Post entry

Vostok Nafta: bra ryskt case

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ryskt WTO-medlemskap och ev avveckling av investmentbolaget Vostok Nafta, gör Vostok Nafta-aktien lockande.

Råvarufamiljen Lundin-kontrollerade investmentbolaget Vostok Nafta fick se sin aktie krascha under finanskrisen 2008. Aktien hade en topp kring 114 kr i juni 2008 men föll sedan till 13-14 kr i okt 2008 och jan 2009.

Sedan dess har aktiekursen sakta men säkert börjat klättra uppåt igen. Den nådde över 40 kr i jan och mars 2011, och ligger nu i 25-26 kr.

Familjen Lunden är Vostok Naftas största aktieägare med en ägarandel på 28%. Lukas Lundin är styrelseordförande. I mars 2011 uttalade han sig enl Di.se om planer på att Vostok Nafta inom några år lär sälja ut sina aktieinnehav och dela ut pengarna till aktieägarna. http://di.se/Artiklar/2011/3/11/230007/VOSTOK-NAFTA-LUKAS-LUNDIN-VILL-AVVECKLA-VOSTOK-NAFTA--DI/

Lukas Lundins uttalande har stor betydelse eftersom Vostok Nafta-aktiens kursnivå innebär att bolagets nuvarande värde på börsen innebär en stor rabatt jämfört med marknadsvärdet på bolagets aktieportfölj.

Enl Vostok Naftas q3-rapport hade bolaget en aktieportfölj värd 3,6 miljarder kr 30 sept 2011 och i princip inga skulder. http://www.vostoknafta.com/web/vost_3q11sve_web.pdf

Aktieportföljens värde motsvarade ca 36 kr per Vostok Nafta-aktie 30 sept 2011, samtidigt som aktien den dagen slutade i ca 22 kr. Dvs kursrabatten uppgick till nästan 40%!

Vostok Nafta redovisar aktieportföljens värde i slutet på varje månad, och i slutet på nov 2011 motsvarade portföljvärdet 35-36 kr per Vostok Nafta-aktie vars börskurs samtidigt låg i 23-24 kr, dvs en kursrabatt på 34%. http://www.ngnews.se/messages/vostok-nafta-substansvärde-per-30-november-2011-usd-514-sek-3562-per-aktie-vnil-sdb/minimal?company_name=false&css=http%3A%2F%2Fwww.vostoknafta.com%2Fweb%2Fvost_ngm.css&lang=sv&locale=sv

Dvs om Vostok Nafta avvecklas och man som aktieägare får ut det fulla värdet av bolagets aktieportfölj (dvs med 0% kursrabatt), innebär det en ganska rejäl värdeökning bara där. Får man ut 100% av något som har en rabatt på 34%, så innebär det en värdestegring på över 50%!

Sedan återstår att se när och hur en avveckling av Vostok Nafta kan komma att ske. Så här sa Lukas Lundin exakt i intervjun från mars 2011 enl Di.se:

"Vad jag tänkt på lång sikt är att vi vid rätt tillfälle säljer av en del aktier och delar ut pengarna till aktieägarna. Över tid kanske Vostok Nafta försvinner och delar ut alla pengarna."

Och som en andra boost av Vostok Nafta-aktien kan det alltså bli en god värdestegring i sig av bolagets aktieportfölj; dels pga intressanta bolag i sig, och dels om den ryska ekonomin får sig ett lyft bla tack vare att Ryssland nu gått med i världshandelsorganisationen WTO. Det lär väl tex öka exporten från Ryssland?

Som råvarurikt land är den ryska ekonomin sedan tidigare god, och landet har tex en statlig kapitalfond där inkomster från bla rysk olja läggs. Ryssland har inte varit på tal som ett land med skuldkris som blossat upp på andra håll på sistone (i tex Grekland etc).

Och dessutom jobbar ryssarna fortfarande på att komma upp i samma välståndsnivå som i Västvärlden.

