Post entry

Trelleborg fullvärderat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Gummiprodukts-koncernen Trelleborg väntas ha oförändrat resultat 2012, men 2013 kan det bli bättre fart.

SEB rekar köp med riktkurs 82 kr för Trelleborg-aktien enl analys från 29 maj 2012: http://www.aktiespararna.se/artiklar/Analyser/SEB-Enskilda-hojer-Trelleborg-till-kop/

=Uppsida mer än 20% från nuvarande börskurs 66,65 kr (på eftermiddagen idag, mån 4 juni 2012).

SEB menar bla på att Trelleborg-aktien har fallit trots att bolagets ekonomiska utveckling väntas bli fortsatt god:

"Vi tror att Trelleborgs långsiktiga tillväxtutsikter är relativt oförändrade", skriver SEB i sin analys enl Aktiespararnas hemsida (länken ovan).

Enl SEB väntas det bla bli fart på T:s affärsområde ES (Engineered Systems) tack vare efterfrågan från oljebolag. Affärsområdet har bla startat en ny fabrik i Brasilien som ska komma igång. Konkurrenten Matrix väntas ha full beläggning vilket enl SEB lär leda till god prisutveckling för T:s produkter från ES för oljebolag. (Dock väntas den positiva priseffekten där komma först år 2013.)

-

Bör man blint följa SEB:s råd och köpa Trelleborg-aktier nu?

Nedan blir slutsatsen att istället avvakta lite med det.

En kommande hållpunkt är 19 juli 2012 då det blir dags för Trelleborg att lägga korten på bordet och presentera sin resultatrapport för q2/2012.

-

Trelleborg är ju inriktat på olika produkter i gummi.

Så här beskrivs tex Trelleborgs affärsområde Engineered Systems på bolagets hemsida:

"Trelleborg Engineered Systems

Innovativa ingenjörslösningar för extrema krav

Trelleborg Engineered Systems är en ledande global leverantör av ingenjörslösningar inriktade på tätning, skydd och säkerhet för investeringar, processer och personer i krävande miljöer."

Och ett av affärsområdets produktområden är alltså produkter för oljebolag:

"Offshore olja/gas: nischprodukter för olje- och gasutvinning offshore."

http://www.trelleborg.com/sv/Koncernen/Organisation/Affarsomraden/Trelleborg-Engineered-Systems/

Kan det vara typ stora avbäringsramper i gummi för oljeborrplattformar till havs osv?

På ett annat ställe på Trelleborgs hemsida förklaras det lite mer om detta produktområde:

"Offshore

Trelleborg tätar, dämpar och skyddar i krävande industriella miljöer, bland annat inom olje- och gasutvinning till havs. Verksamheten omfattar alla faser från prospektering via utvinning till transport med lösningar som resistenta tätningar, flödeshantering inklusive bojsystem, termisk isolering, rörelsedämpande lager och brandsäkring. Inom samtliga områden är Trelleborg världsledande."

http://www.trelleborg.com/sv/Media/Videoklipp/

Affärsområdet ES hade totala intäkter på ca 11 miljarder kr för senast rapporterade 12 mån (apr 2011-mars 2012) jämfört med att hela Trelleborg hade intäkter på ca 30 miljarder kr under perioden. ES är alltså T:s största affärsområde.

• Men av T:s fyra affärsområden har ES näst sämst rörelsemarginal (ca 6% för senast rapporterade 12 mån).

• Sämst rörelsemarginal har affärsområdet Automotive (gummikomponenter för bilar etc) med en rörelsemarginal på 4-5%.

• Affärsområdet packningar (Sealing solutions) har klart bäst rörelsemarginal som ligger över 20%.

• Näst bäst är affärsområdet gummihjul (Wheel systems) med en rörelsemarginal på 11%.

-

• Trelleborg hade en nettoskuld på 6-7 miljarder kr i slutet av q1/2012, dvs inte försumbart jämfört med att bolaget är värt 18 miljarder kr på börsen vid nuvarande börskurs 66-67 kr. Men det är väl inte heller en överdrivet hög skuldsättning.

• Positivt att T nu slår ihop sin verksamhet för antivibrationsprodukter i gummi för fordon med tyska bolaget Freudenbergs motsvarande verksamhet. Affären väntas genomföras i q3/2012. Det nya gemensamägda bolaget för verksamheten har intäkter på ca 12 miljarder kr/år varav ca 6 miljarder kr/år från T. Det nya bolaget blir hälftenägt av T. Där lär de väl kunna krama ut en del synergivinster?

En risk är dock om T och Freudenberg av någon anledning senare blir osams om det nya samägda bolaget. Då kan det bli problem eftersom varken T eller F får ägarkontroll överbolaget som alltså blir hälftenägt av båda. Men den risken får man väl ta mot bakgrund av fördelarna, och parterna (T och F) har väl känt av på förhand att de trivs bra ihop och kan samarbeta väl.

