Post entry

Köpläge: Compuware, Spectra Energy, Smithfield Foods

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Läge att ta rygg på finansmannen Thomas Sandell i USA-bolagen Compuware, Spectra Energy och Smithfield Foods.

Sammanfattning

Svensken Thomas Sandell (52 år) har gjort succé i finansbranschen i USA. Efter bla åtta år på investmentbanken Bear Stearns startade han sitt egna fondbolag Sandell Asset Management år 1998: http://www.sandellmgmt.com/index.asp

Bolaget driver nu sin egen fond Castlerigg Investments.

Sandell har genom sina framgångar byggt upp en egen förmögenhet på 7-8 miljarder kr (som väl till stor del är investerad i hans egen fond).

http://www.forbes.com/profile/thomas-sandell/

http://www.va.se/sveriges-119-miljardarer

Fonden har som strategi att vara aktivistinvesterare, dvs att identifiera undervärderade bolag och få bolagen att vidta åtgärder så att börskursen stiger så att bolagen blir fullvärderade. Det ger därmed god chans till värdeökning till (förhållandevis) låg risk.

Tre bolag som Sandell köpt aktier i och ser potential med:

Compuware: Ett datorprogram-bolag baserat i Detroit, och noterat på Nasdaq-börsen i USA och där värt motsvarande 16-17 miljarder kr vid nuvarande börskurs.

Börskursen ligger i 11,72 dollar (slutkurs fre 2 aug 2013) men enl Sandell ligger kurspotentialen på 16 dollar om bolaget blir uppköpt och/eller styckas upp osv.

Dvs kursförändringspotential: +37% från nuvarande börskurs.

Ett bud på Compuware kom i jan 2013 från riskkapitalbolaget Elliott (på 11 dollar per Compuware-aktie) men Compuware har bla anlitat investmentbanken Goldman Sachs för att få till ett högre bud.

Ännu har inget nytt bud kommit men enl Reuters-artikel 2 aug 2013 vidtar Compuware nu förnyade ansträngningar för att få till ett bud, bla från konkurrenterna CA Technologies, BMC Software eller riskkapitalbolag.

Spectra Energy: Ett gaslednings-bolag baserat i Texas i USA, noterat på New York-börsen i USA och där värt nästan 160 miljarder kr vid nuvarande börskurs.

Börskursen ligger i 35,99 dollar men enl Sandell ligger kurspotentialen på upp till 48 dollar om bolaget knoppar av dotterbolag och sänker kostnadsnivån.

Dvs kursförändringspotential: upp till +33% från nuvarande börskurs.

Spectra Energy valde i jun 2013 att gå med på att sälja av en del tillgångar i enlighet med Sandells förslag (som han presenterade i maj 2013), och enl honom är bolagets beslut en bra början.

Men om Spectra Energy väljer att inte genomföra Sandells övriga förslag avser Sandell få till en omröstning om att avsätta Spectra Energys styrelse på Spectra Energys nästa bolagsstämma år 2014.

Sandell äger själv 0,3-0,4% av Spectra Energy och har allierat sig med en samarbetspartner så att de tillsammans i dagsläget tillhör Spectra Energys tio största aktieägare.

Smithfield Foods: Ett svinuppfödnings- och skinksmörgåspåläggs-bolag baserat i USA-delstaten Virginia vid USA:s östkust. Bolaget värt 31 miljarder kr på New York-börsen vid nuvarande börskurs.

Börskursen ligger nu i 33,33 dollar. Kinesiska bolaget Shanhui har lagt ett bud på 34 dollar per aktie vilket SF accepterat. De hoppas att uppköpet kan genomföras under 2013.

Men aktivistfonden Starboard förespråkar istället att budet stoppas och att SF styckas upp i sina beståndsdelar (svinuppfödning, fläskprodukter, utlandsverksamhet) och att delarna säljs av separat vilket väntas ge en börskurs på upp till 55 dollar per aktie (kurspotential +65% från nuvarande börskurs 33,33 dollar).

Andra analytiker bedömer enl Bloomberg att styckningsvärdet på SF ligger på 26-48 dollar vilket i så fall innebär en kursförändringspotential på -22% upp till +44% från nuvarande börskurs 33,33 dollar.

Nästa hållpunkt är en bolagsstämma i SF nu i aug 2013 och Sandell frågar sig om Starboard har hunnit med att lämna in anmälan om att rösta bort SF:s nuvarande styrelse.

Annars risk för att stämman röstar för att acceptera rådande bud, men då får man som aktieägare i alla fall kursen 34 dollar per aktie för Kina-budet.

Dessutom blir det en straffavgift på 3,7% av SF:s budvärde om Kina-budet stoppas.

Men Sandell anser att det är smart folk på Starboard enl vad han har sagt till nyhetsbyrån Bloomberg.

SF-storägaren Continental Grain såg potential att SF skulle kunna skaka fram ett värde på 40 dollar per SF-aktie vid en uppstyckning av SF och försäljning av delarna, men att det skulle kunna ta tre år att få ut det värdet. CG valde därför att istället acceptera Kina-budet på 34 dollar per SF-aktie.

Compuware

Tidigare blogginlägg från 1 juni 2013 om amerikanska IT-bolaget Compuware som Thomas Sandell investerat tungt i och sagt att bolaget kan bli uppköpt, och att det finns dolda tillgångar i bolaget vilket gör att aktiekursen kan höjas genom uppstyckning av bolaget osv: http://www.redeye.se/aktiebloggen/koplage-compuware-aktien

I blogginlägget fick Compuware-aktien rekommendationen "köpläge", dvs den ansågs vara "En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning."

Compuware-aktien låg då i 11,23 dollar på Nasdaq-börsen i USA och nu drygt två månader senare ligger aktien i 11,72 dollar (dvs hittills är den upp drygt 4%).