Det finns därför skäl att tro att den ryska ekonomin kan stå stark de närmaste åren, även om det finns kriser i övriga världen.

Vostok Nafta är alltså inriktat på att äga aktier i ryska bolag, och Vostok Naftas största aktieinnehav var 30 sept 2011 följande:

• TNK-BP (oljebolag): 21% av portföljvärdet
• Black Earth Farming (jordbruksbolag): 16%
• Tinkoff Credit Systems (bank): 10%
• Alrosa (diamantbolag): 8%
• Avito (Rysslands "Blocket.se"): 8%

30 nov 2011 var Vostok Naftas största aktieinnehav:

• TNK-BP: 24% av portföljen
• Black Earth Farming: 14%
• Tinkoff Credit Systems: 10%

Tinkoff är en bank som endast erbjuder utlåning via kreditkort. Tinkoff har inga bankkontor. All kundkontakt sker via brev, internet och telefon. Tinkoff har hårda krav på sin utlåning, och lånar endast ut pengar till "inbjudna" kunder. Organisationen är skalbar och kan hantera miljontals kunder. 30 sept 2011 hade Tinkoff en marknadsandel i Ryssland på 5-6%. Tinkoffs intäkter mer än dubblades under jan-sept 2011. Vinstmarginalen var 18%. (Info från Vostok Naftas q3-rapport: http://www.vostoknafta.com/web/vost_3q11sve_web.pdf)

Alrosa har varit en riktig kursraket för Vostok Nafta. Alrosas aktiekurs mer än dubblades jan-sept 2011 och steg över 25% under q3/2011. Alrosa är världens största diamantgruvbolag, tom större än De Beers som producerar 33 miljoner karat diamanter/år. Alrosa svarar för nästan all diamantproduktion i Ryssland, och ca 25% av diamantproduktionen i världen. Alrosa räknar med att år 2018 nå en årsproduktion på 40 miljoner ton diamanter.

19 dec 2011 vinstvarnade dock Alrosa, och räknar nu med intäkter på 4,45 miljarder dollar 2011 pga en försvagad diamantmarknad: http://www.bloomberg.com/news/2011-12-19/alrosa-cuts-2011-sales-target-to-4-45-billion-on-weaker-markets.html

(Det kan för övrigt även vara negativt för familjen Lundin-kontrollerade diamantgruvbolaget Lucara Diamonds, som nyligen börsnoterats på Stockholmsbörsen: http://www.redeye.se/aktiebloggen/lucara-diamond-corp/afrikanska-diamantbolag-lucara-vs-afri-can)

Vad gäller Alrosa så är intäkter på 4,45 miljarder dollar 2011 (trots vinstvarningen) ändå nytt högsta rekord för Alrosa. Den tidigare prognosen var att bolaget räknade med intäkter på upp till 5 miljarder dollar för 2011.

Black Earth Farming-aktien har berörts i ett par tidigare blogginlägg:

• 25 nov 2011: "Kinneviks floppar" http://www.redeye.se/aktiebloggen/kinnevik/kinneviks-floppar
• 17 dec 2011: "Dags för jordbruksaktier?" http://www.redeye.se/aktiebloggen/black-earth-farming/dags-jordbruksaktier

Det första blogginlägget handlar om att Black Earth Farming haft en dålig utveckling de senaste åren. Förutom Vostok Nafta är familjen Stenbeck-kontrollerade investmentbolaget Kinnevik storägare i Black Earth Farming, och Black Earth Farming har varit en av Kinneviks dåliga investeringar.

Det andra blogginlägget handlar om att det finns förväntningar om stigande vetepris framöver. Det anser tex finansmannen Erik Penser och danska Saxo Bank. Det skulle i så fall kunna ge Black Earth Farming-aktien ett lyft under 2012.

I skrivande stund (vid 17-tiden, tis 20 dec 2011) ligger Vostok Naftas-aktiekurs i 25,80 kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?