Post entry

Sälj Scandbook-aktien

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Börsnoterade boktryckeriet Scandbook har dålig lönsamhet och hög skuldsättning, vilket är en dålig kombination.

Huvudscenariot är att den dåliga utvecklingen lär fortsätta och att bolaget därför kommer att behöva be aktieägarna om kapitaltillskott, vilket lär sänka börskursen ytterligare.

Aktieägare kan ställa knepiga frågor om detta till Scandbooks styrelse och företagsledning på Scandbooks bolagsstämma imorgon tors 25 apr 2013 (kl 15 i Falun där bolaget har sin verksamhet).

• Inför bolagsstämman föreslås tex (trots den dåliga utvecklingen i bolaget) att alla Scandbooks 5 styrelseledamöter och revisorn får sitta kvar det kommande året till nästa stämma. Vad känner styrelsen för ansvar för att utvecklingen för Scandbook och dess börskurs varit så dålig?

• Hur kan styrelsen ha fortsatt förtroende för Scandbooks vd Pär Nilsson som haft den rollen i flera år nu trots bolagets dåliga utveckling?

• Är det lämpligt att Scandbook har en styrelseordförande (Curt Lönnström) som misstänkts vara inblandad i härvan kring kraschade aktiemäklarfirman HQ (även om han själv anser sig vara helt oskyldig)? Mer om det nedan.

• I styrelsen sitter även Håkan Söderbäck från riskkapitalbolaget Accent Equity som under våren 2010 sålde ut Scandbook-aktier för 58 kr/st i samband med Scandbooks börsintroduktion (där HQ var Scandbooks finansiella rådgivare för övrigt). Nu ca 3 år senare ligger aktien i 8,50 kr dvs den har fallit med 85%. Vad är hans kommentar till det?

• Det är Björn Bäckvall från revisionsbyrån Ernst & Young som är Scandbooks revisor och alltså ska se till att Scandbooks bokföring är korrekt och rättvisande. Han kommer ju också vara närvarande på stämman, och kan frågas om hur han kan godkänna att Scandbook har kvarvarande goodwill bokförd som tillgång i Scandbooks balansräkning med ett belopp på 64 miljoner kr i slutet av 2012 fast Scandbook går så dåligt. Borde inte goodwillen skrivas ner till noll kronor? Och kommer det i sin tur leda till att det kvarvarande bokförda egna kapitalet blir för litet så att Scandbook då kommer att behöva kapitaltillskott från aktieägarna?

• Vilken bank är Scandbooks långivare? Vad säger banken om Scandbooks utveckling? Har banken rest krav på att Scandbook måste få kapitaltillskott från aktieägarna? Kommer Scandbook att behöva kapitaltillskott från aktieägarna? Varför/varför inte?

Styrelsen

I Scandbooks styrelse (på totalt 5 pers) sitter bla Håkan Söderbäck (från Accent Equity) och fd Dagens Industri-journalisten Pia Gideon.

Scandbooks styrelseordförande är Curt Lönnström som tidigare även var styrelseledamot i HQ och har misstänkts för oegentligheter i samband med att HQ gick omkull pga stora tradingförluster.

Själv anser sig Lönnström säkert inte ha begått något brott, men han har ändå tydligen valt att begära bodelning från sin hustru för att inte bli utblottad om de stora skadeståndskraven på bla fd HQ-styrelseledamöter skulle godkännas av domstolen.

• Svenska Dagbladet skrev i feb 2012 att Lönnström är misstänkt i HQ-härvan för "grovt svindleri, grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman": http://www.svd.se/naringsliv/ny-hq-styrelsemedlem-riskerar-fangelse_6884387.svd

• Realtid.se skrev också om det då: http://www.realtid.se/ArticlePages/201202/28/20120228080744_Realtid413/20120228080744_Realtid413.dbp.asp

• Innan dess skrev Affärsvärlden i apr 2011 om att Lönnström ansökt om bodelning: http://www.affarsvarlden.se/hem/bank_finans/article3146128.ece

• Dagens Nyheter skrev om det i sept 2010: http://www.dn.se/ekonomi/hqtoppar-sakrar-sina-tillgangar

• I sept 2012 kom besked om 5 personer som friades från misstankar om brott i samband med HQ-härvan. Curt Lönnström hörde inte till de 5 personerna.

