Company overview

Speqta: Intervju med vd Fredrik Lindros (video)

Redeye Research Interview timeStamp 2020/11/18

Redeye har intervjuat Speqta´s VD Fredrik Lindros om kvartalsrapporten för det tredje kvartalet 2020. Inklusive Corona effekter, BidBrain och planen framåt.

Ni har precis släppt er rapport för tredje kvartalet 2020. Kan du kort beskriva hur det kvartalet har varit för er?

Absolut. Det har varit ett lönsamt och innovativt kvartal. Våra intäkter ökade med 74 procent och landade på 44 miljoner och vår EBITA ökade 165 procent jämfört med tidigare år och landade på 10 miljoner vilket är en marginal på 23 procent, vilket jag tror är högst i Speqtas historia. Samtidigt som vi har drivit innovationen framåt, då vi bland annat släppt Vinklubben SMART, som är vår första sociala media-tjänst. Vi har börjat att bryta ut vår AI-lösning till BidBrain, så det kommer att bli en SaaS. Sedan har vi också jobbat med mera innovationsdelar såsom att expandera våra mediehussamarbeten till länder som Finland och tagit mera vertikaler i länder som Norge.

Corona-pandemin slår till med full kraft nu under hösten. Hur förväntar du att detta kommer påverka er på kort och lång sikt?

Under kvartalet började våra affiliation-sajter att återhämta sig och framför allt starkt gick rabattkodsajterna under den här perioden. Sedan har pandemin slagit till igen vilket gör att det blir lite mer försiktighet i marknaden. Så den återhämtningen kommer ta längre tid och även pågå fram till 2021. När det gäller Rahalaitos i Finland så har de haft mycket lägre volymer i andra delen av kvartalet och även nu i början av Q4 och på vår e-handelsdel så tar det lite längre tid om det finns en osäkerhet i marknaden för att fatta beslut. Så det är lite grann försiktighet på marknaden, samtidigt som man ser när den här pandemin väl är över då står vi fortfarande väldigt bra rustade. Vi är fortfarande lönsamma och vi håller i det här ganska bra.

Vi har sett att ni fortsätter förstärka er position i Norden för er AffiliJet-lösning. Hur finns fortsatta möjligheter att växa i Norden eller börjar ni kolla på nya marknader?

För de som inte känner till AffiliJet så är det vårt sätt att sätta affiliation-sajter i en mediehusmiljö. Så det är alltså bra innehåll och bra jämförelsesajter, i en mediemiljö med starkt varumärke. Det här är mumma för SEO-ranking av vissa sökord. Vi ser en möjlighet att fortsätta expandera. Idag har vi då Sverige, Norge och nu tagit Finland. Det är tre av de nordiska länderna. Självklart finns det lite nordiska länder kvar, men vi är inte mot att även titta på andra länder utanför Norden. Det får komma när det kommer, men samtidigt också fortsätta att expandera. Att varje mediehus kan ta alla våra vertikaler, som vi till exempel gjorde med Dagbladet i Norge när vi tog att de även ska börja göra kreditkortsjämförelser.

Spännande. Låt oss gå över till en annan intressant produkt: BidBrain. Kan du berätta lite kort om den och dess potential?

Vi släppte en AI-lösning i början av året som vi kallar för CPO-lösning. Nu har vi byggt om den tjänsten så att det mer transparent skjuter in våra AI-kampanjer in i e-handlarens redan existerande Google Ads-konto. Det betyder att det här blir, för e-handlaren, väldigt transparent så de kan se budgivningen i realtid mer eller mindre. Det här gör ju att det här är så pass intressant att testerna visat sig så bra så vi bryter ut det här som en separat SaaS-lösning som vi ska lansera och det var också en nyhet vi släppte förra veckan. Det gör vi för att det passar väldigt bra som en SaaS-lösning, eftersom vi kommer att ta en licensavgift och en procent på ad spent. Det krävs nästan ingen IT-implementation från e-handlare för att komma igång eftersom de redan har Google Ads-konton och produktsfeeder uppsata idag. Det är lite grann det skifte som har skett i finansbranschen där man gick från manuell trading till robothandel och sedan så precis samma sak sker nu genom att buda för annonser. Så jämför en e-handlare som budar på samma produktkategori oavsett tidpunkt, storlek, device, geografi och pris.

Vad kommer vara Speqtas huvudfokus de kommande kvartalen?

Det blir till att bygga klart den här AI-lösningen, så att det blir en ordentlig SaaS. Rulla ut första versionen och fortsätta förbättra den, för den utvecklingen kom aldrig stå still. Och vi kommer fortsätta rekrytera likväl att fortsätta titta på de här mediehussamarbeten.

Tack så mycket Fredrik.

Mentioned companies