Post entry

Zordix startar förlagsverksamhet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Zordix är ett litet spännande spelutvecklarbolag.

Zordix

Zordix är ett umeåbaserat spelutvecklingsföretag som grundades 2009 av spelveteranen Matti Larsson. Zordix utvecklar och förlägger den populära racing-spelserien Moto Racing. Spelserien inkluderar vattenskoterspelet Aqua Moto Racing Utopia och snöskoterspelet Snow Moto Racing Freedom. Andra spel som Zordix utvecklat är Valet Parking 1989, 1950s Lawn Mower Kids, Real Heroes Firefighter 3D, Snow Moto Racing 3D, och Aqua Moto Racing 3D. Zordix arbetar för närvarande på spelet Overpass tillsammans med förläggaren Bigben Interactive och planerat spelsläpp är Oktober 2019. Parallellt i mindre omfattning utvecklar även Zordix det hemliga spelet med arbetsnamnet "Thunder" där samarbetspartner sökes.

Diskussion

Undertecknad valde att inte teckna aktier i IPOn som var i slutet av 2018 men när aktiekursen nu gått ned kraftigt samt att Zordix startar förlagsverksamhet så kan risk/reward anses som god. Speciellt om man jämför med liknade svenska spelutvecklare som har sämre fundamenta men betydligt högre värderingar. 

Det väldigt svårt att jämföra spelutvecklingsbolag då det inte finns så många svenska små bolag. Den bästa jämförelsen som jag kan hitta är WeAreQiiwi som producerar mobilspel.

Qiiwi hade bruttointäkter på cirka 2,1 MSEK för Q1 2019 och gjorde en förlust på 1,5 MSEK. 7 MSEK i kassa. Rullande P/S var 7,5. P/B 7,7. P/E -22,6.

Zordix hade bruttointäkter på cirka 5 MSEK för Q1 2019 och gjorde en vinst på 1 MSEK. 17 MSEK i kassa. Rullande P/S var 2,7. P/B 2,1. P/E 17,9.

Zordix värdering är alltså extremt fördelaktig i jämförelse med Qiiwis på 120 MSEK och då är spelutvecklare inom PC/konsol normalt mycket hetare än de företag som utvecklar mobilspel. Skälet är sannolikt att många fler investerare kan relatera till PC/konsol spel än mobilspel då det är hippare samt att affärsmodellerna oftast skiljer sig markant åt. Mobilspel behöver ofta mer kapital till marknadsföring och konkurrensen är annorlunda. Det är även enklare att rekrytera bra utvecklare till PC/Konsol och media verkar även skriva mer om PC/konsol spel.

Skäl för att jag valt att investera i Zordix:

Zordix är välpositionerat som liten nischaktör där konkurrensen från de större aktörerna är förhållandevis liten.

Zordix kom idag med nyheten att starta förlagsverksamhet med kompetens för samtliga stora konsolplatformar samt PC. 

Zordix äger samtliga sina IP:n till PC, Playstation 4, Xbox One, 3DS samt Nintendo Switch. Antalet konsoler ökar kraftigt och Zordix har en fördel genom att de även släpper på Switch. Sammanlagt hade det i början av 2019 sålts 170 miljoner konsoler av PS4, Xbox One samt Switch. 

Zordix har påbörjat arbetet med att skapa Zordix Community som skall bli en samlingsplats för powersportspelare. Målet är att skapa en kommunikationskanal med spelarna samt att utveckla Zordix egna Esport-platform för tävlande i Zordix spel.

Zordix har anställt Joakim Eriksson som tidigare haft nyckelposition hos spelundret Paradox. Jag har tidigare analyserat Paradox som gick upp över 600 % från IPO kursen. Eriksson har idag titeln Head of Production hos Zordix.

CEO och grundaren av Zordix, Matti Larsson, har enligt utsagor bra rykte i spelbranschen och har som senior medverkat till över 20 speltitlar. Det är lite "Notch" vibbar över Larsson och är det personer som får till en blockbuster så är det dedikerade passionerade datanördar.

Zordix planerar att att anställa framöver för att kunna köra flera fullskaliga projekt samtidigt.

IPO kursen var 5,90 kr så Zordix handlas till "rabatt".

Spelserien Moto Racing sålde mellan 2009 och 2018 mer än tre miljoner exemplar.