"De som nu är kvar som misstänkta är tidigare ordförande Mats Qviberg, tidigare vd Mikael König, Curt Lönnström och Stefan Dahlbo", skrev Svenska Dagbladet då: http://blog.svd.se/neurathsbors/2012/09/26/hq-toppar-frias-fran-brottsmisstanke/

Realtid.se om beskedet att 5 personer frias i härvan (Pernilla Ström, Carolina Dybeck, Anne-Marie Pålsson, Thomas Erséus och Johan Piehl): http://www.realtid.se/ArticlePages/201209/26/20120926112656_Realtid715/20120926112656_Realtid715.dbp.asp

Svenska Dagbladet skrev då (i sept 2012) att åklagaren Martin Tidén sa att det före årsskiftet 2012/2013 bör stå klart "ifall åtal väcks eller om brottsmisstankarna avskrivs" även vad gäller Qviberg, König, Lönnström och Dahlbo.

Och nu är det 24 apr 2013 och ännu har inget besked om åtal kommit.

Så här sa åklagaren Martin Tidén 8 apr 2013:

"Frågan om åtal kan jag inte svara på idag eftersom förundersökningsprotokollet inte är klart.

Förundersökningen är inte avslutad eftersom utredningsåtgärder (bla förhör och analys av materialet) tagit längre tid att genomföra än beräknat."

Dvs frågan är om det innebär att misstankarna mot bla Lönnström har svalnat eller om det helt enkelt innebär att det är en komplicerad utredning av ärendet.

Bokmarknaden

Finns det någon potential i aktien i boktryckeriet Scandbook (börsnoterat på Stockholmsbörsens småbolagslista First North)?

Är det verkligen en hållbar affärsidé nuförtiden att trycka pappersböcker när folk allt mer läser via sin dator/mobiltelefon/surfplatta etc?

Försäljning av böcker som man läser via dator etc uppgår ännu så länge till bara 1% av den totala bokförsäljningen enl Scandbook. Den totala bokförsäljningen var dock -13% under 2012 jämfört med 2011.

Trenden är densamma i Norge och Danmark. I Norge har landets enda kvarvarande boktryckeri (AIT Otta) lagts ned.

Börskursen

• Trist utveckling för Scandbook-aktiens börskurs från 50-60 kr våren 2010 till nuvarande börskurs på 8,50 kr.

Aktien såldes tydligen ut för 58 kr/st inför börsintroduktionen på Stockholmsbörsens First North-lista i mars 2010. Numera kraschade aktiemäklarfirman HQ var finansiell rådgivare vid börsintroduktionen.

Det var riskkapitalbolaget Accent Equity som sålde ut Scandbook-aktier i samband med Scandbooks börsintroduktion, så om Accent Equity försöker börsintroducera fler bolag kan det alltså finnas skäl att se upp. Accent Equity har en kvarvarande ägarandel på 40% av Scandbook per slutet av mars 2013.

Ekonomisk utveckling

• Under 2012 hade Scandbook intäkter på 174 miljoner kr (-5% jämfört med 2011) och ett nettoresultat på -34 miljoner kr.

Scandbooks vd Pär Nilsson tolkar dock intäktsminskningen positivt i bolagets resultatrapport för q4/2012 (daterad 7 feb 2013). Han uppger att intäkterna föll med 4% under året jämfört med att bokmarknaden föll med 13% vilket måste innebära att Scandbooks marknadsandel ökat.

• Resultatet belastades med -28 miljoner kr pga en icke kassaflödes-påverkande nedskrivning av bokfört värde på goodwill. Exkl det skulle nettoresultatet uppgått till -6 miljoner kr under 2012.

Goodwill

• Trots goodwill-nedskrivningen på 28 miljoner kr uppgick Scandbooks återstående bokförda värde på goodwillen till 64 miljoner kr i slutet av 2012.

Goodwill uppstår ju bla när ett bolag köper ett annat bolag för ett pris som innebär att det köpta bolagets tillgångar värderas högre än det köpta bolagets bokförda tillgångs-värden. Dvs tydligen har Scandbook tidigare gjort något dyrt företagsköp som skapat goodwillen.
Förmodligen uppstod goodwillen när Accent Equity år 2006 köpte Scandbook från Danska bolaget Nörhaven AS.

Accent Equity

"Vi ser ScandBook som ett mycket välskött och kundanpassat företag", sa Accent Equitys vd Jan Ohlsson då i ett pressmeddelande från sept 2006 när Accent Equity köpte Scandbook. Men nu i efterhand ångrar han säkert att Accent Equity gjorde det företagsköpet.

