betänker att bostäder ökat med ca 20% i värde på ett år.

Jag har ju länge tyckt att bostadmarkanden i Sverige känns högvärderad. Jag kommenterade här på Redeye för några år sedan om en tjej som köpte en etta för 2 miljoner på strandvägen och var säker på att det var en bra affär. Jag kände då precis som nu att värderingen var väldigt hög men tjejen hade rätt, nu är säkert den lägenheten värd över 3 miljoner och hon har ju i princip bott gratis under tiden också. I jämförelse med att ha hyrt en lägenhet i andra hand för kanske 12000 i månaden har nog redan tjänat 1,5 miljon. Så jag är försiktig att säga så mycket nu. Köpa själv till nuvarande priser skulle jag absolut inte göra, men jag är ju kanske väl försiktig och konservativ till min natur. Man kan ju konstatera att i stort ligger stjärnorna uppradade för fortsatta uppgångar så länge det är urbilligt att låna och effektiva regleringar saknas. Jag tror det är många som blir galna just nu när grannarna blir rika precis som Warren Buffett pratar om men jag tar det calmo.

Ädelmetallerna och guldgruvebolagen har fortsatt gå tungt och exponeringen ditåt är nu ganska liten sett till totalförmögenhet pga fallande tillgångsvärden. Jag har ingen aning hur detta kommer utvecklas, men jag fortsätter köpa lite ädelmetaller då och då. Även min exponering mot olja har varit en fortsatt dyster affär och även Fortum har gått knackigt men utdelningen är bra och balansräkningen urstark efter försäljningen av kraftnäten till en mycket hög prislapp. Telia sålde jag nyligen då jag tycker hanteringen av eurasien inte kändes bra ur ägarperspektiv. De har inte klätt upp bruden om man säger så. Tappa en tredjedel av vinsten för att kanske få 0-20 miljarder på ett bolag med EV på 260 miljarder var inte attraktivt för mig så jag sålde.

Så här ser portföljen ut i dagsläget.

Nordiska indexfonder

13,81%

Investor A

9,49%

Industrivärden C

7,60%

Holmen B

6,23%

Öhman index EM

5,64%

IBM

4,35%

Skagen global

3,89%

Nordea Bank

3,70%

Swedbank

3,35%

ABB

3,33%

Skanska

3,14%

Mekonomen

3,03%

Apple

3,02%

Statoil

2,98%

Beijer Alma

2,91%

Clas Ohlson

2,87%

Ericsson A

2,47%

Volvo B

2,36%

Sandvik

2,34%

Softronic B

2,34%

Fortum

2,33%

Michael Kors

1,70%

Swedish Match

1,70%

Avega B

1,48%

Bonheur

1,25%

GDX Gold Miners ETF

0,97%

Gold min. basket: GG, ABX

0,92%

Handelsbanken B

0,79%

Min investeringsprocess bygger på värdebolag. Jag har inte mycket tid att göra analyser själv så kollar mycket på vad som sker i Sverigefonderna från Coeli, Carnegie, Lannebo och Didner & Gerge. Det är väl framförallt Simon Blecher som jag följer mycket noga. Sen är det ju några bloggare med värdeinriktning man följer i fundamentalanalysbloggarn och 4020. Sedan har jag även koll på vad Warren Buffett, Jim Rogers, Prem Watsa och Carl Icahn har för sig. Några egna inslag blir det också men jag borde egentligen låta bli om man ser till hur resultatet allt som oftast blir när jag kör egna övningar.

Jag har ca 400 000 som jag skulle vilja investera. Det var nära att jag köpte i raset, men det ville sig inte riktigt. När jag hittar investeringar med ”margin of safety” som dessutom passar in i min förmögenhetsdisposition slår jag till. Ibland känner jag mig mer som mer gubbe än Henrik Dorsin men det passar mig att vara lite konservativ och seg och trög. För att vara 33 år jag och min fru relativt rika redan nu gäller bara att fortsätta på inslagna vägen som jag ser det.

Så det mesta handlar nu om konservativ förmögenhetsförvaltning och monitorering av risker. Med tanke på att vi i bästa fall nu sparar 100 000 kr per år så skulle det även med maxinalt gnetande ta hela 42 år att komma till utgångsläget vi har nu om vi skulle börja om på noll. Jag kör också mycket simulering av hur förmögenheten kommer utveckla sig med denna sparandetakt och genomsnittlig börsavkastning och är mer än nöjd med den projicerade utvecklingen. Jag skulle bli mer än glad om detta visar sig bli ett generationsprojekt.

En liten bubblare finns i familjeföretaget som förvisso inte är speciellt lönsamt just nu men som har immateriella rättigheter som kan vara värda allt från 1,5 - XX antal miljoner. Nästa år hoppas jag kunna vara med och kolla hur långt det kan nå och dessutom få en lite roligare tillvaro på köpet. Troligtvis blir månadssparandet initialt då mycket magert eller rentav negativt men jag hoppas kbunna återinvestera alla utdelningar från aktieporföljen åtminstone.b

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?