Men enl Sandells finns det potential för Compuware-aktien att nå 16 dollar enl blogginlägget.

Det innebär alltså en kvarvarande kurspotential för en kursuppgång på 36-37% (dvs från dagens kurs 11,72 dollar till potentialkursen 16 dollar).

Så mycket har alltså ännu inte hänt i den aktien, men mycket kan hända fortsatt framöver.

Bla skrev nyhetsbyrån Reuters fre 2 aug 2013 om att Compuware tagit nya initiativ för att få något bolag att köpa upp Compuware: http://www.reuters.com/article/2013/08/02/us-compuware-sale-idUSBRE97114B20130802

Bla uppvaktas bolaget CA Technologies, riskkapitalbolag, samt köparna av Compuware-konkurrenten BMC Software.

Compuware fick tidigare ett uppköpsbud i jan 2013 från riskkapitalbolaget Elliott men tackade nej och anlitade Goldman Sachs och Allen & Co för att hitta någon som kunde bjuda högre, men något högre bud har ännu inte dykt upp.

Elliotts bud motsvarade ett börsvärde på 2,3 miljarder dollar för Compuware, vars börsvärde i dagsläget ligger på 2,5 miljarder dollar (vid nuvarande börskurs på 11,72 dollar).

23 juli 2013 rapporterade Compuware om sitt q1 (apr-jun 2013) som blev enl följande:

• intäkter 226,9 miljoner dollar (jämfört med aktieanalytikernas snittförväntningar på 227,5 miljoner dollar enl Ibes)

• resultat per aktie 0,05 dollar (jämfört med aktieanalytikernas förväntningar på 0,10 dollar)

http://www.reuters.com/article/2013/07/23/results-surprises-idUSL4N0FT2CG20130723

Rapporten var alltså sämre än väntat.

Thomas Sandell

I det förra blogginlägget beskrevs Sandells stora framgångar med sina aktieinvesteringar via sin kapitalförvaltningsfirma Sandell Asset Management och dess fond Castlerigg Master Investments.

Sandell (nu 52 år) är rankad som världens 1 175:e rikaste person med en förmögenhet på 1,2 miljarder dollar (7-8 miljarder kr) per mars 2013: http://www.forbes.com/profile/thomas-sandell/

Enl tidningen Veckans Affärer var Sandell världens 20:e rikaste svensk med en förmögenhet på 8 miljarder kr per slutet av 2012: http://www.va.se/sveriges-119-miljardarer

Spectra Energy

I juni 2013 var Sandell nu ute och pratade om bla aktien i Spectra Energy hos nyhetsbyrån Bloomberg.

Är den aktien också köpvärd om man vill ta rygg på Sandell?

Compuware vs Spectra Energy

Spectra Energy är en lite större munsbit än Compuware.

Medan Compuware är värt motsvarande 16-17 miljarder kr på Nasdaq-börsen så är Spectra Energy nästan tio gånger så stort med ett värde på nästan 160 miljarder kr på New York-börsen.

http://www.bloomberg.com/quote/CPWR:US

http://www.bloomberg.com/quote/SE:US

http://www.bloomberg.com/quote/USDSEK:CUR

Börskursens utveckling senaste 12 mån (tom fre 2 aug 2013):

• Compuware +31%

• Spectra Energy +26%

Källa: Bloomberg.com (enl länkarna ovan)

Aktiernas p/e-tal (börskurs delat med förväntat resultat per aktie för 2013):

• Compuware 24-25 (räknat på förväntat resultat per aktie för Compuwares bokföringsår som varar tom mars 2014)

• Spectra Energy 23-24

Källa: Bloomberg.com (enl länkarna ovan)

Dvs båda aktierna har gått bra det senaste året men båda aktierna verkar ganska högt värderade vid nuvarande p/e-tal.

Bolagens verksamheter:

• Compuware:

"Compuware Corporation provides software products and information technology(IT) solutions.

The Company offers a set of integrated solutions for enterprise IT including:

...IT portfolio management

...application development

...quality assurance

...IT service management"

• Spectra Energy:

"Spectra Energy Corporation

...transmits

...stores

...distributes

...gathers

...processes

natural gas.

The Company provides transportation and storage of natural gas to customers in various regions of

...the northeastern and southeastern United States

...the Maritime Provinces in Canada

...the Pacific Northwest in the United States and Canada

...the province of Ontario, Canada"

Källa: Bloomberg.com (enl länkarna ovan).

Framtida resultat per aktie

• Compuware:

Enl Reuters.com:

apr 2013-mars 2014: 0,31 dollar
apr 2014-mars 2015: 0,44 dollar

(Baserat på 4-5 analytikers prognoser.)

http://www.reuters.com/finance/stocks/financialHighlights?symbol=CPWR.O

Med ett resultat per aktie på bara 0,31 dollar för innevarande bokföringsår (apr 2013-mars 2014) betyder det att Compuware-aktien handlas till ett p/e-tal på hela 38 räknat på det resultatet per aktie.

Frågan är då hur Bloomberg kunde komma fram till att Compuware-aktien värderas till ett p/e-tal på 24-25 utifrån förväntat resultat per aktie för innevarande bokföringsår (apr 2013-mars 2014).

Det innebär att förväntningarna enl Bloomberg ligger på ett resultat per aktie på 0,48 dollar för innevarande bokföringsår (apr 2013-mars 2014), dvs klart högre än förväntningarna på 0,31 dollar enl Reuters ovan.

Dock anger Reuters att analytikerna för ett år sedan räknade med ett resultat per aktie på 0,53 dollar för apr 2013-mars 2014 vilket sedan dess sänkts till nuvarande snittprognos på 0,31 dollar, så ev är Bloombergs förväntade siffra på 0,48 dollar inte helt uppdaterad.