Scandbook uppgavs då (i sept 2006) ha intäkter på 200 miljoner kr/år och 130 pers anställda. Scandbooks marknadsandel uppgavs ligga på 65% i Sverige och 35% i hela Norden för böcker med hårt omslag. Bonniers och Norstedts nämndes som exempel på Scandbooks kunder.

Begäran om kapitaltillskott?

Även om Scandbook alltså har kvarvarande goodwill bokförd till 64 miljoner kr som tillgång i bolagets balansräkning, så lär värdet på det kvarvarande goodwill-värdet dock vara noll kr med tanke på Scandbooks dåliga lönsamhet.

Goodwill-värdet skulle därmed behöva skrivas ned till noll kr. Det skulle då innebära en resultatpost på -64 miljoner vilket skulle göra att Scandbooks egna kapital skulle minska från 95 miljoner kr i slutet av 2012 till bara 31 miljoner kr (allt annat lika).

Då skulle det egna kapitalet bli så litet och innebära en så liten buffert mot framtida förluster, att Scandbooks långivare säkert skulle kräva kapitaltillskott till Scandbook från Scandbooks aktieägare (dvs kapitaltillskott genom utförsäljning av nya Scandbook-aktier via nyemission).

Och då skulle antalet nya Scandbook-aktier leda till stor utspädning av det befintliga antalet Scandbook-aktier och börskursen skulle säkert falla kraftigt.

Några ljusglimtar

• Besparingar genomförs som ska ge effekt from 2013. Dvs innebär det att bolaget åtminstone kan visa nollresultat under 2013?

• Scandbooks vd Pär Nilsson skriver i bolagets resultatrapport för q4/2012 (daterad 7 feb 2013) att förhandlingar med kunder skett under hösten 2012 och har lett till att befintliga kunder förlängt sina ramavtal med Scandbook samtidigt som nya kunder tillkommit och ingått nya ramavtal. Dvs chans till intäktsökning 2013?

Stora skulder

I slutet av 2012 hade Scandbook en nettoskuld (räntebärande skulder minus kassa) på 46 miljoner kr, dvs en hög skuldsättning i relation till att bolagets börsvärde bara är knappt 30 miljoner kr vid nuvarande börskurs. Och även om man beaktar att bolaget går med förlust.

Det skulle vara intressant att veta vilken/vilka bank/banker som lånat ut pengarna till Scandbook och hur den/de ser på Scandbooks dåliga ekonomiska utveckling.

Scandbook har ca 120 pers anställda i 2 boktryckerier i Falun; ett för böcker med hårt omslag och ett för pocketböcker. Scandbook hade tidigare även ett tryckeri i Smedjebacken men det är numera nedlagt.

Den höga skuldsättningen lindras något av att Scandbook i mars 2013 sålde en fastighet för 8 miljoner kr. Det var fastigheten där tryckeriet i Smedjebacken låg, så försäljningen av fastigheten innebär inte att Scandbook måste börja betala hyra till den nya ägaren av fastigheten.

Skattetvist

En skattetvist pågår där Scandbook kräver drygt 80 miljoner kr i moms-återbetalning från Skatteverket för åren 2005-2007. Scandbook har tidigare återfått ca 30 miljoner kr för år 2004. För 2005-2007 har dock domstolen nekat återbetalning vilket Scandbook överklagat till nästan instans.

Liten handel i Scandbook-aktien

En särskild nackdel med Scandbook-aktien är att det är liten handel i den på börsen. Det är därför svårt att köpa eller sälja Scandbook-aktier för större belopp utan stora förändringar i börskursen.

• Tex idag (ons 24 apr 2013) handlades det 1 000 Scandbook-aktier för 8,50 kr/st. Dvs det var Scandbook-aktier för 8 500 kr på en hel börsdag.

• Innan dess får man gå tillbaka till 3 apr 2013 då den senaste affären med Scandbook-aktier ägde rum. Då handlades 1 500 aktier i bolaget för 8,65 kr/st (dvs för ca 13 000 kr).

• Och innan dess gjordes senaste affären 25 mars 2013 (500 aktier för 8,65 kr dvs för ett belopp på drygt 4 000 kr).

- - -

Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt, även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommandtionen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Här fick alltså Scandbook-aktien rekommendationen "sälj" vid nuvarande börskurs 8,50 kr (slutkurs ons 24 apr 2013).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?