Zordix skall snart släppa spelet Overpass i samarbete med det Franska bolaget Bigben där potentialen är god. Den stora potentialen ligger i produktionen "Thunder" som kommer släppas tidigast 2020.


Min förhoppning är att Overpass säljer så pass bra att Bigben blir nöjda. Avtalet med Bigben är okänt men sannolikt är det utformat som så att när Bigben får tillbaka sin investering på cirka 20 MSEK så delar man enligt avtalad fördelning på resten av vinsten. Om Zordix inte fått en samarbetspartner för "Thunder" i Oktober så borde Bigben vara intresserade förutsatt att de är nöjda med Overpass. Bigben kan då exempelvis gå in med 20 MSEK och tillsammans med Zordix kassa så blir budgeten närmare 40 MSEK vilket då blir dubbelt så mycket som vad Overpass kostat.

De första indikationer som kommit från media som testat Overpass är lovande

"Regardless of the inspirations, comparisons and differences, there’s something inherently appealing about Overpass. Overcoming the vehicular obstacle courses put in front of you requires thought and dexterity – even more-so if you take advantage of the racing wheel support – is just so satisfying as you weave around what’s in your way, mount awkward looking rocks and crest every ridge on your way to the finish line."

thesixthaxis

Betatestande.

Det första spelet som jag hittade när jag gjorde research för jämförelser med Overpass var spelet Spintires: Mudrunner och det konfirmeras även i artikeln med thesixaxis att Bigben samt Zordix tittat på Mudrunner för att uppskatta marknaden för ett spel som Overpass. Mudrunner sålde över 1 miljon kopior på mindre än ett år så potentialen finns med råge.

Den riktiga "sporten" med närmare 30 miljoner visningar.

Spelet "Thunder" är idag hemligt av konkurrensskäl men googlar man thunder och motor kommer motorcyklar upp så det kanske ger en hint om vad det handlar om? Jag tror planen är att skapa ett community och involvera motorintresserade från hela världen i spelet vilket skapar en stor potentiell spelarbas. Tanken är att spelare skall kunna bygga banor själva och folk gillar när de kan påverka och är ofta väldigt engagerade. Ett exempel på det var när det svenska lilla källarbolaget Star Vault utvecklade ett spel vid namn Mortal Online så lyckades de engagera hundratusentals personer på sitt forum utan några större resurser. Esport som även börjat implementeras i Zordix spel börjar bli riktigt stort och när finalen i spelet Legue of Legends spelades 2015 så tittade 30 miljoner personer.

Riskerna beskrivs väl i informationsmemorandum i länken nedan. Min bedömning är att risken i nuläget är ganska låg för att vara ett högriskbolag vilket borgar för en god risk/reward. En sak man skall vara beredd på är förseningar men det verkar som att Overpass kommer att släppas som planerat.

Kontentan är att spelutvecklaraktier alltid brukar gå upp inför spelsläpp och det kan handla om helt horribla uppgångar där små bolag värderas till hundratals miljoner. Jag tror Zordix ganska lätt kan gå över 6 kr vid spelsläppet av Overpass och om de får till ett bra avtal med "Thunder" så kan kursen gå över 10 kr vid spelsläpp. Säljer Overpass riktigt bra så kan det givetvis gå fortare uppåt.

Källor:

http://www.zordix.com/

http://www.zordix.com/wp-content/uploads/2018/11/Zordix_IM_NGM_181119-L%C3%A5st.pdf

http://34.199.85.141/wp-content/uploads/2019/05/Zordix_Rapport_Q1_2019.pdf

https://www.redeye.se/arena/posts/analys-userreport-paradox-interactive-arets-notering

http://www.zordix.com/2018/05/04/aqua-moto-racing-utopia-is-out-now-on-xbox-one/

https://www.thesixthaxis.com/2019/05/20/overpass-preview-the-hills-are-alive-with-the-sound-of-all-terrain-racing/

https://en.wikipedia.org/wiki/Spintires:_MudRunner

http://www.vgchartz.com/article/436094/switch-vs-ps4-vs-xbox-one-global-lifetime-salesjanuary-2019/

https://sv.wikipedia.org/wiki/E-sport

Alla investeringar är förknippade med risk och beslut om investeringar tas på eget bevåg. Vederbörande bör alltid göra en egen analys och kolla källor. Analysen reflekterar endast mitt resonemang och skall inte ses som rådgivande. Jag äger aktier i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?