• Aktieanalytikerna räknar i snitt med att T kommer att tjäna följande resultat per aktie de kommande åren:

2012: knappt 7 kr (+1%)

2013: 7-8 kr kr (+13%)

2014: knappt 8 kr (+4%)

http://www.4-traders.com/TRELLEBORG-AB-6491387/financials/

Då är väl aktien ganska fullvärderad i det korta loppet vid börskurs 66-67 kr eftersom resultatet per aktie bara väntas ligga ca oförändrat 2012?

Däremot kan det vara läget att köpa T-aktien typ hösten 2012 (eller senare i sommar?) inför en bättre resultatökning 2013.

-

Dvs sammantagen reflektion:

Trelleborgs ledning med vd Peter Nilsson verkar göra mycket rätt och långsiktigt verkar bolaget (och därmed aktien) ha goda förutsättningar.

Som utomstående kan T verka vara ett trist bolag, men det är helt rätt av Nilsson att vidta åtgärder som tex att öka på resultattillväxten genom det nya samägda bolaget med Freudenberg.

Men utan något drag i resultattillväxten 2012 är Trelleborg-aktien inte jättelockande för stunden.

Dessutom är väl T ganska konjunkturkänsligt, så om det blir en konjunktursvacka under resten av 2012 pga krisen i Sydeuropa etc så lär det märkas av på T:s ekonomiska utveckling.

Så här fördelade sig T:s intäkter geografiskt under 2011:

Västeuropa 54%

Nordamerika 18%

Asien mm 16%

Övriga Europa 6%

Latinamerika 6%

Dvs en hög andel av intäkterna kommer från Europa.

Dock är det ingen stor del av Europa-intäkterna som kommer från Sydeuropa. Spanien och Italien svarar bara för 3-4% vardera av T:s totala intäkter och tex Frankrike svarar för 8-9% av intäkterna.

Tyskland är dock T:s enskilt största land med 14% av intäkterna, så där är det viktigt att efterfrågan håller sig uppe - och kommer det att gå om Sydeuropa dippar?

-

T:s vd Peter Nilsson uttalade sig ganska försiktigt om bolagets framtidsutsikter i årsredovisningen för 2011 (som är daterad i feb 2012):

"Framtidsutsikter

Utsikterna för 2012 ger anledning till balanserad försiktighet.

Konjunktursigna­lerna och bedömningarna talar om en uppbromsning i industrikonjunkturen i Europa, en fortsatt något svag uppgång i USA och fortsatt hög men något dämpad tillväxttakt i Kina och flera andra viktiga tillväxtländer.

De betydande skuldpro­blem som drabbat främst länder i södra Europa utgör en stor makroekonomisk osäkerhet som ger anledning till hög vaksamhet vad gäller finansiell risk och stabilitet.

Vi ser också i grunden positiva faktorer som:

• låga räntor

• låg inflation

• en växande politisk förståelse och akti­vitet för att hantera skuldkrisen i EU

Någon explicit prognos för Trelleborg för 2012 låter sig inte göras. År 2012 har för oss börjat bra men med den osäkerhet som finns på marknaden följer vi utveck­lingen noga och har fortsatt beredskap för att hantera en volatil marknad."

I q1/2012-rapporten (som kom 19 apr 2012) sa Nilsson bla följande:

"Marknadsutvecklingen präglas fortfarande av stor osäkerhet, men vår beredskap att hantera volatila marknader är god.”

"Marknadsutsikter för andra kvartalet 2012. Efterfrågan bedöms vara i nivå

med det första kvartalet 2012, justerat för säsongsmässiga variationer."

http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/19/4E/F6/wkr0006.pdf

Dvs återigen uttryckte han ganska stor försiktighet.

Dessutom var utsikterna för q2/2012 en nedjustering jämfört med hur q1/2012-utsikterna formulerades enl T:s q4/2011-rapport:

"Marknadsutsikter för första kvartalet 2012. Efterfrågan bedöms vara i

nivå med eller något högre än det fjärde kvartalet 2011, justerat för

säsongsmässiga variationer."

Dvs formuleringen "eller något högre" har skippats i utsikterna för q2/2012, vilket kan tolkas som försämrade förutsättningar för q2/2012 jämfört med q1/2012.

-

Trelleborg är baserat i staden Trelleborg (i södra Sverige) och har 21 000 pers anställda (enl T:s årsredovisning för 2011 som är daterad i feb 2012).


Skala för aktie-rekommendationer:

• "Köpläge": En aktie som för tillfälligt är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt, även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex 1-2 års tid. Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs.

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Här fick alltså Trelleborg-aktien rekommendationen "fullvärderad" vid nuvarande börskurs 66,70 kr (på eftermiddagen mån 4 juni 2012).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?