HMED

Hansa Medical

Blog article

Print

Hansa Medical – ”disruptive technology” med enorm potential

Denna text är skriven av Redeyes bloggforums skribent. Det är denne, och EJ Redeye, som ansvarar för inläggets innehåll. Det är således den enskilda signaturen som är ansvarig för inläggets kvalitet och trovärdighet. Läsarna av detta inlägg uppmanas att på egen hand kritiskt analysera och granska informationen.

I julas skrev jag en text om Hansa Medical och gjorde även en kassaflödesanalys som visade en fantastiskt stor potential. Det har hänt mycket positivt för bolaget och här kommer en liten sammanfattning om vad som har hänt. Uppdateringen handlar mest om IdeS men företaget har även flera andra projekt som är väldigt spännande. Aktien är extremt nertryckt så detta måste vara ett fantastiskt köpläge.

1) IdeS - En unikt specifik verkningsmekanism

Att man har full koll på verkningsmekanismen och att den är unikt specifik är viktigt för det minskar risken för överraskande biverkningar. I fas I studien som publicerades i somras skriver man ”This demonstrates that the entire extracellular IgG pool and not only the plasma pool, is cleaved by IdeS. The remarkable efficacy of the protease outcompetes the effect of a single plasma volume exchange, which typically leaves 35% remaining IgG and 24 hours thereafter the levels have raised to 60%, mainly due to lymphatic drainage into the vascular space.” IdeS är alltså klart effektivare än plasmaferes och betydligt smidigare. Jag räknar med att IdeS kommer med stor sannolikhet ersätta plasmaferes ganska snart efter att det lanseras.

2) Hansa Medical är på god väg att bli ett riktigt läkemedelsföretag

Den senaste tiden har man läst om svenska biotech-företag som har lyckats få licensavtal med stora läkemedelsföretag. Kul! Jag anser dock att det Hansa Medical håller på att göra är sjukt mycket större. Tack vare nyemissionen där man drog in drygt 200 miljoner kronor kan nu Hansa Medical på egen hand få IdeS godkänt på de största marknaderna. Det är skillnad att vara bollkalle på Wimbledon jämfört med att själv vara med som spelare! Nyemissionen blev tvärtemot vad jag trodde startskottet på en brant nedgång. Vi tycker uppenbart olika.

3) Fantastiska resultat

Hansa Medical har meddelat att den första fas-II studien blev lyckosam. Nu pågår ytterligare studier bland annat i USA. Minst tre patienter har transplanterats tack vare IdeS. Efter att första studien i USA nyligen transplanterats uttryckte sig den världsledande transplantationskirurgen Stanley Jordan så här “We are very pleased that the first patient in the study has been treated. IdeS has the potential to revolutionize the whole area of transplantation, especially in sensitized patients” said Dr. Jordan.

4) Vad kommer det kosta?

Eftersom det verkar vara bättre än plasmaferes/immunadsorption och extremt mycket smidigare kommer man kunna ha ett klart högre pris. Tills vidare lägger jag in 400 000 SEK per behandling i min analys vilket troligtvis är alldeles för lågt.

5) Orphan drug status kommer snart

Jag är övertygad om att IdeS kommer få Orphan drug status både i USA och Europa. Det kan komma besked när som helst.


6) Listbytet blir startskottet

Det är extremt liten omsättning i aktien. Företaget har för ett halvår sedan meddelat att det har ansökt om att byta till riktiga börsen. Jag tror att det kan ske snart och det blir startskottet på omvärderingen. Då kommer de stora institutionella spelarna börja köpa.

7) Enorm potential inom autoimmuna sjukdomar

Under våren har jag läst en hel del medicinsk litteratur för att förstå potentialen inom autoimmuna sjukdomar. Det finns flera autoimmuna sjukdomar där plasmaferes är standardbehandling. Det finns dessutom flera andra sjukdomar där man har sett mycket lovande resultat i mindre öppna studier där man har använt immunoadsorption. Problemet där är att det är för dyrt att göra större studier som är randomiserade och dubbel-blinda. Det kommer vara betydligt billigare och enklare att göra de studierna med IdeS. Om de studierna blir lyckosamma kommer IdeS självfallet bli standardbehandling för en rad olika autoimmuna sjukdomar. IdeS-II som förhoppningsvis kommer kunna ges fler gånger kommer öka potentialen betydligt.

 

8) Den stora potentialen är inom autoimmuna sjukdomar

I Sverige skulle det kunna handla om 150 transplantationspatienter men betydligt fler patienter inom autoimmuna sjukdomar. 2500 patienter per år bara i Sverige ser jag som mycket troligt efter att ha läst in mig på flera olika autoimmuna sjukdomar.

2500 * 400 000 kr blir 1 miljard i försäljning bara i Sverige.

 

9. Godkännandet kan komma snabbare än man anar

De två fas-II studierna som pågår blir klara under nästa år. Jag bedömer det som mycket sannolikt att man därefter får accelerated approval.

http://www.fda.gov/Drugs/ResourcesForYou/HealthProfessionals/ucm313768.htm

Jag tror på att man börjar sälja redan 2017. Patienterna finns redan i patientregister hos sjukhusen och de står först i kön i väntan på transplantation. Det kommer inte bli en långsam introduktion vilket man ofta ser med nya läkemedel.

Sammanfattningsvis anser jag att Hansa Medical har en enorm potential. Jag anser också att sannolikheten att det blir succé är stor eftersom:

-       verkningsmekanismen är så unikt specifik,

-        att man har fantastiska resultat både vad gäller effekt och biverkningar i djurstudier, fas I och Fass II

-        att världsledande experter uttrycker sig som de gör

-        att konkurrenssituationen ser synnerligen gynnsam ut

-        det medicinska behovet är väldigt stort för de här patienterna

Länk till mitt tidigare inlägg:

http://www.redeye.se/aktiebloggen/hansa-medical/hansa-medical-fa-har-forstatt-hur-stort-det-kan-bli