Post entry

"Candyking-skandal" i Sanitec

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Redan två grova infomissar i samband med riskkapitalbolags-ägda bolags börsintroduktioner på sistone.

På 1980-talet var det ofta rena vinstlotten att få köpa aktier i ett bolag som skulle börsintroduceras.

Ofta steg aktien med 20-30% och ibland uppemot 40-50% från teckningskursen under aktiens första handelsdag på börsen.

Men på sistone har säljare av bolag som ska börsintroduceras blivit allt girigare, och girigast av dem alla är de så kallade riskkapitalbolagen.

Inget ont i det.

De gör bara sitt jobb; att ge sina investerare bästa möjliga avkastning.

Och i nuvarande börsklimat med mycket pengar i omlopp och låga räntor, verkar man ej behöva ge aktieinvesterare en stor rabatt för att de ska bli intresserade av att köpa aktier.

De köper ändå, så varför ska bolagssäljare som riskkapitalbolagen i så fall sälja ut med stor rabatt?

Men som aktieinvesterare innebär det skäl vara selektiv med att köpa aktier i bolag som ska börsintroduceras - särskilt om det är riskkapitalbolag som är säljare.

Tidigare blogginlägg från 22 nov 2013 om bla det ("Varning för börsintroduktioner"): http://www.redeye.se/aktiebloggen/varning-borsintroduktioner

Där ges bla flera exempel på riskkapitalbolags-ägda bolag som börsintroducerats, och där aktierna haft en dålig utveckling efter börsintroduktionen.

Blogginlägg från 9 dec 2013 där det nämns att aktierna i fastighetsbolaget Platzer och toalett-tillverkaren Sanitec hittills stigit åtminstone lite grand under sina första börsdagar: http://www.redeye.se/aktiebloggen/avanza-bank/avanza-update

• I Platzer fick man köpa aktier för 26,50 kr inför dess börsintroduktion.

Aktiens första börsdag var 29 nov 2013.

På förmiddagen 10 dec 2013 låg aktien i 27 kr, dvs +2% från utförsäljningspriset.

• I Sanitec fick man köpa aktier för 61 kr inför dess börsintroduktion.

Aktiens första börsdag var 10 dec 2013 och på förmiddagen den dagen låg aktien i 64 kr, dvs +5% från utförsäljningspriset.

Dvs på kort sikt har det i alla fall inte varit en dålig affär att köpa aktier i samband med de bolagens börsintroduktioner.

Candyking-skandalen

Men senare blogginlägg från 15 dec 2013 om skandalbolag på börsen: http://www.redeye.se/aktiebloggen/skandaler-del-2

Där nämns skandalen kring det tredje stora bolaget som skulle börsintroduceras före slutet av 2013; godisbolaget Candyking.

Mitt under pågående börsintroduktion meddelar Candyking plötsligt att resultatet för q4/2013 blir sämre än väntat.

Som orsaker hänvisas till negativa valutaeffekter samt negativa effekter pga bränder i fabriker hos leverantörer vilket lett till produktionsbortfall.

Men nyhetsbyrån Direkt skriver om att brandeffekterna åtminstone delvis varit kända sedan okt 2013.

//Edit: Candyking uppgav självt att bränderna inträffade redan i okt 2013 men att de negativa effekterna av dem förvärrats under kvartalets gång.

Men ändå: Varför nämndes inget om det i börsintroduktions-prospektet om Candyking?

Det enda som står i Candykings börsintroduktions-prospekt när man söker på "brand" eller "bränder" är ett generellt, hypotetiskt resonemang på sid 13 i avsnittet under rubriken "Riskfaktorer" om Candykings central-lager skulle börja brinna:

Candyking har fyra centrallager.

Driften av dessa är outsourcad till externa leverantörer.

I centrallagren hanteras logistiken med uppackning av varor från leverantörer, sortering, paketering, montering, lastning samt andra kundanpassade distributions- och inventeringstjänster.