Även med den resultatökning till 0,44 dollar per aktie som förväntas under nästa bokföringsår (apr 2014-mars 2015) handlas Compuware-aktien till ett p/e-tal på höga 26-27.

Enl 4-traders.com uppgår analytikernas snittförväntningar till exakt samma nivå som Reuters uppger:

apr 2012-mars 2013 (faktiskt utfall): -0,08 dollar
apr 2013-mars 2014: 0,31 dollar
apr 2014-mars 2014: 0,44 dollar

http://www.4-traders.com/COMPUWARE-CORPORATION-8885/financials/

Dvs det verkar vara rådande snittförväntningar i dagsläget.

En fråga är om de höga p/e-tal Compuware-aktien nu värderas till (vid nuvarande börskurs och prognoserna ovan) kan leda till kraftig kursnedgång om tex konjunkturen försämras och något nytt bud på Compuware inte blir av.

Tex som synes gick Compuware med förlust under förra bokföringsåret (apr 2012-mars 2013).

• Spectra Energy:

Enl Reuters.com:

2013: 1,52 dollar
2014: 1,67 dollar

(Baserat på 13 analytikers prognoser.)

http://www.reuters.com/finance/stocks/financialHighlights?symbol=SE.N

Enl 4-traders.com:

2013: 1,52 dollar
2014: 1,75 dollar

Dvs de prognoserna för 2013 är i enlighet med Bloombergs uppgift om att aktien handlas till ett p/e-tal på 23-24 räknat på förväntat resultat per aktie för 2013.

Med prognoserna för 2014 blir p/e-talet 21-22 med Reuters snittförväntning på 1,67 dollar och 20-21 med 4-traders.com:s snittförväntning på 1,75 dollar.

Spectra Energys resultatrapport för q2/2013 väntas komma nu på tis 6 aug 2013.

Spectra Energy var på tal fre 29 juli 2013 när det uppgavs att Spectra Energy tillsammans med bolaget Nextera Energy planerar bygga en ny gasledning för 3 miljarder dollar för att förse elbolag i Florida med naturgas. Tydligen är det gott om naturgas nu och tanken är att även låta Florida dra fördel av det: http://www.4-traders.com/NYMEX-HENRY-HUB-GAS-2356084/news/U-S-HOT-STOCK-FUTURES-HOT-STOCKS-TO-WATCH-17135373/

Fre 2 aug 2013 kom besked om att Spectra Energy håller på att sälja av en oljeledning till det relaterade bolaget Spectra Energy Partners (SEP): http://www.4-traders.com/SPECTRA-ENERGY-CORP-39442/news/Spectra-Energy-Corp-Spectra-Energy-Corp-and-Spectra-Energy-Partners-Close-on-50-Percent-of-the-Ex-17160633/

Prislappen uppgår till 800-900 miljoner dollar varav knappt hälften kontant och resten i ägarandelar i SEP samt lånefordringar.

Affären är ett led i att sälja fler tillgångar (bla lagringsanläggningar) till SEP framöver för att på så vis höja värdet på Spectra Energy-aktien.

Bla vill Spectra Energy sälja av tillgångar till SEP för att på så vis kunna finansiera investeringar på annat håll.

Spectra Energy säger sig ha planer på att investera 25 miljarder dollar i sin egen verksamhet tom år 2019 (dvs motsvarande 165 miljarder kr jämfört med Spectra Energys nuvarande börsvärde på knappt 160 miljarder kr).

Bloomberg-konferens

Thomas Sandell deltog på en hedgefond-konferens i Bloombergs regi tis 4 juni 2013 i New York (Bloomberg Link Hedge Funds Summit) och gjorde där ett framträdande enl följande videoklipp: http://www.bloomberg.com/video/bloomberg-link-panel-on-activist-investing-f~1CQW_AQOy0ipXk0cButQ.html

Han presenteras där som Thomas Sandell (styrelseordförande och vd i Sandell Asset Management) som har stor erfarenhet från så kallade "händelsedrivna affärer" eller "händelsedrivna strategier" som ska diskuteras under framträdandet (närmare bestämt hur aktivistägare jobbar).

Sandell sa bla följande under sitt framträdande på konferensen:

• Han har tidigare jobbat i åtta år på amerikanska investmentbanken Bear Stearns med dess styrelseordförande Ace Greenberg.

Sandell var chef för bankens riskarbitrage-avdelning.

I samband med det var han inblandad i "aktivist-kampanjer" för flera av bankens kunder som tex Carl Icahn, Harold Simmons och Kirk Kerkorian.

Därifrån fick Sandell idén till att under 1998 starta sin egen fond som heter Castlerigg Investments.

Det är en global händelsedriven fond med kontor i New York och London.

• Fonden har tre olika inriktningar:

1) investeringar i lånefordringar

2) investeringar i aktier i bolag där "speciella händelser" inträffar eller är på gång

Vad gäller sådana aktieinvesteringar har Sandell-fonden inriktningen att som aktiv aktieägare ("aktivist") få igenom sina förslag på åtgärder som bolagen ska vidta för att få upp börskursen.

3) aktieaffärer i samband med att börsbolag blir uppköpta (så kallade "merger arbitrage"-affärer)

• Aktivistinvesteringar har vuxit fram sedan år 2005 som något som numer är accepterat även bland institutionella investerare.

Fram tills dess sågs det ner på aktivistfonder som "bad guys", men numer har även institutioner insett tex följande:

...Företagsledningar behöver ofta inte stå till svars inför aktieägarna för vad företagsledningen gör.

...Många företag leds av sömniga företagsledningar som inte är villiga att försöka ta fram aktieägarvärden (dvs de är inte villiga att vidta åtgärder i verksamheten för att få börskursen att stiga).

