Post entry

Afrikanska diamantbolag: Lucara vs Afri-Can

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vilken aktie är mest köpvärd; Lucara Diamond eller Afri-Can Marine Minerals?

Premiär på Stockholmsbörsen idag (fre 25 nov 2011) för familjen Lundin-kontrollerade diamantbolaget Lucara Diamond Corp. Är aktien något att ha?

På bolagets hemsida finns denna färska presentation (från nov 2011):

http://www.lucaradiamond.com/i/pdf/CorporatePresentation-Nov2011.pdf

• Aktiekursen just nu i 5,40 kr. Med 371 miljoner utestående aktier blir bolaget därmed värt ca 2 miljarder kr på börsen.

• Bolaget har ca 400 miljoner kr i kassan, men har samtidigt ca 350 miljoner kr i skulder.

Dvs behov av nyemission snart? Det är väl inte så ovanligt att bolag brukar börsnotera sig i Stockholm just för att få tillgång till pengar från de spekulativa svenska investerarna? Det gäller inte minst familjen Lundin-kontrollerade bolag.

Familjen kontrollerar tex även oljebolaget Shamaran Petroleum, som i juni börsnoterade sig på Stockholmsbörsen, och nu under hösten gjorde en riktad nyemission (vilket lär ha bidragit till Shamaran-aktiens kursfall): http://www.redeye.se/aktiebloggen/optimism-i-ny-shamaran-presentation

• Positivt att personer i Lucara Diamonds ledning och styrelse representerar en ägarandel på ca 30% i bolaget.

• Lucara har två diamantfyndigheter; en i Botswana (100%) med produktionsstart q1/2012, och en i Lesotho (75%) med start q1/2015.

• Botswana-fyndigheten (heter AK6) ska producera 2,5 miljoner ton malm/år. Intäkt 39 dollar/ton, brytningskostnad 17,50 dollar/ton.

Med andra ord kommer gruvan producera 400 000 karat med diamanter/år för 243 dollar/karat.

Det betyder intäkter på 650-700 miljoner kr/år med en bruttomarginal på ca 50%.

För 2012 planeras en inledande diamantproduktion på 300 000 karat i AK6.

Gruvan bedöms ha en livslängd på 15 år.

Gruvan innebär en investeringskostnad på drygt 800 miljoner kr.

• I Lesotho-gruvan (heter Mothae) har 720 000 ton malm provbrutits. En del av diamanterna från det har sålts i mars 2011 för 50-60 miljoner kr. En andra försäljning planeras i q4/2011.

• Enl Lucara finns stora möjligheter att påvisa att bolagets diamantfyndigheter är betydligt större än vad som är visat i dagsläget.

Tex AK6-gruvan i Botswana har i dagsläget reserver på 38 miljoner ton malm (motsvarande 6,1 miljoner karat diamanter).

Mäter man indikerade resurser ner till 400 meter blir det 51 miljoner ton malm (8,2 miljoner karat).

Mäter men antagna resurser ner till 700 meter blir det 21 miljoner ton malm (4 miljoner karat).

(Kan man därmed lägga ihop dessa tre kategorier så att den totala potentiella fyndigheten uppgår till 110 miljoner ton malm?)

• William Lamb är vd för Lucara Diamond Corp. Han har bla jobbat på De Beers (världens största diamantbolag) och varit chef för dess Victor-gruva. Lukas Lundin är styrelseordförande.

I styrelsen sitter tex även Lundin Minings vd Paul Conibear.

Värdet av AK6-gruvan:

En nuvärdeberäkning ger ett värde på 1,7-1,8 miljarder kr med följande antaganden:

• en investering på 800 miljoner kr år 1
• intäkter år 1: 75% av 670 miljoner kr, därefter år 2-15: 670 miljoner kr
• bruttomarginal år 1-15: 50%
• kalkylränta: 10%

Jämför alltså med att Lucara totalt är värt ca 2 miljarder kr på börsen vid nuvarande börskurs 5,40 kr.

