EKTA B

Elekta

News article

Print

BÖRSEN: ORO FÖR OORDNAD GREKISK DEFAULT TILLTOG, OMXS30 -3,6%

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen tog i likhet med flera av de ledande europabörserna ett rejält kliv tillbaka på tisdagen. En tilltagande oro för en oordnad grekisk default, och vilka smittoeffekter och kostnader det skulle kunna föra med ...

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen tog i likhet med flera av de ledande europabörserna ett rejält kliv tillbaka på tisdagen. En tilltagande oro för en oordnad grekisk default, och vilka smittoeffekter och kostnader det skulle kunna föra med sig, bidrog till det dämpade humöret. Även Kinas sänkta tillväxtmål bekymrade marknaden.
OMXS30 stängde 3,6 procent till noteringen 1.057,6. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 17,5 miljarder kronor, medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 24,4 miljarder kronor.
"Det är fokus på Grekland och deras diskussioner med sina gäldenärer, där något ska presenteras på torsdag. Tittar man på räntemarknaden pekar det snarast på att det kommer att bli en default, men bara för att det skulle kunna rubriceras som en kredithändelse är det mycket möjligt att det finns en lösning i rockärmen från EU:s sida. Det återstår att se. Nu är det en strid mot klockan för grekerna", säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.
Enligt Financial Times i Tyskland förbereder sig trojkan bestående av IMF, ECB och EU-kommissionen för en ofrivillig rekonstruktion av den grekiska skulden eftersom gruppen antar att ett otillräckligt antal obligationsinnehavare kommer att skriva på de föreslagna nedskrivningarna. En oordnad default kan enligt uppgifter till CNBC kosta 1.000 miljarder euro.
"Det måste vara mellan tummen och pekfingret. Det är oerhört svårt att kvantifiera. Det handlar om smittoeffekter på Spanien, Italien etcetera", säger Jonas Olavi.
Nordea tror däremot inte att Kinas sänkta tillväxtmål för innevarande helår har så stor bäring på börsutvecklingen.
"Det är en marginell justering, det gäller innevarande år och följer femårsplanen. Man ska inte överdriva det och säga att kineserna ser en kraftig avmattning framför sig. Det är nog snarare än anpassning till planen och att tillväxten generellt, bland annat i Europa, är svag", säger Jonas Olavi.
Gruvbolag huserade tillsammans med verkstad och banker i botten av storbolagsindexet. Boliden föll 5,3 procent till 105 kronor och utanför OMXS30 backade Lundin Mining 6,1 procent till 30:69 kronor sedan basmetallpriserna tappat mark.
Verkstadsbolagen föll över hela linjen. Sandvik noterades 5,2 procent lägre medan SKF B backade 4,5 procent och Atlas Copco A föll tillbaka 4,1 procent.
I Stockholm liksom på de större europeiska börserna tyngde banksektorn rejält. SEB A tappade mest mark i Stockholm med sin nedgång på 4,7 procent följt av Nordea och Swedbank.
Fordonsrelaterade aktier hörde också till förlorarna. Volvo B tappade 5,0 procent och Scania B backade 3,9 procent.
Bäst bland börsens 30 största bolag gick de klassiskt defensiva aktierna Astrazeneca och Swedish Match, ned 0,9 procent respektive 1,3 procent. Getinge B sjönk 2,2 procent.
Elekta B föll tillbaka med 2,7 procent efter måndagens kursrusning. Carnegie har sänkt rekommendationen till behåll, från tidigare köp, efter kvartalsrapporten. 
Active Biotech inledde med en uppgång på runt 17 procent till drygt 62 kronor för att på kort tid falla till som lägst 36:10 kronor. Varken bolaget eller de analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med kunde förklara kurssvängningarna.
"Det är inget nytt för dagen, inte från oss och inte från våra partners", sade Actives finanschef Hans Kolam.
Active-aktien stängde på 43:20 kronor, ned 18,5 procent.
Kvartalsrapporterande Sectra återtog förlorad mark och stängde oförändrat, medan Systemair tog ett steg tillbaka, ned 4,4 procent till 82:25 kronor.