...Ofta vill företagsledningarna istället fokusera på att leda en så stor verksamhet som möjligt och därmed få så mycket makt som möjligt, vilket kan bli väldigt olönsamt för aktieägarna.

Nuförtiden välkomnas istället aktivistägare snarare av långsiktiga aktieägare att ta plats i styrelsen för ett bolag, och ställa företagsledningen till svars.

• Geografiskt sett är det stora skillnader för en aktivistägare att agera i tex Europa jämfört med USA.

Vissa saker är bättre i Europa, tex det finns inga "giftpiller" (särskilda regler i ett bolags bolagsordning) eller uppdelade styrelser ("staggered boards") vilket annars kan stoppa eller försvåra uppköp.

Staggered boards verkar betyda att aktieägarna inte röstar om att tillsätta alla styrelseledamöter i ett bolags styrelse varje år, utan att styrelseledamöterna har rullande mandatperioder där det kan vara så att tex bara en tredjedel av styrelsen väljs om varje år: http://en.wikipedia.org/wiki/Staggered_board_of_directors

För att införa giftpiller eller uppdelade styrelser i ett bolag i Europa måste det godkännas av aktieägarna på bolagets årliga bolagsstämma, men aktieägare i ett europeiskt bolag lär inte godkänna det.

I Europa behöver en aktivistägare därmed tex inte vänta i två år på att kunna tillsätta nya styrelseledamöter och ta över kontrollen i bolaget.

Men det kan finnas andra försvårande faktorer i europeiska bolag, tex som att aktieägarna är mer lojala mot befintlig företagsledning.

Tex i Storbritannien är försäkringsbolaget Prudential en stor ägare i många brittiska börsbolag, och Prudential har som policy att inte acceptera fientliga uppköpsbud på börsbolag förrän budet är ovillkorat eller att bolagets styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera budet.

Man måste därför vara försiktig med aktieägarna i europeiska bolag. Dessa aktieägare kan stoppa fientliga bud.

Ett exempel är när Heinz ville köpa Cadbury (utan att Cadbury-styrelsen godkänt budet i förväg) men aktieägarna gick ej med på det, vilket ledde till att budet fick höjas en hel del eftersom aktieägarna i europeiska bolag ofta är väldigt långsiktiga.

Det är inte som med amerikanska aktiefonder som rapporterar sin utveckling varje kvartal och har press på sig att ha god utveckling varje kvartal.

Europeiska institutionella aktieinvesterare är istället mycket långsiktiga och behåller gärna en aktie i 10-15 år.

Tex kan sådana aktieägare utifrån sina förväntningar räkna ut att en aktie är värd 25% mer än ett uppköpsbud om man fortsätter behålla aktien långsiktigt, och då behåller aktieägarna hellre aktien i ytterligare tio år till.

Dessutom kan sådana aktieägare ofta känna företagsledningen väl och är aktivt engagerade i bolagets utveckling.

• Sandell försöker undvika att agera aktivistägare i börsbolag utanför USA.

Enl honom är det mycket svårare att vara aktivistinvesterare i börsbolag utanför USA.

Tex kan personalens fackföreningar ställa till problem för aktivistägare i europeiska börsbolag.

Sandell fokuserar därför på bolag i USA där det finns ett välformulerat regelverk för hur man byter ut styrelsen, får saker gjorda i bolaget, och hur rösträttsreglerna fungerar tex när beslut ska fattas och det finns aktieägare med olika uppfattningar.

Han vill helt enkelt ta så liten risk som möjligt och fokuserar därför på bolag i USA istället för att tex börja investera i bolag i Japan.

Tex har amerikanska kapitalförvaltaren Dan Loeb med sitt fondbolag Third Point köpt en ägarandel på 7% i japanska hemelektronikbolaget Sony: http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_S._Loeb

//Edit: Loeb vill bla att Sony ska särnotera sitt affärsområde för underhållning (med inriktning på bla filmer, tv-program, musik och datorspel) och sälja ut 20% av affärsområdet i samband med det, men Sonys företagsledning med vd Kazuo Hirai i spetsen är motståndare till förslaget: www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N2003256&source=

Sony äger bla de amerikanska filmbolagen Columbia och Tristar: http://en.wikipedia.org/wiki/Sony#Entertainment

//

Enl Sandell finns det stora möjligheter för aktivistägare i USA just nu.

Han avslöjar bla att Sandell Asset Management kommer att offentliggöra en storaffär veckan därpå (dvs vecka 24; 10-16 juni 2013) vilket väntas leda till en uppgång på 50% i börskursen i det bolag där företagsledningen för sig arbetar för långsamt.

Sandell brukar som aktivistägare börja med att försöka samarbeta med företagsledningen i ett bolag han är intresserat av, men ibland är det lönlöst enl honom eftersom det inte går att få respekt för företagsledningen.

Tex kan det vara ett bolag vars börskurs har gått 70% sämre än aktier i andra bolag i samma bransch, och då är Sandells respekt för företagsledningen inte så hög.

Men om det finns potential för börskursen att stiga med 50% om bolaget gör vad konkurrenterna i branschen har gjort, så innebär det stora möjligheter.

Det fina med att agera aktivistägare är enl Sandell att alla kan bli vinnare. Det behöver inte bli någon som förlorar på det som aktivistägaren vill. Företagsledningen blir vinnare om aktieägarna blir glada och ingen behöver bli förlorare. Alla kan vinna på aktivistägares initiativ anser Sandell.