Vad gäller hänsyn till skatt i kalkylen ovan finns tex följande alternativ:

• Antingen bortser man från skatt, tex genom att gruvan läggs i ett bolag som alltid kommer att ha fortsatta expansionskostnader för utvidgning av gruvan och/eller diamantletning på nya områden (så att det inte blir några skattemässiga vinster). I så fall blir gruvans värde 1,7-1,8 miljarder kr enl ovan.
• Eller så drar man ifrån 30% skatt från gruvans årliga vinster, och då blir nuvärdet av gruvan 1,1-1,2 miljarder kr (istället för 1,7-1,8 miljarder kr exkl skatt).

Ett frågetecken är om Lucara måste få in kapitaltillskott genom att ge ut nya aktier via nyemission. I så fall blir det en utspädning som minskar värdet/Lucara-aktie.

Till ovanstående kommer alltså värdet av Mothae-gruvan i Lesotho.

Plus möjligheten att Lucara kan påvisa större diamantfyndigheter i både AK6 och Mothae, vilket i så fall förlänger gruvornas livstid.

Någon politisk risk etc ser inte Lucara i de länder bolaget är verksamt i. Så här skriver Lucara om Botswana och Lesotho i ovannämnda presentation:

"Stable mining jurisdictions with a long history of diamond mining"

Kanadensiska diamantbolaget Afri-Can Marine Minerals Corporation (AFA) är börsnoterat på Torontobörsens småbolagslista TSX Venture Exchange, men har tex stundtals varit bland de mest ägda utlandsaktierna hos svenska aktiemäklarfirman Nordnets kunder.

Orsaken är att aktieprofilen Löparn under år 2007 haussade bolaget på aktieforum i Sverige vilket gjorde att AFA:s aktiekurs sköt i höjden med hopp om stora diamantfynd inom kort.

Den gången var det diamantletning i ett licensområde kallat Block J i havet utanför Namibias kust.

Förväntningarna underblåstes av AFA:s finanschef Bernard Tourillon som under en presentation (som via videoklipp låg ute på nätet) gav intrycket att en diamantletningsbåt i princip var klar att helt enkelt åka ut och bekräfta den stora diamantfyndigheten på Block J inom en nära framtid.

Men projektet dröjde flera år, förhoppningarna kom på skam och AFA:s aktiekurs kollapsade. Så här ser AFA-aktiens utveckling ut:

• våren 2007: topp på över 40 Kanadacent (under Löparn-euforin)
• hösten 2008: botten på 5 Kanadacent (finanskris och fördröjningar)
• våren 2010: topp på nästan 30 Kanadacent (nya förhoppningar då båten äntligen blev klar)
• nuvarande börskurs: 4 Kanadacent (besvikelser över diamantletningen samt ny finanskris)

Men bolaget med kanadensaren Pierre Leveille (fd börsmäklare) som vd, ger inte upp och har nu nya storplaner på gång:

• dels är det nu tal om diamantletning i ett nytt område (EPL3403) i havet utanför Namibia
• dels är det tal om att AFA är inblandat i kopparprojektet Haib i Namibia

Tidigare i november kom följande pressmeddelande från AFA:

http://www.afri-can.com/files/ssparagraph/663510270/afa_pr_nov_16_2011_final.pdf

Det handlar om att AFA nu köper 20% av diamanträtten i området EPL3403 i havet utanför Namibia.

Redan i oktober framkom att avtalet skrivits på, och det nya nu verkar vara att affären genomförs.

För de 20% betalar AFA med 13 miljoner egna aktier plus 100 000 dollar. Med nuvarande AFA-kurs innebär det en totala ersättning på 4,2 miljoner kr.

Därtill verkar tanken vara att AFA även ska köpa de övriga 80% för ett visst vederlag enl pressmeddelandet. Vederlaget består av:

1) att AFA ska starta en geologisk undersökning inom 3 månader från en fastställd tidpunkt
2) betala 50 000 USA-dollar då
3) fullfölja en diamantleltnings-expedition före slutet av 2012
4) betala 52 miljoner AFA-aktier

Vid nuvarande AFA-kurs motsvarar 52 miljoner AFA-aktier ett värde på 14 miljoner kr.

Ovanstående innebär enl det ursprungliga avtalet att AFA kommer att betala totalt 65 miljoner aktier för EPL3403. Det innebär ett värde på 17-18 miljoner kr.

Som jämförelse har AFA i dagsläget knappt 240 miljoner utestående aktier värda totalt 60-70 miljoner kr.

Jag har själv tidigare varit aktieägare i AFA och förlorat pengar på den aktien. Inte så mycket, men ändå.