Om bolagets centrallager eller utrustningen i dessa lokaler skadas, till exempel till följd av brand, eller om någon av lokalerna måste stängas, kan Candyking lida skada i form av försenade leveranser, vilket i sin tur kan ha en negativ inverkan på Bolagets verksamhet, finansiella ställning och resultat.

https://www.avanza.se/avanzabank/kampanjer/cf/2013/candyking/Candyking_Holding_AB_Prospekt_131128_556738-8219.pdf

Prospektet är daterat 28 nov 2013.

Därefter kom först besked ons 11 dec 2013 (dvs 13 dagar efter prospekt-publiceringen) om följande enl pressmeddelande från Candyking:

_För det fjärde kvartalet 2013 förväntar sig Bolaget att resultatet kommer att påverkas negativt av effekten av de fabriksbränder som har inträffat under oktober månad hos två av Candykings större leverantörer, samt av ogynnsamma valutaeffekter jämfört med fjärde kvartalet 2013.

Effekten av dessa fabriksbränder har gradvis blivit mer omfattande och uppskattas i dagsläget komma tat påverka resultatet med 3,5 miljoner kr för det fjärde kvartalet.

Det är Bolagets förväntan att kunna återgå till normala leveranser och därmed återgå till ett normalt kostnadsläge redan under det första kvartalet 2014.

Det fjärde kvartalet påverkas även negativt av ogynnsam valutakursutveckling jämfört med motsvarande kvartal i fjol om uppskattningsvis drygt 3 miljoner kronor baserat på aktuella valutakurser.

Trots dessa negativa effekter under det fjärde kvartalet, förväntar sig Bolaget ett högre underliggande rörelseresultat för 2013 jämfört med 2012.

Med de åtgärder som företagsledningen vidtagit och kommer att vidta förväntas ovanstående effekter under fjärde kvartalet inte påverka Bolagets långsiktiga intjäningsförmåga._

http://group.candyking.com/sv/wp-content/uploads/sites/6/2013/12/Pressmeddelande-Aktuell-tilläggsinformation-om-Candyking.pdf

Besked samma dag om att aktieinvesterarnas anmälningstid för börsintroduktionen förlängs från 11 dec 2013 som sista anmälningsdag till 13 dec 2013, och att Candykings första dag på börsen skjuts upp från 12 dec till 16 dec 2013.

www.avanza.se/placera/telegram/2013/12/11/candyking-borspremiar-forskjuts-till-ca-1612-ny.html

www.avanza.se/placera/telegram/2013/12/11/candyking-anmalningsperiod-forlangd-aven-for-allmanheten.html

Fre 13 dec 2013 kom sedan besked om att hela börsintroduktionen av Candyking ställs in: www.avanza.se/placera/telegram/2013/12/13/candyking-drar-tillbaka-erbjudande-stoppar-borsnotering-ny.html

Dvs var det först under de knappa två veckorna mellan:

...28 nov 2013 (då prospektet publicerades)

och

...11 dec 2013 (då vinstvarningen kom)

som det stod klart att Candykings q4/2013-resultat skulle påverkas negativt med 6-7 miljoner kr pga bränder och valutaeffekter?

//

Riskkapitalbolagen Accent Equity och EQT äger Candyking.

Banken Nordea och aktiemäklarfirman Carnegie var anlitade för att sköta Candykings börsintroduktion.

Det är väl inte så att de medvetet underlät att skriva om brandeffekterna etc i prospektet för att inte störa aktieinvesterarnas intresse för att köpa Candyking-aktier i samband med börsintroduktionen?

Och sedan kom besked om att hela Candykings börsintroduktion ställs in.

Accent Equity har till och med meddelat att det nu inte heller blir aktuellt att börsintroducera Candyking under 2014.

Vilket fiasko!

Sanitec-skandalen

Och vad har då hänt kring Sanitec?

Där genomfördes dess börsintroduktion som nämnt ovan med gott intresse från aktieinvesterare och stigande börskurs under första börsdagen.

Det är i stor utsträckning samma aktörer bakom Sanitecs börsintroduktion som Candykings:

Riskkapitalbolaget EQT är ägare.