Händelseförlopp i Spectra Energy

Som utlovat gjorde Thomas Sandell sedan ett utspel kring Spectra Energy veckan därpå, vilket nyhetsbyrån Bloomberg skrev om: http://www.bloomberg.com/news/2013-06-12/spectra-energy-activist-shareholder-sandell-urges-more-action.html

Det var ons 12 juni 2013 då Bloomberg skrev om att Sandell krävde att företagsledningen i Spectra Energy vidtar mera åtgärder för att höja bolagets börskurs: http://www.bloomberg.com/news/2013-06-12/spectra-energy-activist-shareholder-sandell-urges-more-action.html

Även separat videoklipp om detta (med bla bilder på Spectra Energys verksamhet): http://bloom.bg/14wNXNe

Enl artikeln bla:

• Spectra Energys huvudinriktning är att äga olje- och gasledningar (pipelines).

Bolaget har ett nät av gasledningar.

Verksamheten genererade intäkter på över 5 miljarder dollar under 2013 (ca 35 miljarder kr).

Bolaget har även börjat köpa oljeledningar. I mars 2013 köpte Spectra Energy sin första oljeledning. Priset var 1,25 miljarder dollar.

Vd:n för Spectra Energy heter Gregory Ebel.

• Tis 11 juni 2013 presenterade bolaget ett förslag om att före slutet av 2013 sälja tillgångar till ett relaterat bolag (så kallat partnerskap, "partnership") som kontrolleras av Spectra Energy.

Tillgångarna som ska säljas är bla lagringsanläggningar.

Syftet med tillgångsförsäljningen är enl Spectra Energy att bolaget därmed kan betala ut högre aktieutdelningar.

Eftersom tillgångarna kommer att ägas av ett partnerskap (så kallat MLP; "Master Limited Partnership") kommer partnerskapsbolaget ej behöva betala skatt på sina vinster, vilket ger mer pengar över till aktieutdelningar.

Spectra Energy börsintroducerades för sex år sedan (år 2007) och bolagets besked tis 11 juni 2013 om tillgångsförsäljningarna ledde till den största dagliga kursuppgången för aktien hittills; 11% (till 33,68 dollar).

• Thomas Sandell har via Sandell Asset Management köpt en stor ägarandel i Spectra Energy, vilket sätter press på Spectra Energy att vidta mer omfattande åtgärder än ovannämnda tillgångsförsäljning, bla följande:

...Spectra Energy äger bolagen Westcoast Energy och DCP Midstream och alternativ för de bolagen bör utredas, tex separata börsintroduktioner.

...Spectra Energy måste även sänka sina rörelsekostnader.

Enl videoklippet handlade de extra åtgärder Sandell kräver om att Spectra Energy måste utreda alternativ för sin kanadensiska verksamhet inkl en ev börsintroduktion, samt kostnadersnedskärningar i all Spectra Energys verksamhet.

Edit: Enl nedan avser Kanada-verksamheten Spectra Energys dotterbolag Westcoast Energy och Sandell föreslår separat börsintroduktion av båda dotterbolagen Westcoast Energy och DCP Midstream.

• Om Spectra Energy vidtar alla föreslagna åtgärder kan det höja Spectra Energy-aktiens börskurs till 41-48 dollar bedömer Sandell.

Som jämförelse ligger alltså Spectra Energys nuvarande börskurs på 35,99 dollar (slutkurs fre 2 aug 2013).

Det ger en kvarvarande kursuppgångspotential på 14-33% (från 35,99 dollar upp till 41-48 dollar) om åtgärderna vidtas.

• Sandell mejlade 16 maj 2013 ovannämnda förslag till Spectra Energy redan under maj 2013.

• I mejlet framkom bla att Sandell inkl allierade aktieägare i Spectra Energy nu tillhör bolagets tio största aktieägare.

Per slutet av mars 2013 ägde Sandell minst 2,3 miljoner aktier i Spectra Energy. Det motsvarar en ägarandel på 0,3-0,4%.

• Sandell hade även en telefonkonferens med Spectra Energy 21 maj 2013 där Sandells förslag framfördes. I telefonkonferensen gjorde Sandell uppmaningen till Spectra Energy att inom tre veckor återkomma med kommentarer till förslaget.

• En talesperson för Spectra Energy uppger för Bloomberg att Spectra Energy välkomnar en konstruktiv dialog med sina aktieägare, och kommer att titta på och överväga alla förslag som kan höja Spectra Energys börskurs.

• Aktieanalytikern Nathan Judge på firman Atlantic Equities hade enl Bloomberg-artikeln från 12 juni 2013 köprekommendation på Spectra Energy-aktien då.

Enl honom innebar dåvarande börskurs för Spectra Energy att bolaget värderades lägre än vad alla separata delar i Spectra Energy kan värderas till var för sig.

Han sa dock att man sedan kan diskutera om det bästa sättet att få upp Spectra Energy-aktiens börskurs är att bolaget säljer av tillgångar till ett partnerskap, eller om det finns andra alternativ som är bättre.

• I videoklippet (enl länk ovan) sitter även en gäst i studion i form av en annan kapitalförvaltare med aktiviststrategi, och säger att han för sin del brukar sammanställa en "white paper" (en rapport) med utredning av åtgärder som ett bolag kan vidta för att få upp sin börskurs. Och sedan brukar kapitalförvaltaren delge den rapporten till företagsledningen utan att offentliggöra det för media. Enl kapitalförvaltaren brukar företagsledningarna också föredra att den diskussionen inte sker offentligt (dvs i motsats till vad Sandell gjort nu i Spectra Energy):

Men kapitalförvaltaren tillägger samtidigt:

"Tom Sandell is a friend. He's a very smart investor. He's got a very strong track record, and I'm sure what he's trying to foster is a public debate."

Sandell i Bloomberg-tv

Sammanfattning av det som hänt enl ovan:

• 16 maj 2013 skickar Sandell ett mejl till Spectra Energy med krav på åtgärder.

• 21 maj 2013 har Sandell en telefonkonferens med Spectra Energy om kraven.