Det är alltid eviga förseningar i AFA, och misstanken gror om att ledningen pumpar bolaget på pengar bakom ryggen på aktieägarna. En hypotes är att det sker via bolaget IMDH som historiskt hyrt ut en diamantletningsbåt till AFA.

Det har även varit på tal att IMDH skulle sälja nya diamantområden till AFA (är det tex IMDH som nu säljer EPL3403 dyrt till AFA?). När den första båten fördröjdes i evighet, framkom att den i själva verket bla letade diamanter på områden som IMDH fått rätten till vid sidan av AFA:s område Block J. Borde inte AFA ha fått rätten även till de intilliggande områdena?

Det fanns även ett slags optionsavtal mellan AFA och IMDH som i princip innebar att AFA fick utnyttja IMDH:s diamantletningsbåt om IMDH fick en stor del av AFA:s diamantfyndigheter om stora fyndigheter kunde påvisas.

Det optionsavtalet justerades senare (efter AFA-aktieägarnas oro?), men som sagt så har det ändå inte blivit några diamantfyndigheter att tala om i Block J.

Det finns uppgifter om att det finns folk som försörjer sig på heltid genom att stå bakom ett antal förhoppningsbolag börsnoterade på smålistor i USA och Kanada, medvetna om att dessa bolag i princip aldrig kommer att bli något. Genom att regelbundet begära kapitaltillskott från lättlurade aktieinvesterare, kommer pengar in samtidigt som investerarna fås att tro på guld och gröna skogar. Exempelvis har framkommit att AFA:s finanschef Bernard Tourillon är engagerad i flera bolag.

Och vd Pierre Leveille som fd börsmäklare vet väl hur slipstenen ska dras. Leveille uppger nu i ett pressmeddelande att AFA tidigare gjort en diamantletningsrunda på EPL3403, och den rundan visade enligt honom på "stor potential" och att det nu gäller att fortsätta jobba med området och utveckla det ur diamantutvinnings-synpunkt.

Leveille pekar på att EPL3403 ligger bredvid diamantfyndighetsområdet "Atlantic One", delägt av diamantbolaget De Beers och namibiska staten, och att det utvinns 1,1 miljoner karat diamanter per år från Atlantic One.

AFA har kommit och gjort företagspresentationer i Sverige med chefsgeologen Dick Foster, som uppgavs ha varit den som i själva verket "upptäckte" Atlantic Ones stora diamantfyndigheter. Han är fortfarande AFA:s chefsgeolog enligt bolagets hemsida: http://www.afri-can.com/en/management-board-directors.htm

Vad gäller Haib är det på tal att det kopparprojektet ska börsnoteras separat. AFA:s vd Pierre Leveille uppger följande i ett mejl enligt signaturen Gagneur på Di.se:s aktieforum Börssnack:

"The Haib copper project listing is also advancing well and many news are coming soon on this project. It is important to understand that the value of this project worth $ 15 million for Afri-Can and its shareholders making it a strong financial leverage for development and a nice return for our shareholders when they will receive the shares of the new company."

http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2018064#msg13355245

Det skulle alltså innebära att bara Haib-projektet är värt över 100 miljoner kr för AFA, medan hela AFA är värt totalt 60-70 miljoner kr på Torontobörsen vid gällande AFA-börskurs 4 Kanadacent.

Sammantagen reflektion

Lucara Diamond ser ut att vara ett solitt diamantbolag med framgångsrika familjen Lundin bakom. Aktien på nuvarande kurs 5,40 kr kan nog bli en god placering om man är långsiktig (vilket de flesta Lundin-bolag har blivit).

Dock riskfaktorer på kort sikt:

• Om Lucara väljer att begära kapitaltillskott från aktieägarna genom att ge ut nya aktier via en nyemission, kan det innebära kurspress nedåt för aktien.
• I sin presentation pratar Lucara om goda utsikter för diamantpriset framöver, med tex efterfrågan från Kina och minskad diamantproduktion i världen. Men historiskt har diamantpriset varit konjunkturkänsligt, och föll tex under finanskrisen 2008.

Afri-Can Marine Minerals historik och företagsledning avskräcker, så där blir rådet att avstå från den aktien om man inte är mycket riskbenägen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?