Och för att genomföra börsintroduktionen har återigen duon Nordea och Carnegie anlitats, men den här gången även Handelsbanken och schweiziska storbanken UBS.

Så idag, 17 dec 2013, besked om att Sanitec krävs på skadestånd av fd anställda i Frankrike.

Det är 6,5 miljoner euro som Sanitec dömts att betala enl beslut i en arbetsrättslig domstol i Frankrike.

Beloppet krävs av 84 fd Sanitec-anställda vid en fabrik i Frankrike som Sanitec lade ned under 2010.

6,5 miljoner euro låter som ganska mycket pengar för 84 pers.

Det blir ca 700 000 kr per person vid nuvarande eurokurs på ca 9,09 kr.

Men en dom är en dom även om Sanitec avser överklaga domen och beloppet är försumbart i relation till att Sanitec är värt över 6 miljarder kr på börsen vid börskurs 63 kr i skrivande stund (under förmiddagen tis 17 dec 2013).

Och vad står det då i Sanitecs börsintroduktionsprospekt om den franska rättsprocessen ovan?

På sid 52 i prospektet under rubriken "Tvister":

_Krav som gjorts gällande av tidigare medarbetare vid PCT

En grupp om cirka 87 tidigare medarbetare vid Sanitecs nedlagda produktionsanläggning i Frankrike, Produit Ceramique de Touraine SA ("PCT"), tvistar om sina uppsägningar och kräver 7,1 miljoner euro i ytterligare ersättning för uppsägningarna.

Frågan är för närvarande pågående och förhandling i den lokala arbetsdomstolen hölls den 10 september 2013.

Arbetsdomstolens dom vänts för närvarande komma i december 2013.

Sanitec betraktar risken för ytterligare betalningar som avlägsen och tror att domstolen kommer att döma till Bolagets fördel, varför inga avsättningar gjorts för detta krav._

http://www.sanitec.com/investors/newsectionform/newsectioncontent

Dvs Sanitecs besked till aktieinvesterare var enl prospektet inför börsintroduktionen att domstolens beslut i dec 2013 lär bli att Sanitec inte kommer att behöva betala några ytterligare pengar till de fd anställda i Frankrike.

Men idag (17 dec 2013) kom alltså besked om att Sanitec förlorade målet och döms att betala ut 6,5 miljoner euro till de fd anställda.

Fråga: Hur kunde Sanitec, ägaren EQT och alla de finansiella rådgivarna skriva i prospektet att Sanitec skulle vinna domen och inte behöva betala pengarna, när det nu istället blev Sanitec som förlorade domen och döms att betala pengarna?

Det kan väl inte vara så att man undvek att säga sanningen för att inte störa aktieinvesterarnas intresse för att köpa Sanitec-aktien i samband inför börsintroduktionen?

//Edit: Hela fyra st advokatbyråer var anlitade som juridiska rådgivare i samband med Sanitecs börsintroduktion:

White & Case
Shearman & Sterling
Castrén & Snellman
Vinge

Ska man tolka det som ett exempel på "ju fler kockar, desto sämre soppa" att det ändå i prospektet gjordes den felaktiga bedömningen att den franska domstolen skulle döma till Sanitecs favör?

Av de fyra ovannämnda advokatbyråerna var White & Case juridiska rådgivare åt Candyking och dess ägare medan övriga tre var juridiska rådgivare åt Nordea, UBS, Carnegie och Handelsbanken.

//

Så fort det börjar komma igång lite börsintroduktioner har det alltså redan framkommit två exempel på klara situationer där aktieinvesterare fått sig en positivare bild av bolagen (Candyking och Sanitec) i börsintroduktions-prospekten än hur det är i verkligheten.

Hur påverkar detta aktieinvesterarnas fortsatta förtroende för EQT, Nordea, Carnegie och riskkapitalbolagens börsintroduktioner?

Här är slutsatsen att det motiverar att man som aktieinvesterare blir ännu mera skeptisk till dem.

Sanitec-aktien hittills idag över 1% ned till 63,25 kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?