• Tis 4 juni 2013 framträder Sandell på Bloomberg-konferensen tis och utlovar en kommande storaffär under följande vecka (dvs någon gång från mån 10 juni 2013-sön 16 juni 2013).

• Tis 11 juni 2013 presenterar Spectra Energy ett förslag om att sälja av tillgångar. Dagen därpå (ons 12 juni 2013) stiger Spectra Energy-aktien med 11% på New York-börsen och blir den dagens bästa aktie i börsindexet S&P500.

• I samband med beskedet från Spectra Energy tis 11 juni 2013 framkommer att Thomas Sandells kapitalförvaltningsfirma blivit en av de tio största aktieägarna i Spectra Energy, och kräver mer omfattande åtgärder från Spectra Energy (bla avknoppningar av dotterbolag och sänkta kostnader).

Och mån 17 jun 2013 framträder sedan Sandell från London i ett separat inslag i Bloomberg-tv: http://www.bloomberg.com/video/sandell-on-spectra-energy-smithfield-foods-6G_1cwm5RyukxQDfX4lctg.html

Där framkommer han bla följande:

• Det är även en del av Spectra Energys gasledningar ("transmissionstillgångar") som bolaget avser sälja (dvs ej bara lagringsanläggningar).

• Det är Sandell Asset Management och en annan investerare som samarbetspartner som tillsammans nu tillhör de största aktieägarna i Spectra Energy.

• I rollen som storägare i Spectra Energy har Sandell Asset Management varit Spectra Energys "investerarinspektör" sedan en tid (avser ungefär "aktieägarombudsman"?).

• Sandell anser att Spectra Energys förslag är "ett bra första steg" och är glad över det. Genom förslaget har styrelsen och företagsledningen anammat en tredjedel av Sandells totala plan för Spectra Energy.

• Sandells förslag är inga nyheter för Spectra Energy, utan Spectra Energy är väl medvetet om vad som kan göras och det är något som de själva på Spectra Energy har tittat på att göra under en lång tid. Men det har tagit lång tid för dem att komma till skott vilket har fått Sandell att engagera sig och pusha på Spectra Energy lite sedan maj 2013 då företagsledningen i Spectra Energy kontaktades.

• Sandell är nu glad för att se ett första steg i rätt riktning men anser att Spectra Energy-aktien fortfarande har "mycket, mycker mer att ge" (från börskursen på 34,65 dollar 17 jun 2013).

Om Spectra Energys styrelse och företagsledning bara lyssnar på Sandell kommer Spectra Energys börskurs att nå 48 dollar.

Åtgärderna avser:

1) försäljning av tillgångar
2) börsintroduktion av Kanada-verksamheten (dotterbolaget Westcoast Energy som innehåller gasledningar i Kanada)
3) separat börsintroduktion av dotterbolaget DCP Midstream

Enl Sandell väntas Spectra Energy kunna tillgodogöra sig ett värde på motsvarande 5-6 dollar per Spectra Energy-aktie genom att separatnotera eller rakt av sälja dotterbolagen Westcoast Energy och DCP Midstream.

I så fall skulle det kvarvarande Spectra Energy få en mer enhetlig verksamhet som "GP" ("General Partnership"), och många av bolagets konkurrenter har redan genomfört en sådan strukturförändring enl Sandell.

Han anser att Spectra Energys verksamhet idag består av väldigt fina tillgångar och verksamheter, och han är väldigt glad att se att företagsledningen nu vidtar åtgärder som ett steg i rätt riktning.

Men samtidigt menar Sandell att det fortfarande finns mycket mer kvar att göra, och nämner konkurrenterna Williams, Energy Transfer, El Paso och att de har gjort mycket mer.

Sandell beklagar sig över att Spectra Energy-aktien i princip har legat oförändrad ända sedan år 2006 tills bolaget 11 juni 2013 kom med besked om planerade tillgångsförsäljningar vilket fick aktien att stiga 13%.

Innan dess har aktien inte rört sig alls, och Spectra Energy-aktiens kursutveckling har varit 70% sämre än för konkurrenternas börskurser (fram tills 11 juni 2013).

Bloomberg-reportern uppger dock att flera källor hävdar att Spectra Energy-aktien inte direkt handlas med någon rabatt pga Kanada-verksamheten, däremot ev pga dotterbolaget DCP Midstream.

Problemet med DCP Midstream är dock att det bolaget ägs till hälften av ett annat bolag (Phillips 66).

En variant är dock enl Bloomberg-reporter tex att Spectra Energy säljer av sin hälft av DCP Midstream till ett Limited Partnership (precis som nu föreslagits vad gäller Spectra Energys "transmissionstillgångar").

En sådan lösning borde väl också ge Spectra Energy cash så att Spectra Energy-aktien skulle stiga undrar Bloomberg-reportern.

Sandell förklarar situationen med att DCP har en stor ägarandel i bolaget DPM som redan är ett publikt MLP, och vad Sandell vill göra är att få Spectra Energy att växa sina MLP-enheter vilket Spectra Energy inte har sett till tidgare medan konkurrenterna har lyckats med det för sina MLP-enheter.

Tex i Spectra Energys befintliga MLP-enhet SEP har det enl Sandell inte varit mycket tillväxt, utan Spectra Energys företagsledning har istället skött SEP ungefär som ett elbolag med fokus på att generera kassaflöden långsiktigt istället för att se till vad som är bäst för Spectra Energys aktieägare.

Spectra Energy-aktien har ju gått 70% sämre än sina konkurrenters aktier i sex års tid, vilket enl Sandell är oacceptabelt.

En separat börsintroduktion av Westcoast Energy skulle enl Sandell ge Spectra Energy 6 dollar extra, och därutöver kan DCP säljas av som tillgång till MLP-enheten.

Alternativt är Sandell öppen för att Spectra Energy säljer av sin hälft i DCP. Sandell har sagt att Spectra Energy bör överväga strategiska alternativ, dvs antingen att lägga över tillgångar i MLP-enhet eller att tex genomföra en regelrätt försäljning.

Tex genomförde konkurrenten Williams en regelrätt försäljning av en del av sin verksamhet.

Dock krävs att den andra DCP-delägaren (Phillips 66) måste vara med på vad Spectra Energy i så fall kommer att göra med sin DCP-hälft.

Sandell har dock inte pratat med Phillips 66 ännu. De har enl honom ännu inte ringt tillbaka. Men Sandell kan inte se vad Phillips 66 skulle ha emot värdeskapande för aktieägarna.

En fråga är vad som händer om Spectra Energy inte vill göra mer än den tredjedel av Sandells förslag.

Enl Sandell har dock nära diskussioner förts med Spectra Energy och han föredrar att ha en konstruktiv dialog med företagsledningen i bolag som Sandell är storägare i.

Han anser att det fortfarande finns mycket kvar att göra i Spectra Energy, och är angelägen om att fortsätta jobba med bolaget framöver.

Frågan är om det tex kan bli en omröstning bland Spectra Energys aktieägare om företagsledningen inte vill genomföra fler av Sandells åtgärder.

"Om det behövs kommer vi att göra allt som behövs för att få fram aktieägarvärden", svarar Sandell.

Bloomberg-reporter undrar om det även kan innebära en omröstning bland aktieägarna för att byta styrelsen och i nästa steg företagsledningen.

Sandell svarar att han deltog i en omröstning i bolaget Heinz år 2006. Det är något som Sandell gjort tidigare, men inget som han föredrar att göra. Enl honom är det till och med sällsynt att Sandell deltar i en sådan formell omröstning.

Som han ser det i dagsläget är det helt enkelt en stor möjlighet för Spectra Energy i att genomföra de förslag han har presenterat, eftersom alla parter blir vinnare om förslagen genomförs.

Edit: Enl separat Bloomberg-artikel (från 17 jun 2013) är Sandell redo att försöka byta ut Spectra Energy-styrelsen om Spectra Energy ej vill genomföra alla Sandells förslag: http://www.bloomberg.com/news/2013-06-17/sandell-to-seek-board-changes-if-spectra-doesn-t-follow-plan-1-.html

Omröstning om ett sådant styrelsebyte kommer i så fall att ske på Spectra Energys bolagsstämma år 2014.

Enl artikeln skickade Sandell ett brev om det till Spectra Energys styrelse 17 jun 2013.

Enl artikeln innebär Spectra Energys förslag om vissa tillgångsförsäljningar att det försäljningarna görs till ett relaterat bolag (SEP; Spectra Energy Partners LP) som är separat börsnoterat.

Smithfield Foods

Av Sandells framträdande i Bloomberg-tv 17 jun 2013 framkommer att han även är storägare i ett ytterligare bolag; Smithfield Foods, och ser fortsatt potential till kursuppgång även där.

SF-aktien ligger i skrivande stund i 33,33 dollar.

Bolaget Shanghui International har lagt ett vänligt bud på 34 dollar per SF-aktie, men tex har firman Starboard föreslagit att SF inte köps upp utan istället styckas upp och delarna säljs av separat vilket skulle ge 55 dollar per SF-aktie enl Starboard.

Bla ska SF hålla en bolagsstämma i aug 2013 där aktieägarna kan rösta om hur de vill göra.

Frågan är om Sandell där hellre föredrar att Smithfield Foods styckas upp i delar som säljs ut var för sig (enl förslag från aktieägaren Starboard) istället för att acceptera det uppköpsbud på 34 dollar per Smithfield Foods-aktie som kommit från bolaget Shanghui International.

Tydligen ser Starboard potential att få ut värden på 55 dollar per SF-aktie genom en uppstyckning.

Sandell uppger att han för sin del skulle bli glad för att få ut 55 dollar per SF-aktie. Han köpte den själv tidigare under 2013 för 26 dollar per aktie, vilket hittills varit en god investering för Sandell.

Han köpte 150 000 aktier och för 26 dollar per st blir det en totalsumma på 3,9 miljoner dollar (dvs försumbart i relation till SF:s nuvarande börsvärde på 4,6 miljarder dollar).

Han behöver se Starboards whitepaper om Smithfield Foods för att kunna uttala sig mer om Smithfield Foods-aktien kan nå 55 dollar genom en uppstyckning.

Tex hade bolaget Continental Grains (SF:s tidigare huvudägare) ett beräknat uppstycknings-värde på 40 dollar per SF-aktie inom tre år efter att effektivisera SF:s alla verksamheter.

Smithfield Foods-aktien låg då (17 juni 2013) i 33,10 dollar.

//Edit: Nu ligger den i 33,33 dollar (slutkurs fre 2 aug 2013) //

I Bloomberg-klippet från 17 jun 2013 uttryckte Sandell oro över att Starboard missat en för att föreslå byte av Smithfield Foods-styrelsen innan SF:s bolagsstämma i aug 2013.

Enl en bestämmelse från SF:s uppgörelse om att bli uppköpt från Shanghui får SF tydligen inte försöka hitta någon som vill bjuda över Starboards bud på 34 dollar per SF-aktie.

Men enl Sandell fanns det en period fram till 27 jun 2013 (en "go shop-period") då det gick att få fram högre bud på SF, och därefter höjs uppbrytningsavgiften från samgåendet med Shuanghui från 1,6% till 3,7% vilket kan försvåra läget för ev andra budgivare.

//Edit: Wall Street Journal skrev 30 maj 2013 att avgiften låg på 75 miljoner dollar vid uppbrytning inom 30 dagar, och därefter på 175 miljoner dollar:

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324412604578512722044165756.html

Det stämmer överens med att det utgör ca 1,6% respektive 3,7% av SF:s börsvärde på 4,6 miljarder dollar vid börskursen drygt 33 dollar.

//

Enl Sandell fanns det redan tre intresserade köpare av SF inkl Shanghui, CP Foods från Thailand och JBS från Brasilien, men de är inte intresserade längre eftersom tex JBS köpte ett annat bolag.

Så Sandell anser att det är lite oroväckande att det bara fanns en budgivare på banan då (17 juni 2013), dvs Shuanghui.

Men enl Sandell är det smart folk på Starboard och han är angelägen om att få se deras presentation (av hur de motiverar ett värde på 55 dollar per SF-aktie vid en uppstyckning).

Separat artikel från 17 jun 2013 på Bloomberg.com om Smithfield Foods: http://www.bloomberg.com/news/2013-06-17/smithfield-investor-urges-u-s-hog-producer-to-consider-breakup.html

Enl artikeln är SF inriktat på svinuppfödning och fläskprodukter (tex smörgåsskinka), och SF har accepterat budet från Shanghui på 4,7 miljarder dollar (31 miljarder kr) för SF:s egna kapital.

SF har skulder på 2,4 miljarder dollar (16 miljarder kr) vilket innebär att budet på 31 miljarder kr värderar SF:s tillgångar till 47 miljarder kr (7,1 miljarder dollar).

Då (17 jun 2013) ägde Starboard 5,7% av SF, och enl Starboard kan man få fram värden på 44-55 dollar per SF-aktie genom en uppstyckning istället för en försäljning för 34 dollar per aktie kontant till kinesiska bolaget Shanghui.

Starboard har skrivit brev om sitt uppstycknings-förslag till SF-styrelsen 16 juni 2013, där Starboard med sin vd Jeff Smith ifrågasätter om SF har funderat tillräckligt över möjligheterna med att stycka upp SF.

SF har sagt att bolaget ska titta på Starboards brev men upprepar att SF-aktieägarna rekommendars acceptera Shanghui-budet.

SF-aktieägaren Continental Grains förslag om en uppstyckning av SF kom i mars/april 2013 pga att kostnaderna för svinfoder sköt i höjden vilket gjorde svinuppfödning olönsamt.

Men CG har sedermera valt att acceptera Shanghui-budet.

Shanghui har för sin del sagt sig vara redo att höja sitt bud för att övervinna ev nya bud som kan tillkomma på SF.

Starboard värderar SF:s delar till följande nivåer:

• fläskverksamheten 6,2-7,9 miljarder dollar

• svinuppfödningen 1,9-2,3 miljarder dollar

• utlandsverksamheten 1,3-1,5 miljarder dollar

- - -

Summa 9,4-11,7 miljarder dollar

Det motsvarar 62-77 miljarder kr.

En analytiker (Ann Gurkin på Davenport & Co) som Bloomberg talat med värderar SF som jämförelse enl följande (per mars 2013):

• fläskverksamheten 7,2 miljarder dollar

• utlandsverksamheten 990 miljoner dollar

• svinuppfödningen 702 miljoner dollar

- - -

Summa 8,9 miljarder dollar (59 miljarder kr)

Det är alltså värdet på SF:s tillgångar exkl bolagets skulder på 16 miljarder kr.

Med avdrag för skulderna innebär Starboards värderingsnivåer ett motiverat börsvärde på 46-61 miljarder kr (jämfört med bolagets nuvarande börsvärde på 31 miljarder kr vid börskurs 33,33 dollar.

Det innebär alltså en uppgångspotential med 50-100%.

Gurkins värderingsnivå på 59 miljarder kr blir 43 miljarder kr efter avdrag för skulder, och då innebär det i alla fall en kursuppgångspotential på nästan 40% från nuvarande börsvärde på 31 miljarder kr.

Enl Bloomberg har sex aktieanalytiker värderat SF-aktien till 26-48 dollar per aktie efter en uppstyckning (jämfört med nuvarande börskurs på 33,33 dollar.

Det innebär i så fall en kurspotential på -22% upp till +44%.

Dvs enl dem kan det i värsta fall bli en kursnedgång från nuvarande börskurs.

Sammanställningen av de sex analytikernas värderingsnivåer för ett uppstyckat SF gjordes i samband med att Continental Grain la fram sitt uppstyckningsförslag i mars/apr 2013.

SF:s verksamhet bla:

• svinuppfödningen som föder upp 15,8 miljoner svin per år

• SF äger 460 egna svinfarmar och samarbetar med 2 100 fristående svinfarmar i tolv olika delstater i USA

- - -

Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:

• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning som väntas leda till kursuppgång inom en ganska snar framtid (typ inom 0,5-1 år).

• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt (typ inom de närmaste månaderna), även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.

• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt (dvs på typ 3-5 års sikt).

• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.

• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.

• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.

Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp").

Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan/strongpp bli helt värdelöst.

Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella

Det är ej säkert att blogginlägget har tagit upp alla aspekter som är relevanta för bedömningen av den aktie som blogginlägget handlar om. Och de aspekter som tas upp i blogginlägget kan ha feltolkats.

I detta blogginlägg blev alltså rekommendationerna "köpläge" för följande aktier:

• Compuware (vid nuvarande börskurs 11,72 dollar på Nasdaq-börsen i USA)

• Spectra Energy Corp (vid nuvarande börskurs 35,99 dollar på New York-börsen i USA)

• Smithfield Foods (vid nuvarande börskurs 33,33 dollar på New York-börsen i USA)

Ovannämnda börskurser är slutkurser per fre 2 aug 2013.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?